Nieuws en media In de media Vincent Aengevaeren in EenVandaag
29 november 2019

Zaterdag was arts-onderzoeker Vincent Aengevaeren van het Radboudumc te zien in EenVandaag met zijn vervolgonderzoek naar kransslagaderverkalking. Uit zijn eerste onderzoek bleek dat fanatiek sportende mannen van middelbare leeftijd vaker last hebben van kransslagaderverkalking dan hun leeftijdgenoten die het wat rustiger aan doen. Dit onverwachte resultaat is aanleiding geweest om te onderzoeken wat het effect van sporten is over een langere periode.

In de eerste studie zijn 318 mannelijke sporters van middelbare leeftijd onderzocht. De meest actieve sporters bleken vaker aderverkalking in de kransslagaders te hebben, dit zijn de bloedvaten rondom het hart. “Wel bleek de plaque aan de binnenkant van de kransslagaders van een gunstiger type te zijn”. Dat zegt Vincent Aengevaeren die de vervolgstudie doet in het Radboudumc en UMC Utrecht. “Plaque kan vetrijk zijn, verkalkt, of uit een mix van vet en kalk bestaan. Als de plaque verkalkt is, is het risico op een hartaanval  minder groot dan bij de gemixte vorm. Maar helemaal geen plaque is natuurlijk nog beter. We zagen dat de meest actieve sporters vaker een verkalkte plaque hadden.” Daarnaast bleken deelnemende hardlopers vaker slagaderverkalking te hebben dan deelnemende wielrenners.

Stress of voedingsgewoonten?

Vincent Aengevaeren onderzoekt in zijn tweede onderzoek wat het effect van sporten is op kransslagaderverkalking. Dit doet hij onder leiding van Brigitta Velthuis, hoogleraar radiologie in het UMC Utrecht. Voor deze vervolgstudie zijn alle mannen uit het eerste onderzoek benaderd om opnieuw mee te doen. Er wordt dan een CT-scan en hartfilmpje van hen gemaakt. Ook wordt er gevraagd naar onder meer stress, sportgedrag, voedingsgewoonten en medicatiegebruik. Eind 2020 worden de resultaten gepresenteerd, tot dusverre hebben ruim 200 mannen meegedaan aan het vervolgonderzoek.

Blijven sporten

Ondertussen adviseert Vincent zeker niet om minder te gaan sporten. “Het is algemeen bekend dat sporters langer leven en ook langer zonder klachten leven. De risico’s van niet-sporters op hart- en vaatziekten zijn groter. Wel laten de resultaten van de eerste studie zien dat het feit dat je veel sport, geen garantie is dat je geen risico loopt op hart- en vaatziekten. Ik zou sporters dan ook aanraden om gezond te leven. Op je voeding letten, een gezond gewicht behouden, je bloeddruk, cholesterol en suikerwaardes in de gaten houden en zeker niet te roken.”
 

Meer nieuws