Nieuws en media In de media Willemijn van Erp hele week op Radio 1
31 oktober 2019

Willemijn van Erp, onderzoeker bij de afdeling eerstelijnsgeneeskunde, is deze week iedere ochtend op Radio 1 te horen in de radiotalkshow Spraakmakers van Ghislaine Plag.

Van maandag tot en met donderdag werkt specialist ouderengeneeskunde Willemijn van Erp mee aan de reportages die Maarten Bleumers voor het programma maakt over ‘een kleine patiëntengroep die de afgelopen decennia niet de juiste zorg heeft gekregen’. Het gaat over patiënten die na ernstig hersenletsel een bewustzijnsstoornis overhouden. De juiste diagnose is soms moeilijk te stellen. Is er sprake van een niet-responsief waaksyndroom (NWS) of gaat het om een minimaal bewuste toestand? Krijgen de juiste mensen al in een vroeg stadium intensieve neurorevalidatie om een mogelijk herstel zo optimaal mogelijk te stimuleren? In de laatste uitzending, op vrijdag 1 november, wordt Willemijn van Erp live geïnterviewd in de studio.

Spraakmakers NPO Radio 1
Uitzending van 09.30 tot 11.30 uur
Terugluisteren (algemeen) via www.nporadio1.nl/spraakmakers


Maandag: Deze week aandacht voor een kleine patiëntengroep die volgens onderzoekers en behandelaars de afgelopen decennia niet de juiste zorg heeft gekregen.Verslaggever Maarten Bleumers begint zijn reportage in zorginstelling Hart van Vathorst in Amersfoort.

Dinsdag: Er worden in de acute fase voor mensen met een langdurige bewustzijnsstoornis heel erg veel misdiagnoses gesteld. We hebben het over een fase na coma, maar nog zonder mogelijkheid tot communicatie of gebruik van voorwerpen.Verslaggever Maarten Bleumers ging langs bij Dewi, in Wierden.

Woensdag: Vandaag wordt de begroting van het minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport besproken in de Tweede Kamer. ChristenUnie-Kamerlid Carla Dik Faber zal daar de minister aanspreken op de manier waarop financiering voor patiënten met Langdurige Bewustzijnsstoornis geregeld is. Patiënten die vaak ondergebracht zijn in verpleeghuizen, tussen vooral ouderen. Maarten Bleumers ging langs in Zorginstelling De Wijngaard in Bosch en Duin.

Donderdag: Eerder deze week hoorden we al dat de patiëntengroep van patiënten in wat we vroeger een vegatatieve staat noemden in Nederland erg klein is. Rond de dertig personen.Dat komt onder meer omdat er vaak gekozen wordt het leven van de patiënt te beëindigen. Eerder deze week was Maarten Bleumers al bij de 26-jarige Wouter en zijn ouders.

Vrijdag: Willemijn van Erp is onderzoeker aan het Radboudumc en specialist ouderengeneeskunde. Zij publiceert vandaag haar onderzoek naar hoe in Nederland de zorg voor patiënten met een Langdurige Bewustzijnsstoornis is geregeld. Die is volgens haar verre van optimaal. Langdurige revalidatie is niet goed geregeld, er vindt veel misdiagnose plaats en het sterftecijfer is erg hoog.


Meer nieuws


Podcast ‘Zo leven jij en ik in 2040’

3 mei 2019

Radboudumc-onderzoekers Cindy Nabuurs en Geert Litjens bespreken toekomstige zorg in podcast van Omroep Gelderland.

lees meer

Simone Gouw vanavond bij Editie NL over tandenknarsen

2 mei 2019

Tandenknarsen? Niet naar de tandarts, maar naar de fysio

lees meer

Experiment op onze IC: minder meten, meer kwaliteit een interview door VvAA

27 december 2018

Op onze IC loopt het experiment ZIRE (Zinvolle Registratie). VvAA stelde vragen hierover aan een aantal van onze medewerkers.

lees meer