Nieuws en media Nieuws Ellen van den Bogaard benoemd tot hoogleraar
1 maart 2021

Met ingang van 1 maart 2021 is Ellen van den Bogaard benoemd tot hoogleraar Innovatieve Experimentele en Translationele Dermatologie aan het Radboudumc/de Radboud Universiteit. Zij zal zich bezighouden met de ontwikkeling van wetenschappelijke huidmodellen voor het ophelderen van mechanismen achter chronische huidziekten zoals psoriasis en eczeem.

Het onderzoek van Van den Bogaard richt zich op het ontwikkelen van natuurgetrouwe weefselkweekmodellen (organoids, mini-organen) van menselijke lichaamscellen, die de bouw en de functie van de huid nabootsen. Van den Bogaard gaat zich specifiek richten op het verfijnen en implementeren van deze huidmodellen met nieuwe onderzoekstechnieken, zodat ze waardevol worden voor de individuele patiënt met een chronische ontstekingsziekte van de huid, zoals psoriasis of atopisch eczeem.

Driedimensionale modellen van de huid

Ellen H.J. van den Bogaard (1984, Wijchen) studeerde Biomedische Wetenschappen aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Ze promoveerde in 2014 cum laude op haar proefschrift ‘From skin development to disease pathogenesis and therapeutics – The power of 3D skin models’. Tijdens haar promotie ontwikkelde zij mini-organen als model voor de menselijke huid, die belangrijke ontdekkingen mogelijk hebben gemaakt op het gebied van risicofactoren voor ziekte en biologische functies van eiwitten in de huid. Hiervoor kreeg zij in 2015 de Willy van Heumenprijs uitgereikt door de Stichting Stimuleringsfonds Alternatieven voor Proefdieren.

Betere behandeling voor huidziekten

Na haar promotieonderzoek deed Van den Bogaard onderzoek aan de Pennsylvania State University, waarna ze in 2015 met een Veni-subsidie van de NWO haar eigen onderzoekslijn startte bij de afdeling Dermatologie van het Radboudumc. In 2018 werd Van den Bogaard aangesteld als hoofd van het Laboratorium voor Experimentele Dermatologie. Hier combineert zij haar kennis van driedimensionale huidmodellen met moleculaire weefselanalyses om de huid van de individuele patiënt te bestuderen. Door beter te begrijpen hoe bepaalde risicofactoren ten grondslag liggen aan huidziekten, hoopt zij nieuwe manieren te ontdekken om die ziekten in de toekomst beter te behandelen.

  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Research

Meer nieuws


Malariavaccin moet rekening houden met immuunsysteem van ontvanger

6 mei 2021

Gecontroleerde menselijke malaria-infecties bij Afrikanen die al malaria hebben gehad en Europeanen zonder voorafgaande malaria-infecties, geven uiteenlopende reacties in het afweersysteem.

lees meer

Subsidies voor Radboudumc en universiteit in NWO Open Competitie

6 mei 2021

Vier onderzoeksprojecten van het Radboudumc de Radboud Universiteit krijgen een NWO Open competitie-subsidie van het NWO-domein Sociale en Geesteswetenschappen.

lees meer

Eerste patiënt met bloedstelpende pleister behandeld in Radboudumc GATT Technologies zet stap naar klinisch onderzoek

5 mei 2021

Bij een patiënt die recent in het Radboudumc aan de lever is geopereerd, werd een innovatieve bloedstelpende pleister (GATT-Patch) van het Nijmeegse bedrijf GATT Technologies gebruikt.

lees meer

Niet behandelen hoge bloeddruk bij ouderen: een gevaarlijke misvatting

3 mei 2021

Jurgen Claassen schreef samen met collega’s een overzichtsartikel over het mechanisme van de doorbloeding van de hersenen, dat deze en andere onjuiste aannames aan de kaak stelt.

lees meer