Nieuws en media Nieuws Nicole van de Kar benoemd tot hoogleraar
1 maart 2021

Met ingang van 1 maart 2021 is kinderarts-nefroloog Nicole van de Kar benoemd tot hoogleraar Complement-Gemedieerde Nierziekten aan het Radboudumc/de Radboud Universiteit. Nicole van de Kar zal zich in het bijzonder bezighouden met onderzoek naar de zeldzame nierziekten hemolytisch-uremisch syndroom en C3-glomerulopathie.

Het onderzoek van hoogleraar complement-gemedieerde nierziekten Nicole van de Kar richt zich op het vinden van een optimale behandeling voor de twee zeldzame nierziekten hemolytisch-uremisch syndroom (HUS) en C3-glomerulopathie (C3G). Bij beide ziektebeelden is het complement systeem overactief, wat uiteindelijk tot nierschade leidt.

Ziektemechanismen ontrafelen

Nicole van de Kar (1963, Ubach over Worms /Landgraaf) studeerde Geneeskunde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en promoveerde in 1994 cum laude op haar proefschrift ‘Pathogenesis of the Hemolytic Uremic Syndrome in Childhood’. Na het voltooien van haar promotietraject vervolgde ze haar opleiding tot kinderarts en aansluitend de opleiding tot kinderarts-nefroloog. Van de Kar heeft sinds 2000 een vaste aanstelling in het Radboudumc Amalia kinderziekenhuis, waar ze onderzoek doet naar HUS en C3G. Het is haar ambitie om de ziektemechanismen te ontrafelen die ten grondslag liggen aan deze ziekten, en zo de diagnostiek en behandeling van patiënten met HUS en C3G te verbeteren.

Dure geneesmiddelen, veilig en verantwoord

Mede door het onderzoek van Van de Kar is het Radboudumc nationaal en Europees erkend als expertisecentrum voor HUS en C3G. Het heeft de taak op zich genomen om dure weesgeneesmiddelen voor deze ziekten veilig en verantwoord in te zetten. Mede met behulp van subsidies van ZonMw zet Van de Kar zich als kinderarts-nefroloog, en nu als hoogleraar, in voor wetenschappelijk onderzoek en de meest optimale zorg voor patiënten met HUS en C3G.

  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Research

Meer nieuws


Malariavaccin moet rekening houden met immuunsysteem van ontvanger

6 mei 2021

Gecontroleerde menselijke malaria-infecties bij Afrikanen die al malaria hebben gehad en Europeanen zonder voorafgaande malaria-infecties, geven uiteenlopende reacties in het afweersysteem.

lees meer

Subsidies voor Radboudumc en universiteit in NWO Open Competitie

6 mei 2021

Vier onderzoeksprojecten van het Radboudumc de Radboud Universiteit krijgen een NWO Open competitie-subsidie van het NWO-domein Sociale en Geesteswetenschappen.

lees meer

Eerste patiënt met bloedstelpende pleister behandeld in Radboudumc GATT Technologies zet stap naar klinisch onderzoek

5 mei 2021

Bij een patiënt die recent in het Radboudumc aan de lever is geopereerd, werd een innovatieve bloedstelpende pleister (GATT-Patch) van het Nijmeegse bedrijf GATT Technologies gebruikt.

lees meer

Niet behandelen hoge bloeddruk bij ouderen: een gevaarlijke misvatting

3 mei 2021

Jurgen Claassen schreef samen met collega’s een overzichtsartikel over het mechanisme van de doorbloeding van de hersenen, dat deze en andere onjuiste aannames aan de kaak stelt.

lees meer