Nieuws en media Nieuws Nynke Scherpbier-de Haan benoemd tot hoogleraar
1 maart 2021

Met ingang van 1 maart 2021 is Nynke Scherpbier-de Haan benoemd tot hoogleraar Opleiden voor interprofessionele en transmurale samenwerking aan het Radboudumc/de Radboud Universiteit. Zij gaat inter- en intraprofessionele onderwijsinnovaties ontwikkelen en de effecten hiervan onderzoeken.

De leerstoel van Nynke Scherpbier-de Haan richt zich op de samenwerking tussen zorgverleners met verschillende professies (interprofessioneel) en tussen eerste en tweede lijn (transmuraal). Om persoonsgerichte zorg te realiseren, is het van belang dat artsen, paramedici, verpleegkundigen en medewerkers in het sociale domein zowel buiten (eerste lijn) als binnen (tweede lijn) het ziekenhuis met elkaar zoeken naar de beste zorg voor een patiënt. Doordat de zorgvraag steeds complexer wordt, ligt versnippering van zorg op de loer. Juist dan is samenhang creëren belangrijk. Als hoogleraar wil Nynke Scherpbier deze thema’s nog meer verankeren binnen onderwijs en opleiding.

Rol voor verpleeghuizen en gezondheidscentra

De afdeling Eerstelijnsgeneeskunde en de Radboudumc Health Academy van het Radboudumc houden zich al langer bezig met samenwerking binnen de zorg. Het doel is opleidings- en onderwijsinnovaties te ontwikkelen met elkaar: binnen de eerste lijn, in de samenwerking tussen eerste en tweede lijn en binnen het ziekenhuis. Ook gaat zij verkennen welke rol verpleeghuizen en gezondheidscentra hierin kunnen spelen. Het streven daarbij is dat innovatie, onderwijs en onderzoek elkaar versterken. Ook wereldwijd is er groeiend aandacht voor en onderzoek naar interprofessioneel onderwijs.

Hoofd Eerstelijnsvervolgopleidingen

Nynke Scherpbier (Oegstgeest, 1964) studeerde geneeskunde in Groningen, deed de huisartsopleiding in Amsterdam en had een huisartspraktijk in Santpoort-Noord. Na verhuizing naar het oosten van het land werd zij docent aan de huisartsopleiding in het Radboudumc. Zij promoveerde in 2013 op de samenwerking tussen eerste en tweede lijn rond patiënten met nierschade: digitale consultaties speelden daarbij een rol (titel proefschrift: Optimising chronic kidney disease management in primary care. Is shared care the answer?). Daarna werd zij hoofd van de Eerstelijnsvervolgopleidingen in het Radboudumc, waarbij zij zich steeds verder toelegde op het opleiden voor interprofessionele en transmurale samenwerking.

  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Research

Meer nieuws


Nijmeegse onderzoekers ontwikkelen plug-and-play platform voor ChIP-seq Platform geeft aanzet voor epigenetische toepassingen in kliniek

7 mei 2021

Het team van moleculair bioloog Hendrik Marks en het Amerikaanse bedrijf Fluidigm hebben een nieuwe, geautomatiseerde techniek voor ChIP-seq ontwikkeld

lees meer

Fabio Jakobsen: ‘Nog even en ik kan weer vrijuit lachen’ Behandeling wielrenner in Radboudumc na pijnlijke valpartij bijna afgerond

7 mei 2021

Met afgrijzen zagen we 5 augustus 2020 op tv de valpartij van wielrenner Fabio Jakobsen in de massasprint tijdens de Ronde van Polen. Voor zijn leven werd gevreesd. Maar gelukkig kan hij het navertellen. Zijn behandeling is bijna afgerond in het Radboudumc.

lees meer

Malariavaccin moet rekening houden met immuunsysteem van ontvanger

6 mei 2021

Gecontroleerde menselijke malaria-infecties bij Afrikanen die al malaria hebben gehad en Europeanen zonder voorafgaande malaria-infecties, geven uiteenlopende reacties in het afweersysteem.

lees meer

Subsidies voor Radboudumc en universiteit in NWO Open Competitie

6 mei 2021

Vier onderzoeksprojecten van het Radboudumc de Radboud Universiteit krijgen een NWO Open competitie-subsidie van het NWO-domein Sociale en Geesteswetenschappen.

lees meer

Eerste patiënt met bloedstelpende pleister behandeld in Radboudumc GATT Technologies zet stap naar klinisch onderzoek

5 mei 2021

Bij een patiënt die recent in het Radboudumc aan de lever is geopereerd, werd een innovatieve bloedstelpende pleister (GATT-Patch) van het Nijmeegse bedrijf GATT Technologies gebruikt.

lees meer