Nieuws en media Nieuws Sandra Heskamp benoemd tot hoogleraar
1 maart 2021

Met ingang van 1 maart 2021 is Sandra Heskamp benoemd tot hoogleraar Nucleaire Beeldvorming en Therapie in Immuno-oncologie aan het Radboudumc/de Radboud Universiteit. Zij onderzoekt het gedrag van kankercellen door middel van beeldvorming met als doel de behandeling voor patiënten met kanker te verbeteren. Ze is de jongste vrouwelijke hoogleraar ooit werkzaam aan het Radboudumc.

Als biomedisch onderzoeker raakte Sandra Heskamp tijdens haar studie gefascineerd door de complexiteit van tumoren. In haar onderzoek maakt ze veelvuldig gebruik van nucleaire beeldvorming omdat dit unieke mogelijkheden biedt om het gedrag van kankercellen en het tumor micromilieu in levende mensen en dieren te onderzoeken. Tevens ontwikkelt ze nieuwe radioactief gelabelde moleculen die geschikt zijn om tumoren heel specifiek te bestralen. In haar onderzoek gebruikt ze de combinatie van nucleaire beeldvorming en therapie om de behandeling van patiënten met kanker op een gepersonaliseerde wijze te verbeteren.

Sandra Heskamp maakt de wetenschap actief toegankelijk voor het grote publiek. Ze legt haar onderzoek regelmatig uit aan kinderen tijdens het project ‘Wetenschapper in de klas’. Ze heeft brede interesses die verder gaan dan haar eigen vakgebied en inspireert daarmee andere wetenschappers en spreekt een breed publiek aan. Ze is Principal Investigator aan het Radboudumc, heeft de KWF Bas Mulder Award gewonnen voor haar onderzoek naar effectieve toepassing van immunotherapie en heeft zélf ook zes keer Alpe d’Huez opgefietst tijdens haar deelname aan Alpe d’Huzes. Tevens ontving ze een VENI-subsidie van de NWO.

In 2019 ontving zij de X2 Ambition Award: Deze prijs is bedoeld voor opkomende vrouwelijke wetenschappers: jonge, ambitieuze vrouwen in een fase van hun carrière, waarin zij belangrijke keuzes maken in hun loopbaan. Deze prijs is speciaal voor vrouwen die zowel binnen als buiten hun organisatie een voorbeeldrol vervullen. Met 35 jaar, 5 maanden en 3 dagen is ze de jongste vrouwelijke hoogleraar die benoemd is aan het Radboudumc.

Receptor-tyrosinekinases bij kanker

Sandra Heskamp (1985, Enschede) studeerde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Ze behaalde haar propedeuse in Geneeskunde, en stapte daarna over op Biomedische Wetenschappen. Daar startte haar fascinatie voor de wetenschap, en na het afronden van haar opleiding begon ze aan een promotieonderzoek op de afdeling Nucleaire Geneeskunde in het Radboudumc, waarin ze nucleaire beeldvorming bij receptor-tyrosinekinases onderzocht: receptoren die belangrijk zijn in celprocessen, maar ook een cruciale rol spelen in het ontstaan en ontwikkeling van kanker (titel proefschrift: ‘Molecular imaging of receptor tyrosine kinases in cancer’).

  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Research

Meer nieuws


Malariavaccin moet rekening houden met immuunsysteem van ontvanger

6 mei 2021

Gecontroleerde menselijke malaria-infecties bij Afrikanen die al malaria hebben gehad en Europeanen zonder voorafgaande malaria-infecties, geven uiteenlopende reacties in het afweersysteem.

lees meer

Subsidies voor Radboudumc en universiteit in NWO Open Competitie

6 mei 2021

Vier onderzoeksprojecten van het Radboudumc de Radboud Universiteit krijgen een NWO Open competitie-subsidie van het NWO-domein Sociale en Geesteswetenschappen.

lees meer

Eerste patiënt met bloedstelpende pleister behandeld in Radboudumc GATT Technologies zet stap naar klinisch onderzoek

5 mei 2021

Bij een patiënt die recent in het Radboudumc aan de lever is geopereerd, werd een innovatieve bloedstelpende pleister (GATT-Patch) van het Nijmeegse bedrijf GATT Technologies gebruikt.

lees meer

Niet behandelen hoge bloeddruk bij ouderen: een gevaarlijke misvatting

3 mei 2021

Jurgen Claassen schreef samen met collega’s een overzichtsartikel over het mechanisme van de doorbloeding van de hersenen, dat deze en andere onjuiste aannames aan de kaak stelt.

lees meer