Nieuws en media Nieuws Vivian Weerdesteyn benoemd tot hoogleraar
1 maart 2021

Met ingang van 1 maart 2021 is Vivian Weerdesteyn benoemd tot hoogleraar Bewegingssturing en Revalidatie aan het Radboudumc/de Radboud Universiteit. Haar onderzoek richt zich op het achterhalen van de mechanismen die leiden tot mobiliteitsproblemen. Deze kennis wordt vertaald naar innovatieve diagnostiek en behandeling.

Blijven bewegen is goed voor de gezondheid, maar dit is voor veel mensen met fysieke beperkingen niet vanzelfsprekend. Met haar onderzoek probeert bewegingswetenschapper Vivian Weerdesteyn mensen veilig en zelfstandig mobiel te houden, ondanks ziekte of veroudering. Haar focus ligt op beroerte, de ziekte van Parkinson en zeldzame erfelijke bewegingsstoornissen. In haar werk en haar onderzoek richt ze zich op zowel de tweede lijn, als op het toepasbaar maken van succesvolle concepten binnen de eerste lijn en de thuissituatie.

Het werk van haar onderzoeksgroep onderscheidt zich door het sterk translationele karakter. In haar onderzoek probeert ze de pathofysiologische mechanismen te ontrafelen die aan de basis liggen van een verstoorde balans bij mensen met neurologische aandoeningen. Deze kennis wil ze gebruiken voor innovaties in diagnostiek en het ontwikkelen en evalueren van nieuwe interventies om problemen door deze aandoeningen te verbeteren en vallen te voorkómen. Deze kennis wordt verspreid middels (inter)nationale scholing van professionals. In 2017 ontving zij een Vidi-subsidie om de neurologische mechanismen te bestuderen die compenseren in het geval van defecte balans- en loopcontrole.

Vallen Verleden Tijd programma

Vivian Weedesteyn (1975, ’s-Hertogenbosch) studeerde Fysiotherapie en Biomedische Wetenschappen. Haar proefschrift ‘From the mechanisms of obstacle avoidance towards the prevention of falls’ beschrijft de ontwikkeling en evaluatie van het Vallen Verleden Tijd programma. Dit bewezen effectieve valpreventieprogramma heeft de hoogste erkenning ontvangen van het RIVM Centrum Gezond Leven en is landelijk geïmplementeerd. Sinds 2005 is ze werkzaam op de afdeling Revalidatie van het Radboudumc, waar ze sinds 2008 de leiding heeft over de bewegingslaboratoria. Daarnaast is ze als senior onderzoeker verbonden aan de Sint-Maartenskliniek.

  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Research

Meer nieuws


Malariavaccin moet rekening houden met immuunsysteem van ontvanger

6 mei 2021

Gecontroleerde menselijke malaria-infecties bij Afrikanen die al malaria hebben gehad en Europeanen zonder voorafgaande malaria-infecties, geven uiteenlopende reacties in het afweersysteem.

lees meer

Subsidies voor Radboudumc en universiteit in NWO Open Competitie

6 mei 2021

Vier onderzoeksprojecten van het Radboudumc de Radboud Universiteit krijgen een NWO Open competitie-subsidie van het NWO-domein Sociale en Geesteswetenschappen.

lees meer

Eerste patiënt met bloedstelpende pleister behandeld in Radboudumc GATT Technologies zet stap naar klinisch onderzoek

5 mei 2021

Bij een patiënt die recent in het Radboudumc aan de lever is geopereerd, werd een innovatieve bloedstelpende pleister (GATT-Patch) van het Nijmeegse bedrijf GATT Technologies gebruikt.

lees meer

Niet behandelen hoge bloeddruk bij ouderen: een gevaarlijke misvatting

3 mei 2021

Jurgen Claassen schreef samen met collega’s een overzichtsartikel over het mechanisme van de doorbloeding van de hersenen, dat deze en andere onjuiste aannames aan de kaak stelt.

lees meer