

‘Ik dwing mezelf sociaal actief te blijven’
Bart (43) heeft de spierziekte Myotone Dystrofie. Pas tien jaar geleden kreeg hij de eerste symptomen van deze erfelijke spierziekte. Hij vergezelt neuroloog Baziel van Engelen regelmatig bij zijn onderwijs aan studenten Geneeskunde: ‘Ervan genezen kan nog niet, maar artsen kunnen patiënten behandelen door het stimuleren van een gezonde leefstijl om zo het proces te vertragen.’
lees meerNeuroloog Baziel van Engelen vertelt: ‘Bemoeizorg werkt bij Myotone Dystrofie’
‘Myotone Dystrofie is de meest voorkomende erfelijke spierziekte, met zeer variabele symptomen. Het is een multisysteemziekte. De problemen met de spieren, zoals bij Bart, vallen het meeste op, maar alle organen kunnen in principe betrokken zijn.
lees meerNeuroloog Baziel van Engelen vertelt: ‘Bemoeizorg werkt bij Myotone Dystrofie’
‘Myotone Dystrofie is de meest voorkomende erfelijke spierziekte, met zeer variabele symptomen. Het is een multisysteemziekte. De problemen met de spieren, zoals bij Bart, vallen het meeste op, maar alle organen kunnen in principe betrokken zijn. Kenmerkend is ook dat deze mensen door hun ziekte wat apathisch overkomen en in een sociaal isolement raken, maar ook (te) weinig of (te) laat een arts raadplegen.'
'Daarom bieden wij hen 'active care' aan, ofwel bemoeizorg. Met een groot internationaal onderzoek onder 260 patiënten hebben we bewezen dat deze aanpak de gezondheid verbetert en het proces van spierverslechtering vertraagt. Dit onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift 'Lancet Neurology'.
Expertisecentrum en onderzoek
Het Maastricht UMC+ en het Radboudumc in Nijmegen bundelen hun krachten naar myotone dystrofie en vormen daarmee het expertisecentrum myotone dystrofie. Het expertisecentrum houdt zich, naast het geven van patiëntenzorg, bezig met wetenschappelijk onderzoek naar myotone dystrofie. Dit onderzoek vindt zowel in het Radboudumc als in het Maastricht UMC+ plaats en focust op verschillende onderdelen van de ziekte. Denk bijvoorbeeld aan onderzoek naar de genetische achtergrond van de aandoening, onderzoek naar de beste voeding voor patiënten of onderzoek naar de betrokkenheid van verschillende orgaansystemen. Om zo mensen met deze aandoening optimale diagnostiek, zorg en behandeling te bieden.
Baziel van Engelen, neuroloog