Nieuws ”Borstreconstructies hebben impact op kwaliteit van leven”
25 november 2016

Toen Ulrich in 2012 in het Radboudumc startte, voerde de afdeling Plastische Chirurgie nauwelijks borstreconstructies uit. Ulrich kende nieuwe technieken voor borstrecontructies van zijn fellowship bij het Memorial Sloan Kettering Cancer Center in New York en zijn werkzaamheden in Duitsland. Zijn droom was deze nieuwe technieken naar Nederland te halen.

In 2013 startte hij met zijn team met de eerste borstreconstructies met lichaamseigen weefsel vanuit het bovenbeen – een unieke techniek die in Nederland nog steeds alleen in het Radboudumc verricht wordt. Ook combineerde hij datzelfde jaar deze operatie als eerste met het verplaatsen van lymfeklieren van de lies naar de oksel. Dit om lymfoedeem (ophoping van vocht) bij borstkankerpatiënten te behandelen. Inmiddels is het team uitgebreid naar zeven plastisch chirurgen, waarvan vier gespecialiseerd in borstreconstructies en twee in de behandeling van lymfoedeemproblemen.

Nieuwste technieken
In de afgelopen jaren ontwikkelde de afdeling Plastische Chirurgie een aantal nieuwe technieken op het gebied van borstreconstructies en lymfoedeemchirurgie. De afdeling introduceerde met het 3D-lab van het Radboudumc het gebruik van 3D-techniek tijdens een borstreconstructie, waarbij een betere symmetrie tussen beide borsten bereikt kan worden. Het Radboudumc is binnen Europa één van de weinige ziekenhuizen waar deze geavanceerde techniek met succes klinisch wordt toegepast. Patiënten krijgen zo natuurgetrouw mogelijk hun borst terug, wat hen bij het terugwinnen van het zelfvertrouwen. Ook hebben onderzoekers van de afdeling samen met de TU Twente een mini-beamer ontwikkeld, waarmee bloedvaten op de buikwand of het bovenbeen van patiënten geprojecteerd kunnen worden om de operatietijd aanzienlijk te verkorten.

Ulrich maakte zich tevens sterk om patiënten meer te betrekken bij hun behandeltraject. Zo introduceerde de afdeling “ MediMapp,” een digitale omgeving waar patiënten al hun behandelingen, afspraken, onderzoeken én informatie over hun ziekte kunnen inzien. Ook zijn er gezamenlijk met patiënten voorlichtingsfilms over borstreconstructies en de behandeling van lymfoedeem ontwikkeld.

Open dag
Tijdens de open dag op 25 november laten plastisch chirurgen tussen 11:00 en 15:00 uur het publiek op interactieve wijze kennis maken met de breedte van het vak en de vele gezichten van de plastische chirurgie. Naast lymfoedeemchirurgie en borstreconstructies is er speciale aandacht voor plastische chirurgie bij huidkanker, hand - en polsletsels, grote trauma’s en complexe hoofd-hals chirurgie. Op de informatiemarkt kunnen mensen kennis maken met de historie van plastische chirurgie, nieuwe technieken zoals 3D printing zien en er vindt een vrij inloopspreekuur plaats. Bekijk hier het programma.

 

Meer nieuws

  • Medewerkers
  • Intranet