Nieuws Radboudumc biedt onderzoekers Digital Research Environment

3 juni 2016

Met de nieuwe Digital Research Environment van het Radboudumc kunnen onderzoekers online onderzoeksgegevens opslaan en importeren. Ook kunnen zij analyses uitvoeren op deze gegevens. Door deze gecentraliseerde gegevensopslag zijn de gegevens beter herbruikbaar en is onderzoek eenvoudig op te schalen. Ook faciliteert het systeem een veilige datadeling en samenwerking in onderzoeksgroepen, zowel binnen als buiten het instituut.

Projectleider Ariaan Siezen: "de hoge mate van kwaliteitscontrole binnen de Digital Research Environment maakt databewerking transparant. Er kan geen data meer kwijtraken en data is beschikbaar voor hergebruik.”

Internationale samenwerking

De inrichting van een Digital Research Enviroment sluit aan bij toenemende omvang van onderzoeksprojecten en internationale samenwerking. Lokale opslag van onderzoeksgegevens en grote variatie in het gebruik van ondersteunende software maakt het vaak lastig om onderzoeksgegevens op een gestandaardiseerde manier onderling te delen. Internationaal is het gebruik van online gegevensopslag van onderzoeksdata daarom in opkomst.

Mathias Prokop, afdelingshoofd van de afdeling Radiologie en Nucleaire Geneeskunde van het Radboudumc: β€œDe DRE is een essentieel stap naar research of the future: betere structuur, documentatie, hergebruik van data en samenwerking leiden tot versnelling van onderzoek en verhoging van output en kwaliteit.”

Partners

Voor de ontwikkeling van de Digital Research Environment werkt het Radboudumc samen met ICT dienstverlender Vancis, platformserviceproviders Aridhia en MGRID en de IT kennisinstellingen Portavita, Xomnia en Care IQ.

Op 1 juni ondertekenden het Radboudumc en Vancis de overeenkomst tot samenwerking in de ontwikkeling van Digital Research Environment.

Meer nieuws


Tuberculosevaccin versterkt malaria-afweer

20 februari 2019

Het vaccin tegen tuberculose versterkt ook de afweer tegen malaria. Dat ontdekten onderzoekers van het Radboudumc. De resultaten verschenen vandaag in Nature Communications.

lees meer

Nieuwe besmettingsroute resistente ziekenhuisbacterie ontdekt

18 februari 2019

Onderzoekers van het Radboudumc hebben een nieuwe manier van verspreiding van resistente ziekenhuisbacteriën gevonden.

lees meer

Darmkankergen veroorzaakt ook borstkanker De zoektocht naar nieuwe genetische oorzaken van kanker gaat door

12 februari 2019

Zeldzame mutaties in het NTHL1-gen, die eerder alleen in verband werden gebracht met darmkanker, kunnen ook borstkanker en andere soorten kanker veroorzaken.

lees meer

Stresshormoon kan exposuretherapie bij PTSS misschien verbeteren Experimenteel onderzoek moet uitwijzen of hypothese klopt

7 februari 2019

Benno Roozendaal heeft een TOP-subsidie ontvangen van ZonMw die hij gaat gebruiken om de rol van het stresshormoon cortisol te onderzoeken bij exposuretherapie voor patiënten met posttraumatisch stresssyndroom (PTSS).

lees meer

Raadsel van ontbrekende genetische oorzaken opgelost Moleculaire pleisters ook in ontwikkeling voor de ziekte van Stargardt

6 februari 2019

Bij een kwart van patiënten met de ziekte van Stargardt was tot voor kort geen duidelijke genetische oorzaak aanwijsbaar. Onderzoekers van het Radboudumc hebben de oorzaak gevonden. Die mutaties zitten in de intronen.

lees meer