Nieuws Radboudumc biedt onderzoekers Digital Research Environment

3 juni 2016

Met de nieuwe Digital Research Environment van het Radboudumc kunnen onderzoekers online onderzoeksgegevens opslaan en importeren. Ook kunnen zij analyses uitvoeren op deze gegevens. Door deze gecentraliseerde gegevensopslag zijn de gegevens beter herbruikbaar en is onderzoek eenvoudig op te schalen. Ook faciliteert het systeem een veilige datadeling en samenwerking in onderzoeksgroepen, zowel binnen als buiten het instituut.

Projectleider Ariaan Siezen: "de hoge mate van kwaliteitscontrole binnen de Digital Research Environment maakt databewerking transparant. Er kan geen data meer kwijtraken en data is beschikbaar voor hergebruik.”

Internationale samenwerking

De inrichting van een Digital Research Enviroment sluit aan bij toenemende omvang van onderzoeksprojecten en internationale samenwerking. Lokale opslag van onderzoeksgegevens en grote variatie in het gebruik van ondersteunende software maakt het vaak lastig om onderzoeksgegevens op een gestandaardiseerde manier onderling te delen. Internationaal is het gebruik van online gegevensopslag van onderzoeksdata daarom in opkomst.

Mathias Prokop, afdelingshoofd van de afdeling Radiologie en Nucleaire Geneeskunde van het Radboudumc: “De DRE is een essentieel stap naar research of the future: betere structuur, documentatie, hergebruik van data en samenwerking leiden tot versnelling van onderzoek en verhoging van output en kwaliteit.”

Partners

Voor de ontwikkeling van de Digital Research Environment werkt het Radboudumc samen met ICT dienstverlender Vancis, platformserviceproviders Aridhia en MGRID en de IT kennisinstellingen Portavita, Xomnia en Care IQ.

Op 1 juni ondertekenden het Radboudumc en Vancis de overeenkomst tot samenwerking in de ontwikkeling van Digital Research Environment.

Meer nieuws


Nijmeegse onderzoekers ontdekken nieuwe zenuwbaan in hersenen

17 oktober 2018

Onderzoekers van het Radboudumc hebben met diverse beeldvormende technieken een nieuwe zenuwbaan in de hersenen van mensen ontdekt. De vondst heeft mogelijk gevolgen voor de behandeling van onder andere aangezichtspijn.

lees meer

Radboudumc test noodstroom

15 oktober 2018

Op woensdag 17 oktober 2018 om 16.00 uur test het Radboudumc ziekenhuisbreed de noodstroom. Dit doen we om de veiligheid en continuïteit van de zorg te kunnen waarborgen tijdens een echte stroomstoring. De test duurt maximaal 45 minuten.

lees meer

Nauwelijks overlap tussen patiënten met schizofrenie Onderzoek op groepsniveau zegt weinig over de individuele patiënt

11 oktober 2018

Patiënten met de diagnose schizofrenie vertonen onderling grote verschillen. Onderzoekers van het Radboudumc toonden samen met collega’s uit Engeland en Noorwegen aan dat slechts een verwaarloosbaar aantal identieke eigenschappen in de hersenen voorkomt bij meer dan twee procent van de patiënten.

lees meer

Acht Radboudumc vrouwen in de Viva400

8 oktober 2018

Acht vrouwen binnen het Radboudumc zijn genomineerd in de jaarlijkse VIVA400-lijst. Stuk voor stuk ambitieuze, ondernemende vrouwen die afgelopen jaar het verschil wisten te maken.

lees meer

Grote subsidie voor ontwikkeling e-health hartrevalidatie Eurostar subsidie van 1,9 miljoen voor project CaRe

4 oktober 2018

Hoogleraar integratieve fysiologie Maria Hopman van het Radboudumc gaat samen met Deense en Zwitserse bedrijven een e-health programma opzetten voor hartrevalidatie. Zij krijgen hiervoor een Eurostar subsidie van 1,9 miljoen euro.

lees meer

Erfelijke aanleg voor overgewicht groter in dikmakende omgeving

3 oktober 2018

Kinderen worden niet automatisch te dik als ze daar een erfelijke aanleg voor hebben. Deze aanleg voor overgewicht komt sterker tot uiting in een omgeving die overgewicht in de hand werkt.

lees meer
  • Snel naar