Radboudumc biedt onderzoekers Digital Research Environment online systeem voor opslaan, bewerken en delen onderzoeksgegevens

3 juni 2016

Met de nieuwe Digital Research Environment van het Radboudumc kunnen onderzoekers online onderzoeksgegevens opslaan en importeren. Ook kunnen zij analyses uitvoeren op deze gegevens. Door deze gecentraliseerde gegevensopslag zijn de gegevens beter herbruikbaar en is onderzoek eenvoudig op te schalen. Ook faciliteert het systeem een veilige datadeling en samenwerking in onderzoeksgroepen, zowel binnen als buiten het instituut.

Projectleider Ariaan Siezen: "de hoge mate van kwaliteitscontrole binnen de Digital Research Environment maakt databewerking transparant. Er kan geen data meer kwijtraken en data is beschikbaar voor hergebruik.”

Internationale samenwerking

De inrichting van een Digital Research Enviroment sluit aan bij toenemende omvang van onderzoeksprojecten en internationale samenwerking. Lokale opslag van onderzoeksgegevens en grote variatie in het gebruik van ondersteunende software maakt het vaak lastig om onderzoeksgegevens op een gestandaardiseerde manier onderling te delen. Internationaal is het gebruik van online gegevensopslag van onderzoeksdata daarom in opkomst.

Mathias Prokop, afdelingshoofd van de afdeling Radiologie en Nucleaire Geneeskunde van het Radboudumc: “De DRE is een essentieel stap naar research of the future: betere structuur, documentatie, hergebruik van data en samenwerking leiden tot versnelling van onderzoek en verhoging van output en kwaliteit.”

Partners

Voor de ontwikkeling van de Digital Research Environment werkt het Radboudumc samen met ICT dienstverlender Vancis, platformserviceproviders Aridhia en MGRID en de IT kennisinstellingen Portavita, Xomnia en Care IQ.

Op 1 juni ondertekenden het Radboudumc en Vancis de overeenkomst tot samenwerking in de ontwikkeling van Digital Research Environment.

Meer nieuws


Voedingsvezels maken muis minder vergeetachtig Butyraat beschermt muizen tegen gevolgen slechte voeding

27 maart 2017

De voedingsstof butyraat vermindert de negatieve gezondheidseffecten van obesitas bij muizen.

lees meer

Waarom er geen depressie-epidemie heerst Depressieve klachten niet gelijk een depressie

23 maart 2017

Elk jaar halverwege januari is het weer zover: Blue Monday. Het zou de meest deprimerende dag van het jaar zijn.

lees meer

Cognitieve gedragstherapie beste behandeling Q-koortsvermoeidheidssyndroom Langdurige antibioticabehandeling niet effectief

23 maart 2017

Cognitieve gedragstherapie is effectief bij het verminderen van vermoeidheidsklachten bij patiënten met Q-koortsvermoeidheidssyndroom (QVS)

lees meer

Grote Amerikaanse subsidies voor oogonderzoek Radboudumc

22 maart 2017

De Amerikaanse Foundation Fighting Blindness heeft twee belangrijke subsidies toegekend aan onderzoekers van het Radboudumc voor een totaalbedrag van vijf miljoen dollar.

lees meer
inloggen