Nieuws Radboudumc biedt onderzoekers Digital Research Environment

3 juni 2016

Met de nieuwe Digital Research Environment van het Radboudumc kunnen onderzoekers online onderzoeksgegevens opslaan en importeren. Ook kunnen zij analyses uitvoeren op deze gegevens. Door deze gecentraliseerde gegevensopslag zijn de gegevens beter herbruikbaar en is onderzoek eenvoudig op te schalen. Ook faciliteert het systeem een veilige datadeling en samenwerking in onderzoeksgroepen, zowel binnen als buiten het instituut.

Projectleider Ariaan Siezen: "de hoge mate van kwaliteitscontrole binnen de Digital Research Environment maakt databewerking transparant. Er kan geen data meer kwijtraken en data is beschikbaar voor hergebruik.”

Internationale samenwerking

De inrichting van een Digital Research Enviroment sluit aan bij toenemende omvang van onderzoeksprojecten en internationale samenwerking. Lokale opslag van onderzoeksgegevens en grote variatie in het gebruik van ondersteunende software maakt het vaak lastig om onderzoeksgegevens op een gestandaardiseerde manier onderling te delen. Internationaal is het gebruik van online gegevensopslag van onderzoeksdata daarom in opkomst.

Mathias Prokop, afdelingshoofd van de afdeling Radiologie en Nucleaire Geneeskunde van het Radboudumc: “De DRE is een essentieel stap naar research of the future: betere structuur, documentatie, hergebruik van data en samenwerking leiden tot versnelling van onderzoek en verhoging van output en kwaliteit.”

Partners

Voor de ontwikkeling van de Digital Research Environment werkt het Radboudumc samen met ICT dienstverlender Vancis, platformserviceproviders Aridhia en MGRID en de IT kennisinstellingen Portavita, Xomnia en Care IQ.

Op 1 juni ondertekenden het Radboudumc en Vancis de overeenkomst tot samenwerking in de ontwikkeling van Digital Research Environment.

Meer nieuws


14 Radboudianen in top meest geciteerde wetenschappers

12 december 2018

Op de lijst met de 1 procent meest geciteerde wetenschappers van de afgelopen tien jaar, staan 14 wetenschappers die verbonden zijn aan het Radboudumc of de Radboud Universiteit.

lees meer

Onderzoek geneesmiddel zeldzame ziekte kan efficiënter en patiëntgerichter Nieuwe toepassing Bayesiaans gecombineerde N=1 trialmethode

12 december 2018

Om te beoordelen of een geneesmiddel voor een zeldzame ziekte effect heeft, is grootschalig onderzoek met een gerandomiseerde klinische studie niet altijd meer nodig, zeggen onderzoekers van de afdeling Neurologie en Health Evidence van het Radboudumc.

lees meer

Metalen implantaat maakt medicijn Doelgerichte therapie tegen bacteriële infecties

11 december 2018

Onderzoekers van het Radboudumc hebben ontdekt dat het ijzer in metalen implantaten medicijnen zoals antibiotica kan activeren. Op deze manier kunnen antibiotica in het bloed uitsluitend bij een implantaat infecties actief onderdrukken.

lees meer

Kleine groep patienten krijgt meniscusprothese Kunstmeniscus moet leiden tot minder pijn en betere belasting van de knie

10 december 2018

ATRO Medical BV heeft toestemming van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd om de meniscusprothese Trammpolin® te implanteren bij achttien patiënten. Dit doet ATRO Medical BV samen met het Radboudumc, het Maastricht UMC+ en de Sint Maartenskliniek

lees meer

CardiacBooster ontwikkelt ondersteuningsapparaat voor cruciale dagen na hartinfarct Spin-off Radboudumc ontvangt kwart miljoen van RedMedTech Discovery Fund II

4 december 2018

CardiacBooster, spin-off van het Radboudumc, heeft een lening ontvangen van het RedMedTech Discovery Fund II. Dit versnelt de ontwikkeling van een apparaat dat de pompfunctie van het hart ondersteunt in een kritieke fase na een hartinfarct.

lees meer

MRI verbetert opsporing van prostaatkanker Bij de helft van de mannen is de ‘weefselprik’ niet meer nodig.

3 december 2018

Goed nieuws voor de ruim 40.000 mannen die jaarlijks met een verhoogde PSA-waarde naar het ziekenhuis gaan voor prostaatonderzoek. Bij een normale MRI is geen echogeleid biopt, of ‘weefselprik’ meer nodig.

lees meer
  • Snel naar