Wetenschapstalenten naar buitenlandse topinstituten met Rubicon

20 april 2017

Twee jonge, veelbelovende Radboudwetenschappers ontvangen een Rubiconsubsidie waarmee ze twee jaar onderzoekservaring op kunnen doen in het buitenland. De beurzen gaan naar neurowetenschapper Hassiba Beldjoud van het Radboudumc en taalwetenschapper Pablo Irizarri van Suchtelen van de Radboud Universiteit.

In totaal gaan tweeëntwintig onlangs gepromoveerde onderzoekers naar buitenlandse onderzoeksinstellingen met een Rubiconfinanciering van NWO. Hieronder meer informatie over de twee toegekende projecten:

De helse spiraal van drugsverslaving        
Voor verslaafde patiënten is onthouding een continue strijd, vooral vanwege het ontstaan van hunkering en negatieve stemmingen die terugval versnellen. Hassiba Beldjoud onderzoekt bij het Radboudumc of beïnvloeding van het stress-systeem in de hersenen van verslaafde patiënten deze symptomen kan verminderen. Met uiteindelijk het doel om hunkering en terugval te voorkomen. Ze gaat voor twee jaar naar het National Institute on Drug Abuse in Baltimore (VS), onderdeel van de National Institutes of Health.
 
Roma in Chili: de complexiteit van tweetaligheid
De Roma in Chili zijn vloeiend tweetalig. Hun erftaal Romani lijkt complexe Spaanse vormen over te nemen. Hoe kan dat? En wat gebeurt er in hun Spaans? Voor Pablo Irizarri van Suchtelen, onderzoeker bij het Centre for Language Studies van de Radboud Universiteit, biedt deze bijzondere bevolkingsgroep unieke kansen voor het begrijpen van tweetaligheid en taalverandering. Hij gaat voor twee jaar naar de onderzoeksgroep Langues et Civilizations à Tradition van het Franse Centre National de Recherche Scientifique.

Gerelateerde items


Persvoorlichter

drs. Marcel Wortel

inloggen