Nieuws Christine Mohrmann Stipendium voor Miriam Haaksma en Jorieke Weiden

12 december 2017

Tien vrouwelijke promovendi van het Radboudumc en de Radboud Universiteit ontvangen vandaag een Christine Mohrmann Stipendium. Twee van hen zijn van het Radboudumc.

Doel van het stipendium is de onderzoekers aan te moedigen hun wetenschappelijke loopbaan na de voltooiing van hun proefschrift voort te zetten. Het stipendium stelt hen in de gelegenheid een periode door te brengen aan een andere, bij voorkeur buitenlandse, universiteit. De stipendia bedragen 5.000 euro per persoon.

Dit jaar zijn er twee laureaten van het Radboudumc:

Miriam Haaksma
In 2050 zal dementie het belangrijkste gezondheidsprobleem zijn in onze vergrijzende samenlevingen. De ontwikkeling van dementie op hoge leeftijd is erg heterogeen, daarom is het moeilijk om betrouwbare voorspellingen van iemands vooruitzichten te maken. Miriam Haaksma ontwikkelt een predictiemodel voor de progressie van patiënten met dementie met behulp van innovatieve epidemiologische technieken. Met haar stipendium gaat ze een netwerk van dementiestudies opzetten. Daarvoor bezoekt ze dementieonderzoekers in Amerika en Canada.

Jorieke Weiden
Jorieke Weiden doet onderzoek naar de productie van synthetische scaffolds die tumor-specifieke immuuncellen leveren of aantrekken in het lichaam. De scaffolds worden zo ontworpen dat ze aanwezige immuuncellen optimaal activeren en laten delen, zodat de anti-kanker immuunrespons gestimuleerd wordt. Met het stipendium bezoekt ze een vakspecialist op het gebied van alginaat scaffolds. Dat moet leiden tot verdiepte inzichten en geïntensiveerde samenwerking.

Uitreiking
Belangstellenden zijn vandaag (dinsdag 12 december) van harte welkom bij de uitreiking in de Aula (Academiezaal) Tijd: 15.30 tot 17.00 uur. Hier zullen de stipendiaten hun onderzoek presenteren en prof. Ellen Van Wolde interviewt  hun decanen over het belang van de onderzoeken. 

Meer informatie


Margie Alders

06 82 21 68 78

Meer nieuws


14 Radboudianen in top meest geciteerde wetenschappers

12 december 2018

Op de lijst met de 1 procent meest geciteerde wetenschappers van de afgelopen tien jaar, staan 14 wetenschappers die verbonden zijn aan het Radboudumc of de Radboud Universiteit.

lees meer

Onderzoek geneesmiddel zeldzame ziekte kan efficiënter en patiëntgerichter Nieuwe toepassing Bayesiaans gecombineerde N=1 trialmethode

12 december 2018

Om te beoordelen of een geneesmiddel voor een zeldzame ziekte effect heeft, is grootschalig onderzoek met een gerandomiseerde klinische studie niet altijd meer nodig, zeggen onderzoekers van de afdeling Neurologie en Health Evidence van het Radboudumc.

lees meer

Metalen implantaat maakt medicijn Doelgerichte therapie tegen bacteriële infecties

11 december 2018

Onderzoekers van het Radboudumc hebben ontdekt dat het ijzer in metalen implantaten medicijnen zoals antibiotica kan activeren. Op deze manier kunnen antibiotica in het bloed uitsluitend bij een implantaat infecties actief onderdrukken.

lees meer

Kleine groep patienten krijgt meniscusprothese Kunstmeniscus moet leiden tot minder pijn en betere belasting van de knie

10 december 2018

ATRO Medical BV heeft toestemming van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd om de meniscusprothese Trammpolin® te implanteren bij achttien patiënten. Dit doet ATRO Medical BV samen met het Radboudumc, het Maastricht UMC+ en de Sint Maartenskliniek

lees meer

CardiacBooster ontwikkelt ondersteuningsapparaat voor cruciale dagen na hartinfarct Spin-off Radboudumc ontvangt kwart miljoen van RedMedTech Discovery Fund II

4 december 2018

CardiacBooster, spin-off van het Radboudumc, heeft een lening ontvangen van het RedMedTech Discovery Fund II. Dit versnelt de ontwikkeling van een apparaat dat de pompfunctie van het hart ondersteunt in een kritieke fase na een hartinfarct.

lees meer

MRI verbetert opsporing van prostaatkanker Bij de helft van de mannen is de ‘weefselprik’ niet meer nodig.

3 december 2018

Goed nieuws voor de ruim 40.000 mannen die jaarlijks met een verhoogde PSA-waarde naar het ziekenhuis gaan voor prostaatonderzoek. Bij een normale MRI is geen echogeleid biopt, of ‘weefselprik’ meer nodig.

lees meer
  • Snel naar