Nieuws Christine Mohrmann Stipendium voor Miriam Haaksma en Jorieke Weiden

12 december 2017

Tien vrouwelijke promovendi van het Radboudumc en de Radboud Universiteit ontvangen vandaag een Christine Mohrmann Stipendium. Twee van hen zijn van het Radboudumc.

Doel van het stipendium is de onderzoekers aan te moedigen hun wetenschappelijke loopbaan na de voltooiing van hun proefschrift voort te zetten. Het stipendium stelt hen in de gelegenheid een periode door te brengen aan een andere, bij voorkeur buitenlandse, universiteit. De stipendia bedragen 5.000 euro per persoon.

Dit jaar zijn er twee laureaten van het Radboudumc:

Miriam Haaksma
In 2050 zal dementie het belangrijkste gezondheidsprobleem zijn in onze vergrijzende samenlevingen. De ontwikkeling van dementie op hoge leeftijd is erg heterogeen, daarom is het moeilijk om betrouwbare voorspellingen van iemands vooruitzichten te maken. Miriam Haaksma ontwikkelt een predictiemodel voor de progressie van patiënten met dementie met behulp van innovatieve epidemiologische technieken. Met haar stipendium gaat ze een netwerk van dementiestudies opzetten. Daarvoor bezoekt ze dementieonderzoekers in Amerika en Canada.

Jorieke Weiden
Jorieke Weiden doet onderzoek naar de productie van synthetische scaffolds die tumor-specifieke immuuncellen leveren of aantrekken in het lichaam. De scaffolds worden zo ontworpen dat ze aanwezige immuuncellen optimaal activeren en laten delen, zodat de anti-kanker immuunrespons gestimuleerd wordt. Met het stipendium bezoekt ze een vakspecialist op het gebied van alginaat scaffolds. Dat moet leiden tot verdiepte inzichten en geïntensiveerde samenwerking.

Uitreiking
Belangstellenden zijn vandaag (dinsdag 12 december) van harte welkom bij de uitreiking in de Aula (Academiezaal) Tijd: 15.30 tot 17.00 uur. Hier zullen de stipendiaten hun onderzoek presenteren en prof. Ellen Van Wolde interviewt  hun decanen over het belang van de onderzoeken. 

Meer informatie


Margie Alders

06 82 21 68 78

Meer nieuws


Niet opereren is ook een optie Samen beslissen over een operatie

20 september 2018

Noralie Geessink ontwikkelde een training voor chirurgen om de gesprekken met de patiënt te verbeteren.

lees meer

Opnieuw een 8,5 voor de zorg in het Radboudumc

20 september 2018

Ruim 5000 patiënten deelden hun ervaringen met de zorg via de Consumer Quality Index

lees meer

NFU doet eindbod met structurele loonsverhoging van 8,25% over drie jaar en afspraken over verlaging werkdruk

19 september 2018

De NFU biedt structureel een loonsverhoging van 8,25% voor een driejarige cao voor de ruim 70.000 medewerkers van de acht universitair medische centra (umc’s).

lees meer

Cognitieve gedragstherapie effectief bij myotone dystrofie type 1 Nieuwe behandeloptie voor complexe ziekte

19 september 2018

Een behandeling met cognitieve gedragstherapie helpt patiënten met myotone dystrofie type 1 in het verbeteren van hun fysieke capaciteiten en sociale deelname.

lees meer

Citrienfonds.nl laat zien hoe de zorg beter kan én betaalbaar blijft 24 zorgverbeteringen in Radboudumc

11 september 2018

Om de zorg beter, toegankelijk en betaalbaar te houden, is in 2014 door de minister van VWS het Citrienfonds opgericht. Met de umc’s als initiatiefnemer werken partijen in de zorg gezamenlijk aan het verbeteren van de zorg. 24 van de ruim 100 projecten uit het Citrienfonds zijn van het Radboudumc.

lees meer

Zilveren Kruis kiest voor alliantie Nijmeegse en Eindhovense ziekenhuizen prostaatkankerzorg

6 september 2018

Zorgverzekeraar Zilveren Kruis heeft de alliantie tussen Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ), Catharina Ziekenhuis en Radboudumc vandaag aangewezen als één van de drie robotcentra waarmee het een contract afsluit voor prostaatoperaties.

lees meer
  • Snel naar