Nieuws Comeniusprijs onderwijsapp GreyMap anatomie

23 april 2018

GreyMap is een innovatieve onderwijsapp waarmee studenten hersenanatomie leren aan de hand van 3D-hologrammen. Om deze app verder te ontwikkelen hebben de bedenkers, promovendi Dylan Henssen en Guido de Jong van het Radboudumc, samen met docent Sharon Kolk van de Radboud Universiteit een Comenius-grant van 50.000 euro ontvangen.

Kennis van de anatomie en ontwikkeling van de hersenen is voor studenten van groot belang. Met de onderwijsapp GreyMap leren zij de structuren van de hersenen aan de hand van hologrammen. Deze virtuele 3D-hersenen worden in de ruimte geplaatst naast echte hersenpreparaten. De app maakt gebruik van augmented reality: de iPad wordt op een papiertje met een hersensymbooltje gericht; vervolgens zie je op het tabletscherm een virtueel hersenmodel.

‘Zo kan een student het 3D-hersenmodel naast een echte hersenpreparaat bekijken’, zegt Dylan Henssen, promovendus op het gebied van neuroanatomie. ‘Je ziet in het 3D-model met kleuren de verschillende hersengebieden, die je vervolgens in de echte hersenen kunt terug vinden.’

 

Meer nieuws


Nijmeegse onderzoekers ontdekken nieuwe zenuwbaan in hersenen

17 oktober 2018

Onderzoekers van het Radboudumc hebben met diverse beeldvormende technieken een nieuwe zenuwbaan in de hersenen van mensen ontdekt. De vondst heeft mogelijk gevolgen voor de behandeling van onder andere aangezichtspijn.

lees meer

Radboudumc test noodstroom

15 oktober 2018

Op woensdag 17 oktober 2018 om 16.00 uur test het Radboudumc ziekenhuisbreed de noodstroom. Dit doen we om de veiligheid en continuïteit van de zorg te kunnen waarborgen tijdens een echte stroomstoring. De test duurt maximaal 45 minuten.

lees meer

Nauwelijks overlap tussen patiënten met schizofrenie Onderzoek op groepsniveau zegt weinig over de individuele patiënt

11 oktober 2018

Patiënten met de diagnose schizofrenie vertonen onderling grote verschillen. Onderzoekers van het Radboudumc toonden samen met collega‚Äôs uit Engeland en Noorwegen aan dat slechts een verwaarloosbaar aantal identieke eigenschappen in de hersenen voorkomt bij meer dan twee procent van de patiënten.

lees meer

Acht Radboudumc vrouwen in de Viva400

8 oktober 2018

Acht vrouwen binnen het Radboudumc zijn genomineerd in de jaarlijkse VIVA400-lijst. Stuk voor stuk ambitieuze, ondernemende vrouwen die afgelopen jaar het verschil wisten te maken.

lees meer

Grote subsidie voor ontwikkeling e-health hartrevalidatie Eurostar subsidie van 1,9 miljoen voor project CaRe

4 oktober 2018

Hoogleraar integratieve fysiologie Maria Hopman van het Radboudumc gaat samen met Deense en Zwitserse bedrijven een e-health programma opzetten voor hartrevalidatie. Zij krijgen hiervoor een Eurostar subsidie van 1,9 miljoen euro.

lees meer

Erfelijke aanleg voor overgewicht groter in dikmakende omgeving

3 oktober 2018

Kinderen worden niet automatisch te dik als ze daar een erfelijke aanleg voor hebben. Deze aanleg voor overgewicht komt sterker tot uiting in een omgeving die overgewicht in de hand werkt.

lees meer
  • Snel naar