19 oktober 2017

Op donderdag 19 oktober is aan de Heyendaalseweg in Nijmegen ter hoogte van het Radboudumc en het Huygensgebouw de berm ingezaaid met een bloemenmengsel zodat in het voorjaar hier een zogenoemde bijenoase ontstaat.

Het ingezaaide stuk berm levert een belangrijke bijdrage aan meer voedsel voor bijen, hommels en vlinders. Belangrijk, want meer dan de helft van de 360 soorten bijen staat op het punt te verdwijnen in Nederland. Bijen zorgen voor de bestuiving van 80% van de wilde planten, voor 75% van ons voedsel en voor zaden en bessen die tot voedsel dienen van vele dieren. Uit onderzoek van de Radboud Universiteit dat eerder deze week werd gepubliceerd bleek dat in Duitsland de totale biomassa vliegende insecten met ruim 75 procent is afgenomen.

 

Er is gekozen voor een meerjarig, inheems bloemenmengsel voor wilde bijen, hommels en vlinders van de Cruydthoeck. Ook de honingbijen zullen hiervan meegenieten. Deze bloemen zullen jaarlijks bloeien vanaf voorjaar 2018.

 

Radboudumc en Radboud Universiteit werken samen aan een gezamenlijke duurzaamheidsagenda waar een groene campus een van de belangrijke programmapunten is. Samen met de Stichting Bee Foundation en NL Bloeit is daarmee weer een stapje in die richting gezet. Het initiatief sluit naadloos aan bij ‘Wij zijn Groen, Gezond en in Beweging Nijmegen’ waarvan Radboudumc een van de initiatiefnemers is.