Onderwijs Doelgroepen Docenten en begeleiders Nieuws voor docenten Wat te doen bij afwezigheid studenten en hybride onderwijs

1 december 2021

Beste Docenten,

Nu er vanwege de oplopende COVID-besmettingen ook vaker studenten ziek of in quarantaine zijn krijgen we vragen over wat te doen bij afwezigheid van een student.

Hoe ga je om met de afwezigheid van studenten?

Studenten die een verplicht onderwijsmoment moeten missen, nemen contact op met de coördinator van het betreffende onderwijs.

Studenten die een facultatief onderwijsmoment missen kunnen via brightspace de onderwijsmaterialen bestuderen.

Tip: Zorg dat alle onderwijsmaterialen (zoals powerpoint presentaties) voorafgaand aan het onderwijsmoment via Brightspace beschikbaar zijn, zodat de student thuis het onderwijs kan bestuderen. Stimuleer studenten hun aantekeningen te delen met afwezige studenten.

Hybride onderwijs

Doordat onze onderwijsvormen staan of vallen met interactie met de student, is een hybride lesvorm minder goed mogelijk. Onze onderwijsruimtes zijn niet uitgerust met camera’s en microfoons die hybride onderwijs werkelijk faciliteren.

In sommige gevallen, vooral bij kleinschaliger onderwijs zoals keuze-onderwijs en minoren, is het voor docenten wel mogelijk om de student digitaal bij het onderwijs te laten aansluiten. Dit is niet optimaal, omdat de student niet (goed) aan de interactie kan deelnemen. Het geeft de student echter wel de mogelijkheid om de essentie van het onderwijs mee te krijgen.

Tips om bij kleinschalig onderwijs een hybride optie aan te bieden

  1. Vraag een van de aanwezige studenten digitaal contact te leggen met de afwezige medestudent (via face-time, zoom, teams of een ander digitaal platform).
    1. De aanwezige student zet camera en geluid open, zodat de student die thuis is, kan meeluisteren en (zo mogelijk) meekijken.
  2. Maak een teams-afspraak of zoom-afspraak aan vanuit je eigen account.
    1. Zet de link naar de afspraak op brightspace, of mail naar de specifieke studentengroep.
    2. Zet je eigen device (laptop of tablet) aan tijdens het onderwijs. De student kan zo in ieder geval horen wat er wordt gezegd.
    3. Onderwijsmateriaal (zoals powerpoint) kan via brightspace worden gedeeld.
  3. Maak een virtual classroom aan voor het onderwijsmoment dat je hybride wil aanbieden
    1. Start op de computer in de onderwijsruimte waar je lesgeeft de virtual classroom op en open het lesmateriaal in de virtual classroom.
    2. Start ook je eigen laptop op en open daar ook virtual classroom met microfoon aan. Via dit device kan de student die thuis inlogt dan horen wat er wordt gezegd.

We begrijpen dat de nieuwe maatregelen weer veel van jullie inzet en flexibiliteit vragen. Wij vinden het echter van het allergrootste belang dat ons onderwijs openblijft voor onze studenten die al zoveel contacten hebben moeten missen. We vragen jullie begrip voor de maatregelen en hopen dat jullie met bovenstaande suggesties uit de voeten kunnen. We wensen jullie veel succes met het onderwijs.

Lees ook het laatste intranet bericht over de maatregelen: https://www.radboudumc.nl/intranet/nieuws/2021/november/thuiswerken-anderhalve-meter-en-mondneusmakers-basis-aangescherpte-regels

Vriendelijke groeten,

Frans Russel, Wil van der Sanden, Roland Brock, Marjolein van de Pol
Opleidingsdirecteuren

Roland Laan
Directeur Radboudumc Health Academy

  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Health Academy docenten

Meer nieuws

  • Medewerkers
  • Intranet