Onderwijs Events 10725 Symposium Fysiotherapie - Minimale Dataset COPD en lage rugpijn

Over het event

Uw praktijk neemt deel aan de pilot minimale data set (MDS) naar uitkomstmetingen in de fysiotherapie. Als dank voor uw deelname nodigen wij u graag uit voor het afsluitende symposium op woensdag 11 december 2019.

lees meer

Over het event

Tijdens het symposium presenteren we de uitkomsten van de pilot en reflecteren we gezamenlijk op de meerwaarde van de uitkomstmetingen voor kwaliteitsverbetering. Tevens zullen we de samenhang van de MDS met de herziene KNGF richtlijnen voor COPD & lage rug presenteren. Het is een uniek programma met interessante sprekers en leuke workshops.

Mede namens Simone van Dulmen, Philip van der Wees en Koen Verburg hopen wij u te verwelkomen op 11 december.
 

Inschrijven

Deelname is gratis.  U dient zich echter wel voor dit symposium in te schrijven. Dit kan via onderstaande link:

Inschrijven

Wij brengen u €35,- aan kosten in rekening bij wel inschrijven en niet verschijnen. Om dit te voorkomen, kunt u bij verhindering een vervangende collega sturen.

Contact Events

Karina van Lenthe
Projectmedewerker

(06) 15 92 94 20
contact


Programma

09:00 uur: Ontvangst

09:15 uur:
Intro dagvoorzitter, CZ & DFZ
Simone van Dulmen, senior onderzoeker Radboud UMC, projectleider MDS

09:30 uur:
Uitkomstmetingen vanuit het perspectief van de patiënt met COPD
Michael Rutgers, Directeur Longfonds

10:00 uur:
Hoe kunnen de klinische praktijk en wetenschappelijk onderzoek elkaar versterken bij uitkomstmetingen over lage rugpijn?
Raymond Ostelo, Hoogleraar Evidence Based Physiotherapy

10:30 uur:
Meerwaarde van routinematig meten voor het evalueren van kwaliteit
Philip van der Wees, Hoogleraar Paramedische Wetenschappen

10:50 uur: Koffiepauze

11:15 uur:
Workshops
1. KNGF richtlijn COPD - Mitchell van Doormaal
2. KNGF richtlijn Lage rugpijn - Nynke Swart, Anita Stevens & Marjo Maas
3. Intervisie/Peer review COPD - Anjo Markhorst
4. Intervisie/Peer review lage rugpijn - Ron van Heerde & Maartje Kuijpens

12:45 uur: Lunch

13:45 uur:
Parallelsessies: Presentatie uitkomsten pilot minimale dataset COPD & lage rugpijn
Koen Verburg & Simone van Dulmen

15:00 uur: Pauze met koffie en thee

15:30 uur:
Paneldiscussie met patiëntvertegenwoordigers, experts, verzekeraar & beroepsvertegenwoordigers
Leen Voogt (NVVR), Marie-José Schrasser (Longfonds), Nic van Paassen (COPD expert), Michael Ling (Lage rug expert), Sara Meijer (DFZ), Guus Meerhoff (KNGF), Henri Kiers (Keurmerk)

16:15 uur:
Afsluiting dagvoorzitter
Simone van Dulmen, senior onderzoeker Radboud UMC, projectleider MDS

16:30 uur: Borrel


In het kort

  • FysiotherapeutenToelichting sessies

Intro spreker

In het ochtendprogramma van het symposium presenteren de voorzitter van het Longfonds en twee hoogleraren hun visie over het gebruik van uitkomstmetingen vanuit het perspectief van de patiënt, de wetenschap en de praktijk bij patiënten met COPD of lage rugpijn. Deze inleidingen hebben als doel om de deelnemers te inspireren en enthousiasmeren. Tevens dient het als startschot van een interactieve dag die we op deze manier centraal starten.

Paralelsessies

Tijdens deze stap bespreken we de uitkomsten van de dataverzameling in de pilot. Hierin wordt er een koppeling gemaakt met het routinematig meten in de praktijk en kwaliteitsbevordering in de fysiotherapie. We gaan gezamenlijks een discussie aan met de deelnemers over eventuele suggesties en aanbevelingen. De data die we bespreken met de deelnemers is door hen zelf verzameld in het project Minimale Dataset COPD en lage rug.

Workshops

Gedurende de dag krijgen deelnemers de mogelijkheid om verschillende vakinhoudelijke workshops te volgen. Iedere workshop heeft als doel om deelnemers inzicht te geven in nieuwe ontwikkelingen in de fysiotherapie bij de doelgroep lage rug of COPD. Zo worden de resultaten en ontwikkelingen van de KNGF richtlijn COPD & Lage rugpijn gepresenteerd. Tevens zullen fysiotherapeuten in kleine groepen hun eigen data vergelijken met collega’s in andere praktijken en gezamenlijk verschillen en overeenkomsten interpreteren en gebruiken voor kwaliteitsbevordering.

Paneldiscussie

Panelleden (experts, verzekeraar, patiëntvertegenwoordigers & beroepsvertegen-woordigers) geven hun visie op het gebruik van uitkomstmetingen in de fysiotherapie. Vervolgens vindt er een interactieve discussie plaats met de panelleden en deelnemers in de zaal. Vragen die hierbij centraal staan zijn: Wat zijn de ontwikkelingen? En hoe gaan we daarmee om? En wat is de meerwaarde van routinematig meten in de eerstelijns fysiotherapie?

 

Locatie

Hotel-Restaurant De Klepperman, Oosterdorpsstraat 11, Hoevelaken routebeschrijving