Onderwijs Events Alle events 9599 Evidence based supportive oncology

Over het event

Tijdens dit symposium leert u welke aanvullende factoren ingezet kunnen worden bij de behandeling en ondersteuning van de oncologische patiënt: de rol van de 'targetted therapy' en de mogelijkheden van leefstijlinterventie en de psycho-immunologische benadering.

lees meer

Over het event

Besproken wordt de rol van 'targetted therapy', de bijwerkingen ervan en de consequenties voor kwaliteit van leven. Daarnaast komen de mogelijkheden die leefstijlinterventie en psycho-immunologische benadering bieden aan de orde en de impact hiervan op herstel en kwaliteit van leven.

 

 


Inschrijven

Schrijf u hier in.
 
Kosten           

 • Medisch specialisten en huisartsen € 175
 • Aios, oncologisch verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten, physician assistants, therapeuten en geestelijk verzorgers € 75
 • Masterstudenten € 25
 • Patiënten en/of vertegenwoordigers € 25

 
Annuleringsvoorwaarden
Bij annulering tot uiterlijk 14 dagen voor aanvang van het event, wordt € 55,- aan administratiekosten in rekening gebracht en bij het tarief van € 25 vindt geen restitutie plaats. Bij annulering na deze termijn is het volledige bedrag verschuldigd.
 
Algemene voorwaarden


Contact Events

Bianca Gremmen-van Bergen
Projectmedewerker

(06) 27 20 96 01
contact


Programma

Ochtend sessie: De kracht van verbinding
Moderatoren: prof. dr. Kris Vissers / prof. dr. Anne Speckens

09.30 uur:
Ontvangst en registratie

10.00 uur:
Welkom

Verbinding van alle inzichten
Opening door dr. Bertine Lahuis, Raad van Bestuur Radboudumc

10.15 uur:
Muziek, effectief, veilig, kosten besparend en evidence based
prof. dr. Hans Jeekel

10.45 uur:
Beter kijken naar kanker: op weg naar  begeleiding op maat
dr. Yvonne Engels

11.15 uur:
Pauze

11.45 uur:
Supportive oncology: de rol van additionele interventies
dr. Věra Novotný

12.15 uur:
Kwaliteit van leven gedurende een oncologische behandeling: balans tussen werking en bijwerking
van medicatie
dr. Sasja Mulder
 
12.45 uur:
Korte gezonde lunch

Middagsessie: Leefstijl en levensvragen gaan hand in hand
Moderatoren: drs. Carel Veldhoven, dr. Eveline Kuip
 
13.30 uur:
Spiegelgesprek: Van Balanceren naar Balans
dr. Věra Novotný & dr. Hanny Pijnenborg

14.00 uur:
Het consult: de potentie van verbinding
drs. Jacqueline van Meurs

14.30 uur:
De context van de patiënt als leidraad in behandelkeuzes
dr. Evelien Kuip

Aansluitend beantwoorden van vragen met stemsysteem

15.15 uur:
Pauze

15.45 uur:
Summing up door drs. Carel Veldhoven en dr. Evelien Kuip
Paneldiscussie aan de hand van uitkomsten en vragen n.a.v. de sessie met stemsysteem

16.30 uur:
Informele afsluiting: napraten met muziekSprekers en commissie

Wetenschappelijke commissie
 • Prof. dr. Nicoline Hoogerbrugge, hoogleraar genetisch oncologie
 • Dr. Věra Novotný , internist-hematoloog/specialist IM
 • Prof. dr. Anne Speckens, hoogleraar psychiatrie Radboudumc
 • Prof. dr. Kris Vissers, hoogleraar in de pijn en palliatieve geneeskunde  Radboudumc
 • Ir. drs. Carel Veldhoven, huisarts te Berg en Dal, kaderhuisarts palliatieve zorg en arts pijn- en palliatieve geneeskunde Radboudumc
Organisatiecommissie
 • Drs. Marjolijn Klomp-Kooi,  projectmanager Radboudumc Health Academy
 • Dr. Evelien Kuip, internist-oncoloog  Radboudumc
 • Mw. Nan Pluymackers, zorgcoördinator,
Sprekers
 • Dr. Yvonne Engels, UHD zingeving en palliatieve zorg Radboudumc voor kankerpatiënten is uiteindelijk één vraag de allerbelangrijkste: hoe zal het met mij gaan. Hoe kan ik het leven leven zoals het is. Om die vraag beter te beantwoorden, kijkt Yvonne Engels over de grenzen van haar vakgebied heen. Als hoogleraar zingeving  combineert ze elementen uit de geneeskunde, biologie en  psychologie gericht op de specifieke zorg voor de oncologische patiënt.
 • Prof. dr Hans Jeekel, emeritus Hoogleraar chirurgie ErasmusMC was hoofd van de afdeling chirurgie in het Erasmus Medisch Centrum en deed veel wetenschappelijk onderzoek. Als pianist was hij ook altijd bezig met muziek en zijn afscheidsrede droeg de titel "Zit er nog muziek in chirurgie?". In 2012 vatte hij het plan op te onderzoeken of muziek een plaats verdient binnen de reguliere gezondheidzorg. Zo ontstond de foundation Muziek als Medicijn.
 • Dr. Evelien Kuip, internist-oncoloog, Radboudumc is werkzaam als internist-oncoloog en als arts palliatieve zorg in het Radboudumc. Tijdens haar promotie onderzoek deed ze onderzoek naar Fentanyl (een opioid). Ze houdt zich onder andere bezig met hoe je de waarden en wensen van een patiënt goed tot uiting kan laten komen in de spreekkamer.
 • Drs. Jacqueline van Meurs is onderzoeker/geestelijk verzorger en voormalig consulent spirituele zorg bij het Radboudumc. Zij kijkt tussen de regels door naar wat iemand beweegt om zo optimale zorg te realiseren
 • Dr. Sasja Mulder, internist-oncoloog, Radboudumc is oncoloog in het Radboudumc met als aandachtsgebied nierkanker, zaadbalkanker en blaaskanker. Daarnaast is ze momenteel ook lid van het Ondersteuningsteam Persoonsgerichte Zorg, dat afdelingen in het Radboudumc ondersteunt in het bereiken van meer persoonsgerichte zorg voor patiënten. Tijdens haar promotie deed ze onderzoek naar bijwerkingen en kwaliteit van leven bij patiënten die palliatief behandeld werden met “targetted therapy”. Met als vraag: Hoe vindt je als arts en patiënt een balans tussen werking en bijwerking van deze medicatie.
 • Dr. Věra Novotný, internist-hematoloog/specialist IM: is internist-hematoloog en voormalig opleider voor het aandachtsgebied hematologie binnen de interne geneeskunde bij het Radboudumc, heeft een praktijk voor leefstijlinterventie en coaching voor mensen met kanker en verbind in haar werk diverse opties tot een integrale begeleiding.
 • Dr. Hanny Pijnenborg, gynaecologisch oncoloog, Radboudumc is gynaecologische oncoloog in het Radboudumc. Zij is voorzitter van ENITEC, een Europees onderzoeksconsortium dat zich richt op translationeel onderzoek bij endometriumcarcinoom. Doel van dit consortium is om persoonlijke behandeling van endometriumcarcinoom te optimaliseren in de volle breedte van ‘bed-to-bench’. Dit wordt in bredere zin ondersteunt door vele ‘kwaliteit van leven studies’ bij vrouwen met gynaecologische kanker.


Doelgroep

Internisten, longartsen, gynaecologen, chirurgen, revalidatieartsen, huisartsen, bedrijfsartsen, physician assistants, AIOS/ANIOS, medisch studenten, verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten, geestelijk verzorgers en therapeuten werkzaam bij de behandeling en begeleiding van patiënten met een oncologische aandoening.

Accreditatie

Accreditatie wordt aangevraagd bij:

lees meer

Accreditatie

 • ABAN - voor alle BIG-erkende specialismen
 • V&VN
 • VSR
 • Stichting Kwaliteitsregister Geestelijk Verzorgers

Locatie

Dit symposium vindt plaats in de Holthurnse Hof, Zevenheuvelenweg 48A in Berg en Dal lees meer