

Over het event
HAN en Radboudumc bouwen met dit nieuwe verpleegkundig congres samen aan de toekomst van de gezondheidszorg. Dit landelijk congres voor en door verpleegkundigen vindt plaats op donderdag 16 november 2023. Dit jaar in het thema van de werkomgeving voor innovatie en transformatie.
Save the date
16 november 2023: Congres Over de Bogen
Praktisch
-
Radboudumc Experience Center, Geert Grooteplein Noord 15, Nijmegen
-
10.00 - 16.00 uur

Terugblik: Over de bogen 2022 Verpleegkundig congres
Voor de eerste keer organiseerden Radboudumc en de HAN dit congres waarbij de verpleegkundige op één staat, in zowel innovaties, netwerken en professionele ontwikkeling. Zo'n 170 verpleegkundigen waren erbij.
lees meerTerugblik: Over de bogen 2022 Verpleegkundig congres
Het nieuwe verpleegkundige congres Over de bogen, vond op 10 november voor de eerste keer plaats. Het Radboudumc en de Hogeschool Arnhem Nijmegen zetten met dit congres de verpleegkundige op één in zowel innovaties, netwerken als professionele ontwikkeling. Zo’n 170 verpleegkundigen waren erbij. Nanda Vermeulen, verpleegkundig directeur Centrum voor Hart en Vaat in het Radboudumc, was voorzitter van het congres en blikt terug.
‘Het is een heel mooi congres geweest, met deelnemers uit het hele land en natuurlijk een grote groep vanuit het Radboudumc’, vertelt Nanda Vermeulen. ‘Er waren 170 verpleegkundigen: jonge verpleegkundigen, senior verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten, verpleegkundig docenten, verpleegkundig wetenschappers en verpleegkundig directeuren. De sprekers Marjolein Heemels (directeur Verpleegkunde Maastricht UMC+) en Pauline van Bokhorst (verpleegkundig kwaliteit- en veiligheidsadviseur Centrum voor Hart en Vaat, Radboudumc) hebben een heel mooi verhaal neergezet. Je merkte dat de verpleegkundigen echt geraakt werden. Ze vertelden waar we vandaan komen als verpleegkundigen en wat ons te doen staat. Dat was pakkend, maar ook confronterend.’
Wat was daar pakkend en confronterend aan?
Nanda Vermeulen: ‘We moeten als beroepsgroep opnieuw onze positie verstevigen. Vanaf midden vorige eeuw leidden de nonnen de eerste decennia voor een groot deel de zorg. Dat verdwijnt langzaam, waarna de positie van verpleegkundigen in de jaren ’80 weer opleeft. Nu zie je opnieuw een opleving; een beweging waarbij de verpleegkundige een positie krijgt aan de juiste tafels. De benoeming van de verpleegkundig directeuren in onze centra, gelijkwaardig aan de medisch en bedrijfskundig directeuren, is daar natuurlijk een mooi voorbeeld van.
Directeur Verpleegkunde van het Maastricht UMC+ Marjolein Heemels sprak over de professionele identiteit en de zeggenschap van verpleegkundigen. We moeten als beroepsgroep onze identiteit en zeggenschap versterken in netwerkzorg, onderzoek en onderwijs. Verpleegkundigen spelen op al die terreinen een prominente rol, maar we moeten dat in de praktijk meer zichtbaar maken. Dat was confronterend, omdat we er nog niet zijn, maar het motiveert ook om ons meer te laten zien.’
Marjolein Heemels sprak over de professionele identiteit en de zeggenschap van verpleegkundigen.
De verpleegkundige moet zichtbaarder worden?
Nanda Vermeulen: ‘Ja. Met dit congres gaan we als verpleegkundigen staan voor ons vak. Zo hebben we verschillende prijzen uitgereikt om goede initiatieven een podium te geven, en delen we die met de rest van het land. Verpleegkundigen kunnen soms te bescheiden zijn. Dat kwam terug in het verhaal van Pauline van Bokhorst over onze learning history. Verpleegkundigen hebben zich bijvoorbeeld ooit aan de kant laten zetten toen ziekenhuizen vonden dat bedrijfskundigen aan het roer moesten komen. Onterecht, gezien de kwaliteiten en de enorme betekenis van verpleegkundigen in de zorg.
Marjolein Heemels maakte daarnaast de zaal bewust ervan dat we voor een professie hebben gekozen, en dan ben je dus een professional. En daarmee heb je als verpleegkundige een identiteit. Het is dan toch weer die bescheidenheid die bij verpleegkundigen opspeelt om die professie te relativeren. Verpleegkunde is een vak, een specialisme. Zoals de arts ook een vak uitoefent. Waarbij we als professionals, gelijkwaardig aan elkaar, moeten optreden, en de verpleegkundige zich niet alleen maar dienend aan de arts opstelt. Arts en verpleegkundige zijn aanvullend aan elkaar.’
Pauline van Bokhorst sprak over de geschiedenis van de verpleegkundigen en wat we hieruit geleerd hebben.
Dit congres past natuurlijk mooi bij de organisatieverandering van het Radboudumc en het steviger neerzetten van de verpleegkundigen.
Nanda Vermeulen: ‘Jazeker, en ik merk dat we daar als Radboudumc wel een voorbeeld zijn in het land. Het Radboudumc heeft wel het lef gehad om de verpleegkundigen meer een stem te geven. Zie bijvoorbeeld de benoeming van de verpleegkundig directeuren in de centra. Bertine Lahuis, onze bestuursvoorzitter, benadrukt het ook in de interviews in de media dat we de verpleegkundigen steviger positioneren. Ik krijg van collega’s uit andere ziekenhuizen dat we hierin echt wel een voortrekkersrol hebben. Dit congres draagt er verder aan bij dat we als verpleegkundigen onze rol en de kansen die er liggen, moeten pakken.’
Volgend jaar willen jullie dit congres opnieuw met de HAN organiseren. En met nog meer partners?
Nanda Vermeulen: ‘We willen dit samen met andere partners organiseren, om zo te laten zien dat we een netwerkorganisatie zijn. Dat kunnen andere ziekenhuizen zijn, bijvoorbeeld Rijnstate. Of naast de HAN andere hogescholen, of misschien ook wel het ROC om zo ook de mbo-verpleegkundigen te vertegenwoordigen. De datum staat trouwens al vast: 16 november 2023. Dus elke verpleegkundige in huis kan die datum alvast noteren in de agenda!’
Thema van het congres
Werkomgeving voor innovatie en transformatie
Programma 2023
Sprekers en onderwerpen:
Harry Sonneschein | Verpleegkundige, gezondheidswetenschapper, veranderkundige én dagvoorzitter | Dagvoorzitter over een organisatie als ecosysteem |
Catharina van Oostveen |
Senior adviseur wetenschap en principal investigator in het Spaarne Gasthuis |
Spreker over positieve werkomgeving voor verpleegkundige en docenten |
Annemarie Weggelaar | Bijzonder hoogleraar Innovatie en Transformatie in de Zorg |
Spreker over innovatie en transformatie in de verpleegkundige praktijk en het onderwijs |
En meer! |

Over de naam van het congres
De naam van het congres is een verwijzing naar de congregatie van de Liefdezusters van de Heilige Carolus Borromeus. In Nederland staat de congregatie bekend als de ‘Zusters Onder de Bogen’ vanwege de 12e eeuwse bogen waarmee het hoofdklooster van de congregatie is verbonden met de Maastrichtse Sint-Servaasbasiliek.
lees meerOver de naam van het congres
De naam van het congres is een verwijzing naar de congregatie van de Liefdezusters van de Heilige Carolus Borromeus. In Nederland staat de congregatie bekend als de ‘Zusters Onder de Bogen’ vanwege de 12e eeuwse bogen waarmee het hoofdklooster van de congregatie is verbonden met de Maastrichtse Sint-Servaasbasiliek.
Elisabeth Gruyters heeft sinds de oprichting in 1837 ruim 4.000 jonge vrouwen weten te inspireren. Vele kloostergemeenschappen ontstonden in en bij ziekenhuizen. Zusters hebben zich in ons land ingezet in de gezondheidszorg, het onderwijs, de jeugdzorg en de ouderenzorg. Niet alleen in Maastricht, in Nijmegen werd de bakermat gelegd voor wat later landelijk uitgroeide tot de Hogere Beroeps Opleiding voor Verpleegkunde.

Vijf vragen over het congres
Nanda Vermeulen is tactisch manager van de Medium Care van het Amalia Kinderziekenhuis en verpleegkundig directeur van het Centrum voor Hart en Vaat in het Radboudumc. Ook is ze voorzitter van dit congres. Daarom: 5 vragen aan Nanda.
lees meerVijf vragen over het congres
Nanda Vermeulen is tactisch manager van de Medium Care van het Amalia Kinderziekenhuis en verpleegkundig directeur van het Centrum voor Hart en Vaat in het Radboudumc. Daarnaast is ze ook nog voorzitter van het verpleegkundig congres over de bogen. We stellen daarom vijf vragen aan Nanda Vermeulen over het verpleegkundig congres.
-
We willen alle verpleegkundigen meenemen in de ontwikkelingen van het vak. Zowel op inhoudelijke beroepsuitoefening als ook op de beroepsontwikkeling. Een verpleegkundige heeft in de toekomst niet alleen een centrale rol in de patiëntenzorg, maar ook in de organisatie van zorg. Thema’s als innoveren, netwerken en professionalisering spelen daarbij een belangrijke rol. Ook geven we graag een podium aan verpleegkundigen die hier al veel mee bezig zijn.
-
Precies! Leren van elkaar en elkaar inspireren. Dit doen we door middel van best practises te delen met elkaar en inspirerende key note speakers met visie op de toekomst van de gezondheidszorg. Maar ook om mensen te belonen met de inspanningen die zij al gedaan hebben. Zo kun je voor een breed publiek je resultaten presenteren, zodat anderen daar ook weer gebruik van kunnen maken. Daarnaast is dat een manier om trots te kunnen en mogen zijn op elkaar en dat we dat ook normaal gaan vinden.
-
Implementeren en innoveren is belangrijk om het niveau van zorg naar een hoger niveau te tillen, maar ook zorg in de toekomst toegankelijk en beheersbaar te houden. Technologische innovaties maar ook sociale innovaties zijn van belang om steeds meer gericht te zijn op gezondheid in plaats van ziekte. Daarnaast gaan we steeds meer toe naar de juiste zorg op de juiste plek en door de juiste professional. Maar het lukt alleen als er ook daadwerkelijk geïmplementeerd wordt.
Netwerk is daarbij nodig, omdat een patiënt ook in een netwerk zit en we als professionals de patiënt volgen in het zorgpad, dwars door alle muren heen. Dit vraagt om een nieuwe manier van samenwerken, veel meer intra professioneel en veel vaker dicht bij huis als het kan en alleen verder van huis als het moet voor complexe zorg. De patiënt en zijn naasten staan centraal in netwerkzorg.
Professionaliseren om ons vak verder vooruit te brengen en toekomstbestendig te maken. Daarbij gaat het ook om expertise te benutten van verpleegkundigen in patiëntenzorg, onderwijs, onderzoek en beleid. Eigenaarschap tonen en verantwoordelijkheid nemen voor de ontwikkeling van de beroepsinhoud en de beroepsorganisatie en dat vanuit partnerschap met patiënten, hun naasten, paramedici en artsen.
-
Dat verpleegkundigen energie krijgen en voelen over hoe mooi het vak is en zij invloed kunnen uitoefenen op implementatie, innovatie, netwerken en professionaliseren. Mogelijkheden binnen het vak zien en hoeveel ze zelf in handen hebben om dit vak verder uit te bouwen. Kom naar het congres om te zien en ervaren wat we hier mee bedoelen.
-
Als Radboudumc organiseren we dit congres samen met de HAN, omdat zij een grote opleider zijn van verpleegkundigen. Samen hebben we gekozen om de professional op 1 te zetten en dat uit te dragen. Samen hebben we hier een taak in. We willen in de toekomst dit congres met meerdere partners organiseren. Netwerk staat immer hoog in het vaandel. Daarnaast willen we met die najaarscongres aantrekkelijk zijn voor heel Nederland, om zo landelijk meer verpleegkundigen te inspireren en enthousiasmeren. We kijken van jaar tot jaar wat we kunnen doen, maar de ambities zijn groot.
Uitreiking prijzen
Tijdens het congres wordt een drietal prijzen, passend bij de speerpunten, uitgereikt.
lees meer