International Office voor studenten Geneeskunde

Wil of ga je studeren in het buitenland? International Office kan je daarbij helpen. Wij bieden begeleiding en advies bij het regelen van je studie of stage in het buitenland. lees meer

International Office voor studenten Geneeskunde

International Office ondersteunt studenten bij het organiseren van een studieverblijf in het buitenland. Daarbij gaat het altijd om vervanging van verplichte onderdelen in het curriculum, waarmee je studiepunten kunt behalen. Er zijn verschillende mogelijkheden om vanuit Nijmegen - voor korte duur - in het buitenland te studeren of stage te lopen.

Wachttijd invullen met VKO-onderwijs

In de wachttijd tussen bachelor en master heb je de mogelijkheid om een vrij keuze onderdeel (VKO) te doen in de vorm van een semester studeren in het buitenland. Dit VKO voeg je dan extracurriculair toe aan de master, waardoor je de master feitelijk met een semester verlengt. De minimale eis die de examencommissie aan een dergelijk VKO semester stelt, is dat je 15 ECTs behaalt, ofwel de helft van het maximaal te halen ECTs.
 
Studeren in het buitenland kan via de contracten van onze faculteit of via de algemene contracten van de Radboud Universiteit (RU). Aanmeldingen hiervoor verlopen via het tabblad ‘buitenland’ in OSIRIS. Je zult onder andere een motivatiebrief en CV moeten uploaden in OSIRIS buitenland. Deadline voor aanmelding voor de facultaire contracten (voor zowel het 1e als het 2e semester) is jaarlijks op 1 maart. De deadline voor de universitaire contracten is te vinden op de website van het centrale international office van de RU.   

Onderzoekstages

Onderzoek doen in het buitenland voor je studie is goed mogelijk. Je bent namelijk voor dat onderdeel vrij in de keuze van onderwerp en locatie. Geneeskunde studenten kunnen twaalf weken onderzoek in het buitenland doen (eventueel uit te breiden tot maximaal 24 weken).

Een onderzoekstage kan in Europa of elders in de wereld gedaan worden, maar reken op een jaar voorbereidingstijd. Binnen Europa kun je bijvoorbeeld een stage vinden via het Network of Primary Health Care (NPHC). Je kunt dan diverse Europese partners van het Radboudumc terecht, waaronder Turkije, Zwede, Spanje en de UK.

Coschappen

In de eerste twee jaar van de master Geneeskunde volg je de zogenoemde kern-coschappen. Deze doe je allemaal in het Radboudumc en haar affiliaties. Coschapmogelijkheden in het buitenland zitten dus allemaal in het derde jaar van de master: senior coschappen op de Antillen en net over de grens in Duitsland en de keuze-coschappen.

 

Maak een afspraak

Je kunt vragen stellen via e-mail of TopDesk, of maak gebruik van ons (telefonisch) spreekuur voor korte vragen. Via Bookings kun je een 30 minuten afspraak maken (online/telefonisch).

 • Studentencentrum, route 84
 • (024) 361 5065 of ...66
 • internationalofficestudents@radboudumc.nl
 • TopDesk: https://radboudumc.topdesk.net/
 • Bookings: https://outlook.office365.com/owa/calendar/RUMedischefaculteitInternationalOffice@Radboudumc.onmicrosoft.com/bookings/
 • Spreekuur uitgaande studenten (telefonisch): dinsdag 13.00 - 13.30 uur

Soorten stages


Onderzoeks­stage

De wetenschappelijke of onderzoekstage is voor geneeskunde studenten bij uitstek geschikt om in het buitenland te doen. Het gaat er namelijk om te oefenen in het doen van wetenschappelijk onderzoek. En dat kan overal ter wereld. lees meer

Coschappen in het buitenland

Bekijk hier de mogelijkheden om coschappen in het buitenland te lopen. lees meer

Wachttijd invulling met VKO studie

In je bachelor kan je vanaf je derde jaar zelf invulling geven aan de vrije keuze-onderdelen. Je kunt hiervoor ook vakken volgen in het buitenland. lees meer

Wachttijd invulling met VKO studie

Wachttijd invulling met VKO studie

In de wachttijd tussen bachelor en master heb je de mogelijkheid om een vrij keuze onderdeel (VKO) te doen in de vorm van een semester studeren in het buitenland. Dit VKO voeg je dan extracurriculair toe aan de master, waardoor je de master feitelijk met een semester verlengt. De minimale eis die de examen commissie aan een dergelijk VKO semester stelt, is dat je 15 ECTs behaalt, ofwel de helft van het maximaal te halen ECTs. Voor het aanvragen van een VKO buiten de Radboud Universiteit (RU) is een formulier verkrijgbaar bij het StIP.
 
Studeren in het buitenland kan via de contracten van onze faculteit of via de algemene contracten van de RU. Aanmeldingen hiervoor verlopen via het tabblad ‘buitenland’ in OSIRIS. Je zult onder andere een motivatiebrief en CV moeten uploaden in OSIRIS buitenland. Deadline voor aanmelding voor de facultaire contracten (voor zowel het 1e als het 2e semester) is jaarlijks op 1 maart. De deadline voor de universitaire contracten is te vinden op de website van het centrale international office van de RU.
 
Als je minimaal drie maanden aan een Europese universiteit verblijft, heb je recht op een Erasmus+ studiebeurs. Daarvoor moet er wel een contract zijn met die universiteit. Kijk op de website van het International Office van de Radboud Universiteit voor meer informatie over de Erasmus+ beurzen. Ga je via een contract van de RU studeren in het buitenland, dan heb je recht op een Holland Scholarship beurs. En naast de Holland Scholarship beurs heb je dan ook nog recht op het Radboudumc Studentenbudget van de faculteit

 

Voorbereiding


Geld

 • Beschikbare beurzen of fondsen?
 • DUO: studiefinanciering checken, studenten-OV omzetten
 • Munteenheid, bankpasjes en creditcards checken

Checklist

 • Examencommissie moet voorafgaand akkoord geven. Denk aan de vergaderdata van de examencommissie en de deadline voor het indienen van stukken.


 • Engelstalige beoordelingsformulieren

  Zorg voor Engelstalige beoordelingsformulieren voor de buitenlandse stagebegeleider (downloaden via de website van het StIP).  Studenten Geneeskunde moeten hoofdstuk 5 van het Episodeboek Onderzoekstage mailen naar hun buitenlandse stagebegeleider.

 • Kamer

  Probeer anders zelf via internet aan een appartement of kamer te komen. Regel desnoods voor de eerste twee nachten zelf een pension/hotel/B&B via internet. Op sites als www.casaswap.com en www.craigslist.org kun je (wereldwijd) zoeken naar kamers.

 • Back-up

  Maak een online mapje (iCloud, Googledocs etc) met documenten die van pas kunnen komen zoals pasfoto’s, kopie paspoort, transcript of grades (Engelse versie van je cijferlijst), en indien nodig gewaarmerkte kopieën van diploma’s VWO en propedeuse of BSc. Heel soms heb je ook een uittreksel van het bevolkingsregister (Gemeentelijke Basis Administratie) nodig.

Wonen

 • Woonruimte in buitenland regelen
 • Eigen kamer verhuren

Gezondheid

 • Vaccinaties regelen indien nodig
 • Zorgen voor een Engelse medische verklaring voor medicijnen
 • Medische screening regelen indien nodig
 • MRSA screening bij terugkomst (als je in een ziekenhuis bent geweest)
 • Eventueel TBC screening bij terugkomst

Infectie­preventie

Lees hoe je het risico om een infectie op te lopen of te verspreiden, kunt verkleinen. lees meer

Reizen

 • Ticket boeken
 • Paspoort of identiteitskaart geldig
 • Internationaal rijbewijs
 • Eventuele studentenkortingen (ISIC studentenkaart)
 • Medewerkers
 • Intranet