Coschappen in het buitenland

Je hebt verschillende mogelijkheden om coschappen in het buitenland te lopen. Zo kun je bijvoorbeeld een senior-coschap lopen in Aruba of Curaçao of zelf de locatie bepalen in het vrije keuze coassistentschap.

Vrije keuze coassistentschap

In de eerste twee jaar van de master loop je kern-coschappen in het Radboudumc en haar affiliaties. Je keuze-coschappen in het derde jaar kan je ook lopen in het buitenland. lees meer

Vrije keuze coassistentschap

Het (vrije) keuze-coschap mag plaatsvinden in Europa, Noord-Amerika, Australië of Nieuw-Zeeland. Je mag  op elk vakgebied een buitenlands coschap lopen, voor een periode van 4, 8 of 12 weken. De enige vereiste is dat de locatie ervaring heeft in het begeleiden van co’s. Deze vrijheid in keuze levert ook verantwoordelijkheid op: je moet zelf op zoek gaan naar een keuzecoschap.  Soms kan de opleider van je favoriete afdeling je aan een plek of contactpersoon helpen. Maar vaak ben je afhankelijk van een Google search. Zoek dan op “medical elective”, “clinical elective” of “visiting clerkship” in combinatie met het vakgebied en het land van je voorkeur om het aanbod te vinden voor jouw keuzecoschap. Bekijk hier de contacten die al eerder door studenten gelegd zijn.

Aanvragen

Wanneer je een plek hebt geregeld, moet je het formulier 'aanvraag plaatsing vrije keuze coassistentschap' invullen en laten tekenen door de stagecoördinator van het vakgebied waarbinnen je het coschap gaat lopen. De namen van de stagecoördinatoren staan vermeld op het aanvraagformulier.. Dit formulier kun je afhalen bij het StIP of downloaden via de pagina van het StIP.

Dit formulier moet je opsturen naar het secretariaat van de afdeling van het vakgebied waarbinnen je je co-schap wil doen. Aan het formulier moeten de volgende documenten worden toegevoegd:

  • een sollicitatiebrief met Curriculum Vitae
  • een brief met doelstellingen
  • een bevestigingsbrief of e-mail van je begeleider vanuit het ziekenhuis waar je je coschap wilt lopen, waarin wordt aangegeven dat je welkom bent en wie je begeleider zal zijn.

Het formulier moet dan worden ondertekend door de stagecoördinator als bewijs van akkoord van de afdeling.

Ga je voor een keuzecoschap huisartsgeneeskunde, neem dan eerst contact op met de afdeling HAG voordat je een plek regelt. Zie ook de procedure rondom het aanvragen van keuzecoschappen HAG.

Examencommissie

Wanneer je een handtekening van je begeleider hebt ontvangen op het formulier, kun je het aanleveren bij het StIP ter goedkeuring voor de examencommissie. Voeg hierbij ook de bevestiging vanuit het buitenland toe..


Senior-coschap Interne Geneeskunde op Curaçao

In het Curaçao Medical Center kun je een senior-coschap Interne Geneeskunde lopen. lees meer

Senior-coschap Interne Geneeskunde op Curaçao

Er is 1 jaarplaats voor coassistenten uit Nijmegen. Dat betekent dat  elke 3 maanden een seniorcoschap interne geneeskunde op Curaçao wordt aangeboden. Dit seniorcoschap vindt plaats in het Curaçao Medical Center (CMC) op Curaçao. 

Het CMC beschikt over 300 bedden, waarvan 180 voor de afdeling algemene interne (General Care Unit). Het heeft 5 verdiepingen en een oppervlak van 61.000m2. Het ziekenhuis ligt centraal in Willemstad in de wijk Otrabanda.

Supervisor op Curaçao: dr. Ken Berend.
Stagecoördinator in Nijmegen: dr. Jaap Deinum.
Episode-coördinator Radboudumc: dr. Frölke.


Bekijk hier meer praktische informatie over dit senior-coschap.


NPHC Keuze-coschap of onderzoeksstage Huisarts­geneeskunde en Zorg

Voor keuze-coschappen eerstelijnsgeneeskunde (ELG) in Europa zijn er voor geneeskunde studenten plaatsen beschikbaar via het Network of Primary Health Care (NPHC). lees meer

NPHC Keuze-coschap of onderzoeksstage Huisarts­geneeskunde en Zorg

Voor keuze-coschappen en onderzoekstages binnen de eerstelijnsgeneeskunde (ELG) zijn er voor geneeskunde studenten plaatsen  beschikbaar in Europa. Deze buitenlandse stages worden gefaciliteerd via het Network of Primary Health Care (NPHC) waar de afdeling ELG van het Radboudumc deel van uitmaakt.

De instituten waar je een coschap of een onderzoeksstage kan lopen zijn: Bij de University of Edinburgh (Schotland) kun je  alleen een onderzoeksstage lopen

Het NPHC keuzecoschap  omvat alle 12 weken van de keuzecoschappen en bestaat meestal uit 8 weken huisartsgeneeskunde en 4 weken zorg (geriatrie of sociale geneeskunde), afhankelijk van het aanbod van het gastland. Een belangrijke voorwaarde is een goede beheersing van de taal van het gastland vanwege het directe contact met patiënten.
 
De NPHC onderzoeksstage is (minimaal) 12 weken. Het gastland doet soms een voorstel over mogelijke onderzoeksonderwerpen, anders moet je zelf aan de slag. Aangenomen wordt dat iedere student het Engels voldoende machtig is om in het buitenland een onderzoeksstage te kunnen doen. Er worden geen verdere eisen ten aanzien van de taal van het gastland gesteld. Basiskennis van de taal wordt wel geadviseerd.

Aanmelding

Meld je op tijd aan,  liefst een jaar voorafgaand aan de stage omdat er per locatie vaak maar één of twee plaatsen beschikbaar zijn per academisch jaar. Maak hiervoor een afspraak met het Radboudumc International Office  via het StIP (via e-stip,telefonisch of aan de balie van het StIP). De toewijzing van plaatsen vindt plaats  op datum van aanmelding, maar is ook afhankelijk van de beschikbararheid van plaatsen bij de gastinstelling in een bepaalde periode.

Het International Office meldt je aan bij de gastinstelling. Daarnaast meld je je via ons aan voor de Erasmus+ stagebeurs. Deze beurs vereist een verblijf van 2 volledige kalendermaanden (minimaal 60 dagen). Het regelen van de huisvesting gaat meestal via het gastland. Soms moet ook voor het gastland nog een aparte (online) aanmelding ingevuld worden.

Er moet vooraf goedkeuring worden gegeven door de examencommissie geneeskunde (via  het aanvraagformulier keuzecoschap van het StIP). Je moet ook contact opnemen met de aandachtsvelder bij ELG van het Radboudumc.

In het geval van keuzecoschappen is dit drs. Guus Busser. In het geval van een onderzoeksstage is dit mw. ir. Esther Deupmann. Ir. Deupmann wijst vervolgens een begeleider voor de onderzoekstage vanuit ELG toe.

Het coschap/de onderzoeksstage wordt in het gastland beoordeeld en het beoordelingsformulier wordt getekend door de begeleider op de universiteit aldaar.
 

Senior-coschap op Aruba

Op Aruba kan je een senior coschap Verloskunde en Gynaecologie bij het dr. Horatio E. Oduber Hospitaal lopen of een senior coschap Huisartsgeneeskunde. lees meer

Senior-coschap op Aruba

Op Aruba kun je een seniorcoschap Verloskunde en Gynaecologie lopen of een seniorcoschap Huisartsgeneeskunde.

Seniorcoschap Verloskunde en Gynaecologie

Het seniorcoschap GYN op Aruba wordt uitgevoerd in samenwerking met het Dr. Horatio Oduber Hospital (DHOH). Er is 1 jaarplaats voor coassistenten uit Nijmegen. Dat betekent dat in principe elke 3 maanden een seniorcoschap GYN wordt aangeboden.

De gynaecologen werken voor een groot deel in hun eigen kliniek en houden daar de poli’s. Daarnaast gebruiken zij de OK en de kraamafdeling in het ziekenhuis.

Senior coschap Huisartsgeneeskunde

In de huisartsenpraktijk kunnen jaarlijks maximaal 4 studenten terecht. Dat betekent dat er, indien mogelijk, elke 3 maanden een seniorcoschap HAG wordt aangeboden.

De huisarts heeft een eigen praktijk (rond 2000 patiënten). Patiënten zijn vooral van Arubaanse komaf, maar er zijn ook veel Nederlanders en (Zuid-) Amerikanen op Aruba. Kennis van het Papiaments en/of Spaans is dus ten zeerste aanbevolen.

Bekijk hier meer praktische informatie over deze senior coschappen.


Vrije keuze coschap ontwikkelings­landen COWL (NIIH en tropico) RHCLIC (Rotation Healthcare in Low Income Countries)

Het tropencoschap RHCLIC (Rotation Healthcare in Low Income Countries) is opgenomen in het curriculum van de opleiding geneeskunde. lees meer

Vrije keuze coschap ontwikkelings­landen COWL (NIIH en tropico) RHCLIC (Rotation Healthcare in Low Income Countries)

Keuze-coschap ontwikkelings­landen
Het tropencoschap RHCLIC (Rotation Healthcare in Low Income Countries) is opgenomen in het curriculum van de opleiding geneeskunde. Het is  een officieel coschap. Het neemt in het reguliere geneeskunde programma de plaats over van het keuzecoschap (CKEU). 
 
Je kunt op twee momenten het Tropencoschap doen:

  • direct na het senior coschap en dus voor je wetenschappelijke stage (WETS)
  • na het senior coschap en na je wetenschappelijke stage (dus aan het einde van je studie)

Om ingedeeld te kunnen worden, moet je vijf TROPICO-avonden hebben bijgewoond.
Na indeling volgt een uitgebreid voorbereidingstraject.
De sectie International Health van Interne Geneeskunde organiseert het RHCLIC. Deze sectie wordt ondersteund door TROPICO, een organisatie van studenten die het coschap RHCLIC al hebben gedaan of nog gaan doen. 

Zie voor meer informatie:


Vrije keuze coschap buitenland

Praktische informatie over het vrije keuze coassistentschap buitenland. lees meer

Vrije keuze coschap buitenland

--

Kijk voor meer informatie over coschappen in het buitenland ook bij International Office.


  • Medewerkers
  • Intranet