Over de cursus
Velen van ons zullen het herkennen: de behandeling van gebitsslijtage wordt gecompliceerd als niet alleen alle aanwezige gebitselementen moeten worden opgebouwd maar ook ontbrekende elementen moeten worden vervangen.
lees meerOver de cursus
We denken dan al gauw aan uitgebreide behandelplannen met indirecte voorzieningen om de gebitsproblemen aan te pakken. Onverlet de financiële consequenties, kennen dergelijke plannen technisch lastige en uitdagende procedures voor in de praktijk, die toch ook risico’s voor de individuele gebitselementen en de dentitie met zich meebrengen.
Als zich een patiënt aandient met tandboogonderbrekingen en een gesleten dentitie, dan is een tijdelijke of semi-permanente opbouw van het gebit een goed middel om te evalueren hoe de patiënt de nieuwe situatie ervaart. De tijdelijke opbouw moet voldoende sterk zijn om de gebitsfuncties te ondersteunen, voldoende flexibiliteit bieden om aan te kunnen passen als de patiënt dat wenst en tegelijkertijd zo weinig ingrijpend zijn dat keuzes in het traject met uitgebreide indirecte voorzieningen in een later stadium mogelijk zijn.
In deze cursus verkennen we de mogelijkheden om een gebit met ernstige gebitslijtage en mutilaties zoals onderbroken of verkorte tandbogen op te bouwen als eerste stap om gebitsfuncties en stabiliteit terug te brengen. Het eerste dagdeel wordt besteed aan concepten van gebitsopbouw en overwegingen bij de te maken restauratieve keuzen. De nadruk zal liggen op de combinatie van directe adhesieve technieken om elementen op te bouwen en niet-complexe indirecte voorzieningen om occlusale eenheden terug te brengen. 3D CAD-CAM technieken met enkelvoudige restauratieontwerpen en –materialen zullen niet ontbreken. Het middagprogramma bestaat uit het zelf maken van en discussiëren over behandelplannen en er is gelegenheid om preklinisch te oefenen met het opbouwen van elementen met composiet, het prepareren voor adhesieve indirecte restauraties, digitaal werken en andere relevante en interessante restauratieve procedures.
In het kort
-
Leerdoelen
Lees meer
Leerdoelen
Leerdoelen:
- kennis opdoen van concepten van functionele gebitsopbouw en behandelplanning bij ernstige gebitsslijtage en ontbrekende gebitselementen.
- preklinisch oefenen met de gepresenteerde technieken en idee-uitwisseling over behandelplanning.
Na deze cursus:
- heeft u meer inzicht in de mogelijkheden om initieel bij bovenbeschreven dentities gebitsfuncties en stabiliteit terug te brengen en heeft u kennis kunnen nemen van de ideeën van collega’s bij deze problematiek.
- hebt u preklinische ervaring met het opbouwen van gesleten gebitselementen.
-
Wie zijn ze
Lees meer
Sprekers
dr. C.M. Kreulen, dr. B.A.C. Loomans, dr. A.W.J. van Pelt
-
9 juni 2023
-
1 dag.
-
€ 645,-
-
Er zijn KRT punten aangevraagd.