Onderwijs Scholingen A0130588 Voorspelbaar endodontisch behandelen

Over de cursus

Een wortelkanaalbehandeling geeft soms het gevoel van een loterij: lukt het of lukt het niet?

lees meer

Over de cursus

Eendaagse theoretische en praktische fantoomcursus

In deze cursus reiken we een stappenplan aan waarmee  in bijna alle gevallen een voorspelbaar resultaat te bereiken is.

Endodontie draait om desinfectie. Om het kanaal te kunnen reinigen is het noodzakelijk om de wortelkanalen te prepareren. Dit gebeurt hoofdzakelijk met mechanisch aangedreven instrumentarium van nikkeltitanium. In deze gecombineerde theoretische en praktische cursus gaat u in een kleine groep met veel persoonlijke begeleiding wortelkanaalbehandelingen uitvoeren. Hierbij wordt gebruik gemaakt van verschillende vijlsystemen en –methoden. De verschillende aanvullende irrigatiesystemen voor desinfectie worden besproken en eventueel toegepast. Om de geprepareerde en gereinigde wortelkanalen af te sluiten komen verschillende warme en koude vultechnieken aan bod.

.


In het kort

 • Tandartsen, er is een maximum van 15 deenemers.


 • Dit leer je

  Leerdoelen:
  - de uitgangspunten en de uivoering van de diverse fasen van de
    wortelkanaalbehandeling
  - eigenschappen van instrumentarium op basis van nikkeltitanium het gebruik en
    de toepassing van verschillende nikkeltitanium systemen en handinstrumentarium
  - verschillende preparatie- en vulmethoden voor het gereinigde wortelkanaal
  - het gebruik van medicamenten

  Praktisch:
  - het maken van een goede endodontische opening
  - het vormgeven van het wortelkanaal met mechanisch aangedreven nikkeltitanium
    instrumentarium
  - het op de juiste wijze spoelen met natriumhypochloriet
  - vullen van de wortelkanalen met verschillende warme en koude guttapercha
    vultechnieken

  Dit alles wordt uitgevoerd op natuurlijke gebitselementen in een fantoomopstelling. U hoeft voor deze cursus zelf geen instrumentarium aan te schaffen. Het zal u ter beschikking worden gesteld. Een lijst van de tijdens de cursus toegepaste materialen is in de cursushandleiding bijgevoegd.

  Na het volgen van de cursus bent u in staat om:
  - de verschillende stappen van de endodontische behandeling voorspelbaar uit te voeren. Hierbij maakt  u gebruik van moderne technieken en materialen en
  past u de huidige theoretische inzichten toe.

   


 • Sprekers

  CV Mw.drs. M.L. Siers
  Machteld Siers
  Deed in 1996 tandartsexamen aan de Katholieke Universiteit Nijmegen (KUN). Haar werk als praktijkmedewerker in een algemene praktijk combineerde zij met een beroepsdifferentiatie tot tandarts-endodontoloog. In september 1999 heeft zij het examen tot tandarts-endodontoloog met succes afgelegd. Vanaf die tijd werkt zij als tandarts-docent, verbonden aan de vakgroep cariologie en endodontologie van de Radboud Universiteit Nijmegen. Hier verzorgt zij zowel studentenonderwijs als PAO. Hiernaast voert zij sinds 1999 een verwijspraktijk voor endodontologie.

  CV Mw.drs. A.G.M. Bouwman
  Aukje Bouwman
  Was in februari 2000 de eerste die in Nijmegen als tandarts afstudeerde in het nieuwe millenium. Daarna werkte zij als medewerker en waarnemer in verschillende algemene praktijken. Van september 2002 tot oktober 2005 volgde ze de MSc opleiding tot tandarts-endodontoloog aan het ACTA. Sinds het afronden van de opleiding is zij werkzaam bij de vakgroep Preventieve en Curatieve tandheelkunde van de Radboud Universiteit Nijmegen en verzorgt zij studentenonderwijs en post academisch onderwijs op het gebied van de endodontologie.  Daarnaast is zij werkzaam in haar verwijspraktijk voor endodontologie te Nijmegen. 


Meer weten? Neem contact op

Enna van der Sluis
Projectmedewerker

contactformulier
 • Medewerkers
 • Intranet