Over de cursus
Het vervaardigen van een composietrestauratie behoort bij de tandheelkunde van alledag. lees meerOver de cursus
Het is tegenwoordig mogelijk om op voorspelbare wijze grote knobbelvervangende restauraties van direct composiet te vervaardigen. Zelfs het aanbrengen van een volledige beetverhoging in composiet bij patiënten met ernstige gebitsslijtage behoort tot de routinebehandelingen. Ook in het front kunnen grote directe composiet opbouwen worden vervaardigd als alternatief voor indirecte restauraties. De kwaliteit is echter afhankelijk van de vaardigheden van de tandarts; hoe meer kennis en beheersing van complexe opbouwtechnieken, hoe succesvoller het resultaat! Vooral ‘levensduurverlengende’ restauraties, die worden gemaakt op elementen met een beperkte prognose, zijn vaak lastig te maken, maar kunnen de kwaliteit van de orale functie op de korte termijn nog aanzienlijk verbeteren.
In deze cursus komen o.a. de volgende uitdagingen aan bod: vervaardiging van grote knobbelvervangende restauraties, het opbouwen van elementen die weinig retentie te bieden hebben en zelfs kronen vervangen door composietkronen. Anatomisch herstel in combinatie met optimale esthetiek met behulp van directe composietrestauraties in optima forma!
In het theoretische deel worden de verschillende technieken, trucs en tips besproken. Daarbij komen het gebruik van mallen, allerlei metalen en plastic matrixsystemen, werken in diverse fases om de procedure te controleren etc. aan de orde. Uiteraard zal een korte update over verantwoorde materiaalkeuze niet ontbreken.
Op fantoom zullen bovengenoemde uitdagingen worden gesimuleerd en kan worden geoefend met de diverse opbouwtechnieken. De indeling van deze tweedaagse cursus is dat er in de ochtend theorieonderwijs plaatsvindt en in de middag individueel wordt geoefend op een moderne fantoomunit.
.
Inschrijven
Meld je hier aan naar het formulierInschrijving
Inschrijven kan binnenkort
In het kort
-
Tandartsen
-
Leerdoelen
Lees meer
Leerdoelen
Leerdoelen:
- op de hoogte zijn van de beschikbare (adhesieve) technieken en materialen
- weten wat de indicaties zijn van een complexe composietrestauratie
- weten wat de indicaties en mogelijkheden zijn voor levensverlengende
restauraties
- praktische ervaring opdoen in de vervaardiging van uitgebreide en complexe
composietrestauraties
- oefenen met verschillende technieken voor vormgeving en afwerking van een
uitgebreide composietrestauratie -
Wie zijn ze
Lees meer
Sprekers
CV Prof.dr. B.A.C. Loomans
Bas Loomans (1974) is in 2007 gepromoveerd op het gebied van de adhesieve tandheelkunde. In 2008 heeft hij enkele maanden als gastdocent/onderzoeker op de KU Leuven gewerkt, waarna hij nu op het Radboudumc in Nijmegen een aanstelling als senior-onderzoeker heeft. Hij is betrokken bij diverse onderzoeksprojecten en geeft onderwijs, postacademische cursussen en wordt regelmatig gevraagd voor lezingen in binnen- en buitenland. Op dit moment is hij projectleider van het ‘Radboud Tooth Wear Project’, een omvangrijk klinisch project dat zich richt op de etiologie en behandeling van ernstige gebitsslijtage. Naast zijn aanstelling op de universiteit is hij twee dagen per week werkzaam als algemeen practicus in een verwijs- en groepspraktijk MondzorgOost in Nijmegen, waar zijn speciale aandacht uitgaat naar de adhesieve en reconstructieve tandheelkunde bij de behandeling van verworven en aangeboren gebitsafwijkingen zoals ernstige gebitsslijtage, schisis en amelogenesis imperfecta.CV Mw.dr. M.A. Hevinga
Miluska Hevinga begon in 1992 met de studie Tandheelkunde aan de Katholieke Universiteit Nijmegen (heden: Radboud Universiteit Nijmegen), waar zij in 1997 het Tandartsexamen behaalde. Na haar afstuderen nam zij gedurende een aantal jaren waar in diverse algemene tandheelkundige praktijken, alvorens voor langere tijd in een groepspraktijk in Cuijk te gaan werken. In januari 2002 startte zij als junior-onderzoeker bij de vakgroep Preventieve en Curatieve Tandheelkunde van het UMC St Radboud te Nijmegen. Op 25 maart 2011 promoveerde zij op haar proefschrift getiteld “Management of Occlusal Caries”.
Naast het verzorgen van onderwijs aan studenten op de universiteit werkt zij parttime in een algemene praktijk en geeft zij onderwijs in nascholingsverband.CV Dr. N.J.M. Opdam
Niek Opdam, is als Universitair hoofddocent verbonden aan het Radboud UMC Nijmegen. Naast het geven van onderwijs doet hij onderzoek op het terrein van de restauratieve tandheelkunde met als speciale aandachtsgebieden levensduur van restauratief werk in de algemene praktijk, secundaire cariës en gebitsslijtage. In 1998 promoveerde hij op een proefschrift met als titel "Clinical procedures for posterior composite restorations". Van zijn hand zijn meer dan 100 artikelen in internationale tijdschriften en hij verzorgde lezingen en cursussen in Nederland, België, Duitsland, Groot Brittannië, Denemarken, Noorwegen,Brazilië en de VS. Van 2012-2014 was hij Visiting Professor aan de Federal University of Pelotas, Brazilië. Niek Opdam is voorzitter van de Academy of Operative Dentistry European Section en de practice based research Group van de IADR. Niek Opdam heeft een parttime verwijspraktijk met als differentiatie de adhesieve tandheelkunde in Ulft in Oost Gelderland. In zijn praktijk behandelt hij veel patiënten met gebitsslijtage. -
1 december 2023 & 8 december 2023
-
2 hele dagen.
-
€ 1375,-
-
Er zijn 12 KRT punten toegekend.