Onderwijs Scholingen A0132638 Bijzondere Bekwaamheid Oogheelkunde voor huisartsen

Ons aanbod Oogheelkunde voor huisartsen

De Radboudumc Health Academy biedt in samenwerking met het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis de opleiding Bijzondere Bekwaamheid Oogheelkunde voor Huisartsen (BBOH) aan voor huisartsen die zich (verder) willen bekwamen in oogheelkundige zorg en zich willen inschrijven in het register voor Bijzondere Bekwaamheden voor huisartsen.

lees meer

Ons aanbod Oogheelkunde voor huisartsen

Waarom deze cursus?

De vergrijzing en de diabetesexplosie wakkeren de vraag naar oogzorg aan. Maar de huisarts verwijst vaak, waardoor de tweede lijn wordt overspoeld. Anderhalvelijnszorg door een gespecialiseerde huisarts biedt een uitweg. Uit de praktijk blijkt dat huisartsen die deze cursus hebben gevolgd zeker 50% van de oogheelkundige patiënten niet meer hoeven door te sturen: een plus voor de patiënt, de huisarts en het zorgstelsel.

Inhoud cursus

Met de verkregen theoretische kennis en de toegenomen mogelijkheden van onderzoek (spleetlamp en indirect spiegelen) kun je een oogheelkundige patiënt goed onderzoeken en beoordelen. Je leert hierbij onderscheid maken tussen pathologie die je zelf kunt behandelen en pathologie die je wilt doorsturen (met kennis van de urgentie). Naast uitvoering en interpretatie leer je aanvullende oogheelkundige behandelingen zelfstandig te verrichten. Ook de belangrijke preventieve rol die je als huisarts bij oogheelkundige ziektebeelden hebt wordt besproken.

In de cursus worden veel ziektebeelden behandeld: zoals maculadegeneratie, staar, glaucoom, diabetische retinopathie, het rode oog, mouches volantes, plotselinge visusdaling.

Opbouw cursus

De gehele cursus wordt in blended vorm aangeboden, waarbij je als deelnemer via de online omgeving Brightspace je verdiept in de theorie en met opdrachten aan de slag gaat. Tijdens de interactieve cursusavonden ga je met de theorie aan de slag zodat docent en deelnemers samen het leereffect op een hoger plan brengen. Daarnaast is er elke avond praktijk met patiënten.  

Naast uitvoering en interpretatie leer je aanvullende oogheelkundige behandelingen zelfstandig te verrichten. Door het bijhouden van een portfolio kun je aantonen dat je voldoende brede oogheelkundige ervaring in de praktijk hebt opgedaan. In de cursus is ook ruime aandacht voor inbreng van eigen casuïstiek.

Eisen aan certificering

Om een certificaat te ontvangen, moet je als deelnemer aanwezig zijn geweest bij de cursusavonden, de opdrachten goed hebben uitgevoerd en voldoende oogheelkundige patiënten hebben gezien. Daarnaast is het noodzakelijk dat je het benodigde instrumentarium in je praktijk hebt.


In het kort

 • Huisartsen die zich verder willen bekwamen in oogheelkundige zorg en in het bezit zijn van een spleetlamp of deze willen aanschaffen.


 • Dit leer je

  Je leert oogheelkundig onderzoek uit te voeren en zelf oogheelkundige behandelingen te verrichten.

  Datum

  Onderwerpen

  8 november 2022

  Oogheelkundig onderzoek:
  - Introductie spleetlamp
  - Direct en indirect spiegelen

  13 december 2022

  Het normale oog:
  - Visusmeting
  - Gezichtsveldbepaling
  - Refrectie
  - Drukmeting

  10 januari 2023

  Pathologie voorsegment:
  - Cataract
  - Hoornvlies (cornea)afwijkingen
  - Uveïtis

  7 februari 2023

  Pathologie achtersegment:
  - Maculadegeneratie (AMD)
  - Mouches Volantes

  7 maart 2023

  Glaucoom

  4 april 2023

  Diabetische retinopathie (DRP)
  CRVO (vaatafsluiting)

  6 juni 2023

  Examenavond


 • Zoveel tijd kost het

  De cursus bestaat uit 7 avonden, die van 18.30 uur tot 22.00 uur duren. Naast verplichte aanwezigheid op deze avonden voer je huiswerkopdrachten in kleine groepjes met medecursisten uit. Deze huiswerkopdrachten zijn opdrachten om het geleerde in de praktijk te oefenen.
  Hierdoor kun je jouw persoonlijke portfolio met voldoende patiënten vullen.
   


Meer weten? Neem contact op

Yvonne Savelkoul-Broekman
Projectmedewerker

(06) 15 31 02 41
contactformulier

.


BBOH opfrisavond

Voor huisartsen die in het bezit zijn van het certificaat bijzondere bekwaamheid oogheelkunde bieden we om het jaar een opfrisavond aan voor een theoretische update en voor praktische beoefening. lees meer
 • Medewerkers
 • Intranet