

Ons aanbod Oogheelkunde voor huisartsen
De Radboudumc Health Academy biedt de opleiding Bijzondere Bekwaamheid Oogheelkunde voor Huisartsen (BBOH) aan voor huisartsen die zich (verder) willen bekwamen in oogheelkundige zorg en zich willen inschrijven in het register voor Bijzondere Bekwaamheden voor huisartsen. lees meerOns aanbod Oogheelkunde voor huisartsen
Waarom deze cursus?
De vergrijzing en de diabetesexplosie wakkeren de vraag naar oogzorg aan. Maar de huisarts verwijst vaak, waardoor de tweede lijn wordt overspoeld. Anderhalvelijnszorg door een gespecialiseerde huisarts biedt een uitweg. Uit de praktijk blijkt dat huisartsen die deze cursus hebben gevolgd zeker 50% van de oogheelkundige patiënten niet meer hoeven door te sturen: een plus voor de patiënt, de huisarts en het zorgstelsel.
Inhoud cursus
Met de verkregen theoretische kennis en de toegenomen mogelijkheden van onderzoek (spleetlamp en indirect spiegelen) kun je een oogheelkundige patiënt goed onderzoeken en beoordelen. Je leert hierbij onderscheid maken tussen pathologie die je zelf kunt behandelen en pathologie die je wilt doorsturen (met kennis van de urgentie). Naast uitvoering en interpretatie leer je aanvullende oogheelkundige behandelingen zelfstandig te verrichten. Ook de belangrijke preventieve rol die je als huisarts bij oogheelkundige ziektebeelden hebt wordt besproken.
In de cursus worden veel ziektebeelden behandeld: zoals maculadegeneratie, staar, glaucoom, diabetische retinopathie, het rode oog, mouches volantes, plotselinge visusdaling.
Opbouw cursus
De gehele cursus wordt in blended vorm aangeboden, waarbij je als deelnemer via de online omgeving Brightspace je verdiept in de theorie en met opdrachten aan de slag gaat. Tijdens de interactieve cursusavonden ga je met de theorie aan de slag zodat docent en deelnemers samen het leereffect op een hoger plan brengen. Daarnaast is er elke avond praktijk met patiënten.
Naast uitvoering en interpretatie leer je aanvullende oogheelkundige behandelingen zelfstandig te verrichten. Door het bijhouden van een portfolio kun je aantonen dat je voldoende brede oogheelkundige ervaring in de praktijk hebt opgedaan. In de cursus is ook ruime aandacht voor inbreng van eigen casuïstiek.
Eisen aan certificering
Om een certificaat te ontvangen, moet je als deelnemer aanwezig zijn geweest bij de cursusavonden, de opdrachten goed hebben uitgevoerd en voldoende oogheelkundige patiënten hebben gezien. Daarnaast is het noodzakelijk dat je het benodigde instrumentarium in je praktijk hebt.
Inschrijven
Meld je hier aan naar het formulierIn het kort
-
Huisartsen die zich verder willen bekwamen in oogheelkundige zorg en in het bezit zijn van een spleetlamp of deze willen aanschaffen.
-
Je leert oogheelkundig onderzoek uit te voeren en zelf oogheelkundige behandelingen te verrichten.
lees meer
Dit leer je
Je leert oogheelkundig onderzoek uit te voeren en zelf oogheelkundige behandelingen te verrichten.
Datum
Onderwerpen
8 november 2022
Oogheelkundig onderzoek:
- Introductie spleetlamp
- Direct en indirect spiegelen13 december 2022
Het normale oog:
- Visusmeting
- Gezichtsveldbepaling
- Refrectie
- Drukmeting10 januari 2023
Pathologie voorsegment:
- Cataract
- Hoornvlies (cornea)afwijkingen
- Uveïtis7 februari 2023
Pathologie achtersegment:
- Maculadegeneratie (AMD)
- Mouches Volantes7 maart 2023
Glaucoom
4 april 2023
Diabetische retinopathie (DRP)
CRVO (vaatafsluiting)6 juni 2023
Examenavond
-
8 november, 13 december, 10 januari 2023, 7 februari 2023, 7 maart 2023, 4 april 2023 en 6 juni(Examenavond)
-
De cursus bestaat uit 7 avonden van 18.00-22.00 uur.
lees meer -
Huisartsen die geïnteresseerd zijn in oogheelkunde en meer willen doen zodat de patiënt in de praktijk kan blijven.
-
€2950,-
-
Accreditatie wordt aangevraagd bij ABC1 voor huisartsen.
-
Bij annulering tot uiterlijk 14 dagen van tevoren brengen we €35 administratiekosten in rekening. Bij annulering na deze termijn het volledige bedrag.
Meer weten? Neem contact op
Yvonne Savelkoul-Broekman
Projectmedewerker
contactformulier