Programma

Programma

08.30    Inloop met koffie en thee

09.00    Welkom en introductie

Prof. dr. Marie-Charlotte Huysmans,

ad interim afdelingshoofd afdeling Tandheelkunde

09.15    Botresorptie en weefselregeneratie

Prof. dr. Sander Leeuwenburgh, dr. Bart van Oirschot & dr. Frank Walboomers

10.00    Koffiepauze

10.30    Biomaterialen en 3D-technieken in de implantologie

Prof. dr. Sandern Leeuwenburgh, dr. Bart van Oirschot & dr. Frank Walboomers

12.00    Lunchpauze

13.00    Management van harde en zachte weefsels: timing en indicaties

Dr. Stijn Vervaeke

14.30    Koffiepauze

15.00    Management van harde en zachte weefsels: timing en indicaties (vervolg)

Dr. Stijn Vervaeke

15.30    Als het bot niet zit waar je wilt

Prof. dr. Hugo de Bruyn

16.30    Afsluiting

 

Toelichting ochtendprogramma:

Botresorptie, weefselregeneratie, biomaterialen en 3D-technieken

In de afgelopen decennia heeft de ontwikkeling van nieuwe biomaterialen, regeneratieve geneeskunde en 3D-technologieën een hoge vlucht genomen. Deze ontwikkelingen hebben steeds meer impact op de tandheelkunde in het algemeen, en in de tandheelkundige chirurgie en implantologie in het bijzonder. Biomaterialen worden steeds geavanceerder en kunnen in toenemende mate worden ontwikkeld om te voorzien in de specifieke behoeften van de patiënt, mede dankzij geavanceerde 3D-technologieën zoals 3D-printen en computergestuurde ontwerp- en productiemethoden. Dankzij basale inzichten vanuit de regeneratieve geneeskunde kunnen deze biomaterialen steeds gerichter gebruik maken van natuurlijke genezingsprocessen in het menselijk lichaam om zodoende beschadigd harde en zachte weefsels te vervangen of te herstellen. Hierdoor kunnen tandheelkundige implantaten beter worden geïntegreerd in de weefsels van de mondholte, waardoor klinische complicaties op de lange termijn worden verminderd.

Al deze ontwikkelingen hebben geleid tot verbeterde tandheelkundige implantaten met een hogere slagingskans en een betere functionaliteit. Tijdens deze cursusdag zullen historische ontwikkelingen en opkomende trends in bovenstaande vakgebieden worden gepresenteerd door experts op het gebied van biomaterialen (Prof. Dr. Sander Leeuwenburgh), weefselregeneratie (Dr. Frank Walboomers) en 3D-technieken in de implantologie (Dr. Bart van Oirschot).

Toelichting middagprogramma:

Management van Harde en zachte weefsels: timing en indicaties

De orale implantologie biedt een hele reeks mogelijkheden om voorspelbare langetermijn resultaten te bieden voor quasi alle indicaties. Vandaag is de implantologie echter veel meer geworden dan een 'vijs in het bot schroeven’. Patiënten willen niet alleen een voorspelbare functionele oplossing maar verwachten ook een optimaal esthetisch resultaat. Dit stelt de clinicus soms voor uitdagingen want bot en zachte weefsels zijn na tandextractie veranderd qua volume en uitzicht. Augmentaties van harde en zachte weefsels zijn vaak onontbeerlijk om de esthetische balans te garanderen. Deze technieken kunnen ingezet worden op verschillende tijdstippen in het behandeltraject. Deze voordracht heeft als doel de pro en contra’s en de verschillende mogelijkheden evidence-based te bespreken aan de hand van klinische casussen.

Als bot niet zit waar je wilt

De orale implantologie heeft de laatste decennia een enorme vlucht genomen. De evolutie in het design, de oppervlaktestructuur, de biomechanische eigenschappen en de ruime toepassing van biomaterialen hebben de indicatiestelling sterk verruimd. Soms is het bot echter niet waar het idealiter zit en is kunst-en vliegwerk nodig. De clinicus wordt dan geconfronteerd met het maken van keuzes die vaak dogmatisch in plaats van evidence-ondersteund zijn. In deze voordracht wordt besproken welke andere opties mogelijk zijn als het bot niet zit waar je het wilt. De alternatieven en resultaten van niet-conventionele implantaten/behandelprotocollen/belastingsprotocollen worden besproken aan de hand van klinische casuïstiek en met wetenschappelijke onderbouwing.

Onderwijs Alle scholingen

Het Radboudumc biedt een breed scholingsaanbod voor professionals die werkzaam zijn in de zorg. Heb je specifieke wensen voor een scholing of zoek je naar maatwerk? Dan kunnen we een passend aanbod ontwerpen. Let op! We zijn voor een groot deel van ons aanbod overgestapt op een nieuwe online leeromgeving. Dit betekent dat je een nieuw account moet aanmaken als je je inschrijft voor een scholing of cursus van de Radboudumc Health Academy. Ben je medewerker van het Radboudumc? Meld je dan aan voor een cursus of scholing via intranet.

Resultaten (251)

Filter


E-mailalert instellen

Er is een mail verstuurd. Klik op de link in de mail om je e-mailalert te activeren.
Er is iets misgegaan
Er is iets misgegaan bij het opvragen van deze pagina
E-mailadres *
  • Wilt u e-mail updates ontvangen?

    Selecteer hier hoe vaak je e-mailalerts wil ontvangen.

  • Medewerkers
  • Intranet