Onderwijs Alle scholingen Masterclass Pathologische fracturen

Over de cursus

Pathologische fracturen zijn botbreuken die patiënten oplopen door een onderliggende afwijking van bot. Regelmatig is er sprake van een goedaardige of kwaadaardige tumor van het bot, waarbij specifieke kennis en kunde nodig is, om deze patiënten optimaal te begeleiden en de breuk te behandelen. In deze masterclass is een groot deel hands-on met een wet lab sessie.

Lees meer

Over de cursus

In de opleiding tot orthopedisch chirurg of traumachirurg is maar beperkt aandacht voor het behandelen van pathologische fracturen, terwijl deze kennis van groot belang is voor de behandeling en counseling van de patiënt. Voor sommige ziektebeelden, zoals primaire kwaadaardige bottumoren, zijn enkele expertise centra aangewezen, echter een groot deel van de algehele patiëntengroep zal worden behandeld in de algemene ziekenhuizen.

Met name de groep van patiënten met pathologische fracturen door uitzaaiingen in het bot zal groeien, door vergrijzing en langere overleving van patiënten met kanker. Er zal dus een toename zijn in aanbod en complexiteit van deze patiënten populatie, waarbij rekening moet worden gehouden met een duurzame chirurgische oplossing voor dit type breuken. Om voorbereid te zijn op de toekomst, en recht te doen aan onze patiënten, hebben we deze masterclass ontwikkeld.

Deze masterclass is een unieke cursus in Nederland, met een nationale faculty vanuit alle beroepsgroepen die betrokken zijn bij het behandelen van pathologische fracturen. We nodigen je van harte uit voor deelname!


In het kort

  • De cursus is bedoeld voor senior AIOS orthopedie/traumachirurgie en traumachirurgen/orthopedisch chirurgen.


  • Dit leer je

    Vanuit meerdere disciplines zullen we dit belichten en je  krijgt tools uitgereikt die je helpen te beslissen welke fracturen je zelf kan behandelden en welke je juist moet doorverwezen. Ook nemen we je mee in de biomechanica van de pathologische fracturen, hoe deze te voorspellen en de uitkomst van patiënten beter in te schatten. 

    Naast deze theoretische achtergrond ligt de focus van de masterclass op een uitgebreide wetlab sessie, waarbij je cement-geaugmenteerde pennen zal plaatsen en kennis zal maken met proximale femur- en humerusresecties en de reconstructie hiervan. Dit alles zal je de basis geven om patiënten met pathologische fracturen optimaal te behandelen en te begeleiden.  


Meer weten?

Thea Kregting
Projectmedewerker

06 21 34 96 54
contactformulier
  • Medewerkers
  • Intranet