Onderwijs Alle scholingen Nascholing Ken uw apparaten

Nascholing 'Ken uw apparaten' Detectiemethoden

Met dit thema gaan we kijken wat jouw draagbare meetapparatuur nou precies kan.

Lees meer

Nascholing 'Ken uw apparaten' Detectiemethoden

Wat weet je wel en wat weet je (nog) niet nadat jij metingen verricht hebt? In deze nascholingsdag gaan we ook nader in op de laatste aanpassingen van NEN NORM 5639 'Radioactiviteitsmetingen - Bepaling van het omgevingsdosisequivalenttempo ten gevolge van fotonenstraling met draagbare stralingsmeetapparatuur'.

Heeft dit document consequenties voor jouw manier van werken en jouw draagbare meetapparatuur? De eerste spreker (RIVM), vertelt je over de totstandkoming van de nieuwe NEN NORM 5639. Het volgende gastcollege (verzorgd door VSL) verruimt je blik omtrent kalibreren van stralingsmeetapparatuur. Daarnaast een vertrouwd college van Wout Moerman die nader ingaat op de (on)mogelijkheden van je apparatuur en het interpreteren van je meetwaarden. In de middag kun je aan de slag met (eigen) meetapparatuur in onze practicumopstellingen en ervaren wat de betrouwbaarheid van jouw uitgevoerde metingen is. Je kunt zelfs je apparaat op onze kallibratie unit leggen en gekalibreerd naar een jouw gewenst dosistempo weer mee naar huis nemen.


In het kort

 • 7 september 2023


 • Dit leer je

  - de juiste detectiemethode kiezen
  - betrouwbaar en reproduceerbaar het stralingsniveau, een oppervlaktebesmetting, de activiteit en de dosis meten, de verkregen meetgegevens interpreteren en duiden in het kader van meetstatistiek, normen en limieten
  - meetinstrumenten periodiek op juiste werking (laten) controleren
  - de nieuwe NEN-norm implementeren in de eigen werkomgeving.


 • Voor wie

  - medewerkers van laboratoria, therapiekamers
  - medewerkers in de NORM industrie
  - medewerkers in de schrootindustrie
  - medewerkers in crisissituaties met ioniserende straling (bijvoorbeeld brandweer)


 • Annuleringsvoorwaarden

  Bij annulering tot uiterlijk 14 dagen van tevoren brengen we €35 administratiekosten in rekening. Bij annulering na deze termijn het volledige bedrag.


Meer weten?

Karlijn De La Haye
Projectmedewerker

(06) 29 66 92 98
contactformulier
 • Medewerkers
 • Intranet