Onderwijs Alle scholingen PAOT Radboud Klinisch Endo 2024

Over de cursus

PAOT Radboud Klinisch Endo is een meerdaagse theoretische, preklinische en klinische cursus over de diagnostiek, indicatiestelling en behandeling van complexe endodontische en periapicale problematiek.

Lees meer

Over de cursus

Endodontische en periapicale problematiek vraagt vaak om een wortelkanaalbehandeling. In sommige gevallen blijkt diagnostiek, behandelplanning of de uiteindelijke therapie complexer dan voorzien. In deze cursus leert u veel voorkomende complicerende factoren te herkennen en te behandelen. Tijdens diverse preklinische ‘hands-on trainingen’ leert u de praktische technieken die de wortelkanaalbehandeling voorspelbaar maken. De praktische sessies worden afgewisseld met theoretische onderbouwing en casuïstiekbespreking. Daarnaast gaat u in de kliniek patiënten uit de eigen praktijk behandelen onder begeleiding van ervaren docenten en met behulp van de meest geavanceerde apparatuur.

Na het volgen van de cursus bent u in staat om de juiste diagnoses te stellen bij patiënten met endodontische en periapicale problematiek en een keuze te maken uit de diverse behandelopties. Ook bent u getraind om patiënten met complexe endodontische problemen op een voorspelbare manier te behandelen en in staat om complicerende factoren bij endodontische of periapicale pathologie te herkennen en een adequaat beleid te bepalen.

De cursist behandelt vier tot zes patiënten uit de eigen praktijk onder begeleiding van ervaren docenten. De opvang van acute klachten en declaratie van de behandeling vindt plaats in de eigen praktijk.


In het kort

 • Tandartsen, met een maximum aantal deelnemers van 6 personen.


 • Leerdoelen

  Leerdoelen:

  De cursist krijgt inzicht in de diagnostiek, etiologie en behandelmogelijkheden bij patiënten met endodontische en/of periapicale problematiek.

  De cursist oefent in preklinische hands-on trainingen de procedure van de wortelkanaalbehandeling, de revisie van een wortelkanaalbehandeling en de behandeling van verschillende dentine-defecten (resorptie, perforatie, onvolgroeide apex).


 • Spreker

  Aukje Bouwman was in februari 2000 de eerste die in Nijmegen als tandarts afstudeerde in het nieuwe millenium. Daarna werkte zij als medewerker en waarnemer in verschillende algemene praktijken.  Van september 2002 tot oktober 2005 volgde ze de MSc opleiding tot tandarts-endodontoloog aan het ACTA. Sinds het afronden van de opleiding is zij werkzaam bij de afdeling tandheelkunde van het Radboudumc en verzorgt zij studentenonderwijs en post academisch onderwijs op het gebied van de endodontologie. Daarnaast is zij werkzaam in haar verwijspraktijk voor endodontologie in Nijmegen. 

  Machteld Siers deed tandartsexamen aan de Katholieke Universiteit Nijmegen (KUN). Haar werk als praktijkmedewerker in een algemene praktijk combineerde zij met een beroepsdifferentiatie tot tandarts-endodontoloog. In september 1999 heeft zij het examen tot tandarts- endodontoloog met succes afgelegd. Vanaf die tijd werkt zij als tandarts-docent aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hier verzorgt zij zowel studentenonderwijs als Post Academisch Onderwijs. Hiernaast voert zij sinds 1999 algemene praktijk en een verwijspraktijk voor endodontologie. Sinds 2010 werkt zij bij Samenwerkende Tandartsen Zeist en voert zij daar een verwijspraktijk voor endodontologie.


Locatie

Afdeling Tandheelkunde, Radboudumc Nijmegen
Philips van Leydenlaan 25
6525 EX, Nijmegen
 


Meer weten? Neem contact op

Merel Nas
Projectmedewerker

contactformulier

Cursusaanbod PAOT alle cursussen

Bekijk hier het volledige cursusaanbod van PAOT (post-academisch onderwijs tandheelkunde). lees meer
 • Medewerkers
 • Intranet