Onderwijs Alle scholingen Aan de grens - teksten lezen van Dag Hammarskjöld

Over de training

Hoe vaak verkeren we in ons werk met patiënten en cliënten niet ‘aan de grens’? En hoe vaak staan we in dat alles niet ook zelf aan de grens: in onmacht of vertwijfeling, in verwondering of besef van het onnoembare. lees meer

Over de training

Hoe vaak verkeren we in ons werk met patiënten en cliënten niet ‘aan de grens’? De grens van wat iemand nog dragen kan, de grens van verzet naar overgave, de grens van het wonder boven wonder, de grens van leven en sterven. En hoe vaak staan we in dat alles niet ook zelf aan de grens: in onmacht of vertwijfeling, in verwondering of besef van het onnoembare.

Gelukkig zijn zij en wij niet de eersten die een weg zoeken ‘aan de grens’. Schrijvers, mystici, dichters en denkers gingen ons voor en kunnen onze gidsen zijn. In deze cursus gaan we te rade bij de Zweedse diplomaat Dag Hammarskjöld (1905-1961). Hij was secretaris-generaal van de Verenigde Naties toen hij bij een nooit opgehelderd vliegtuigongeluk om het leven kwam. Hij liet een manuscript met mystiek geïnspireerde dagboeknotities na, ‘Merkstenen’. In poëtische taal onderzoekt hij de grenservaringen in zijn leven: ingaan op het onvermijdelijke en alles overstijgende, een langzaam toegroeien naar belangeloze liefde en inzet, voorbij de grens van eigen kunnen. Al 60 jaar inspireert het boek wereldwijd talloze zoekers op de levensweg.

In de cursus vormen zijn teksten het uitgangspunt. Via aandachtige lezing verkennen we de woorden en dynamieken in de teksten, om contact te maken met de ervaringen waar Hammarskjöld woorden aan geeft. Natuurlijk gaan we ook te rade bij de weerklank ervan in ons eigen leven, in wie wij zijn en wat wij meemaken.

We kijken ook heel uitdrukkelijk hoe de mystieke teksten en je werk als geestelijk verzorger elkaar kunnen ‘bevruchten’. Daarom bespreken we in de cursus ook door de deelnemers ingebrachte casus in relatie tot een of meer van de behandelde teksten. Als voorbereiding wordt van je gevraagd uit je werk casus te verzamelen die je bezig blijven houden.


       Begeleiding: drs. Ans Bertens, geestelijk verzorger in het Radboudumc


Meer weten? Neem contact op

Sylvia Ebbeng

(024) 361 33 20
contactformulier

In het kort

  • Geestelijk verzorgers, minimaal 6, maximaal 8.


Locatie

Ingang: Ingang Oost
Route: 941

bekijk route

Locatie

Bezoekadres

Reinier Postlaan 4
6525 GC Nijmegen

Radboudumc KPV-Expertisecentrum Zingeving en Spiritualiteit
Reinier Postlaan 4
6525 GC  Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Reinier Postlaan 4
Ga naar binnen bij: Ingang Oost
Volg route 941

Aanmelden

De cursus gaat zeker door, maar er zijn nog plaatsen vrij. Aanmelden kan nog tot 2 september door het insturen van het aanmeldingsformulier.

meld je aan

Onderzoek en onderwijs

In ons KPV-Expertisecentrum Zingeving en Spiritualiteit is al ons onderzoek en onderwijs ondergebracht en het aanbod aan nascholing voor geestelijk verzorgers.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet