Onderwijs Scholingen Bijscholing neonatologie

Bijscholing Neonatologie

De Radboudumc Health Academy en de NICU in samenspraak met de diverse ziekenhuizen in de regio hebben gekozen voor een geheel andere opzet. Wat is er dan veranderd? In plaats van een 4-daagse bijscholing bieden wij diverse onderdelen aan die los van elkaar te volgen zijn.

lees meer

Bijscholing Neonatologie

Na een inventarisatie bij de deelnemende ziekenhuizen van de bijscholingswensen voor verpleegkundigen Neonatologie hebben we, NICU en Radboudumc Health Academy, de volgende keuze gemaakt voor flexibel en betaalbaar scholingsaanbod voor de acute opvang, stabilisatie en overplaatsing van een zieke neonaat naar een NICU. Vanuit de Radboudumc Health Academy gaan we een drietal activiteiten aanbieden voor neonatologieverpleegkundigen.

In een carrousel bieden we diverse vaardigheden aan.
Denk hierbij aan:

  • Afplakken beademingstube
  • Beademingsmachine
  • Thoraxdrainage
  • Intravasale lijnen (CVC en arteriële lijn)
  • HIgh flow (optiflow)
  • Voorbereiden op koelen bij asfysie
  • Reanimatie

Tijdens deze training gaan de deelnemers aan de slag met een drietal scenario’s die gericht zijn op de acute opvang, stabilisatie en transportklaar maken van de neonaat. Deze training vindt plaats in de Simulatie Unit van het Radboudumc. Er kunnen maximaal 8 deelnemers meedoen, verpleegkundigen en artsen zijn van harte welkom.
Deze bijeenkomst duurt 4 uur en koppelen we aan een themabijeenkomst zodat verpleegkundigen op één dag twee activiteiten kunnen volgen.
 
Themabijeenkomsten
De ambitie is om 2 tot 4 keer per jaar een bijeenkomst te organiseren. De insteek van deze bijeenkomsten zijn praktische en verdiepende onderwerpen waar de verpleegkundige regelmatig mee te maken krijgt. Denk hierbij aan bijvoorbeeld hartritmestoornissen, hartbewaking op de periferie en suikercontrole.

Maatwerk
Naast het open aanbod bieden we maatwerktrajecten aan. Geen vraag is ons te gek. Schroom dus niet om jouw vraag te stellen!

We bieden simulatietraining op maat aan in de regio. In deze training staat het toepassen van de CRM (crisis/crew resource management) centraal voor de diverse specialisten betrokken bij de opvang van een neonaat. Hierbij wordt gebruik gemaakt van scenario’s uit eigen praktijk. Deze worden met behulp van een neonatale simulator geoefend. Tevens is in de training aandacht voor het actualiseren van kennis en vaardigheden op het gebied van de neonatale life support. De training vindt plaats in kleine interprofessionele groepen onder leiding van ervaren simulatie instructeurs, waarvan 1 kinderarts/neonatoloog en 1 verpleegkundig specialist neonatologie van het Radboudumc. De neonatale simulator wordt aangestuurd door de verpleegkundig specialist. De scenario’s worden opgenomen m.b.v. een videocamera. De debriefing kan ondersteund worden met behulp van videobeelden.

Alle activiteiten zijn aanvullend op het leeraanbod dat jullie zelf organiseren, sluiten aan bij jullie, eerder opgehaalde, wensen en behoeften en zijn flexibel inzetbaar en betaalbaar.
 
Heb je n.a.v. van dit bericht vragen, neem dan contact met me op Nina Laarhoven-Bos Nina.Laarhoven-Bos@radboudumc.nl

Aanmelden

Heb je interesse om een training te volgen neem dan contact op met Nina of Yvonne

Scenariotraining

Tijdens de scenariotraining ga je aan de slag met een drietal scenario’s die gericht zijn op de acute opvang, stabilisatie en transportklaar maken van de neonaat. lees meer

Maatwerk

Naast het open aanbod bieden we maatwerktrajecten aan. Schroom dus niet om jouw vraag te stellen! Geen vraag is ons te gek! lees meer

Themabijeen-komst.

Heb je niet zoveel tijd en wil je je kennis opfrissen en vernieuwen, kom dan naar één van de themabijeenkomsten.

Vaardigheden­carrousel

In een dagdeel kun je jouw vaardigheden op de verschillende gebieden verbeteren.

Ik ben geïnteresseerd Ik wil vrijblijvend informatie

Yvonne Savelkoul-Broekman
Projectmedewerker

contact