Onderwijs Scholingen Bijzondere Bekwaamheid Oogheelkunde voor huisartsen

Ons aanbod Oogheelkunde voor huisartsen

Radboudumc Health Academy biedt samen met afdeling Oogheelkunde van Radboudumc diverse scholingen aan voor huisartsen die zich (verder) willen bekwamen in oogheelkundige zorg.

lees meer

Ons aanbod Oogheelkunde voor huisartsen

Huisartsen met specifieke belangstelling voor oogheelkunde kunnen zich op meerdere manieren bekwamen. De basis is de reeks Bijzondere Bekwaamheid Oogheelkunde voor huisartsen. Als deze reeks met goed gevolg is doorlopen, kan de huisarts twee masterclasses volgen: de Refreshing en de Strengthening. Op deze pagina vind je in de blauwe blokken meer informatie over die masterclasses.

Reeks Bijzondere Bekwaamheid Oogheelkunde voor huisartsen 

De kennis en kunde die je als huisarts in alle facetten van de oogheelkunde opdoet tijdens de cursus overstijgt de eindtermen van de huisartsopleiding en de NHG-standaarden ruimschoots. Hierdoor hoef je de patiënt minder vaak door te verwijzen naar de oogarts.
Je leert over de juiste urgentie voor diagnostiek voor doorverwijzing, aanvullend oogheelkundig onderzoek in de eerste lijn. Naast uitvoering en interpretatie leer je aanvullende oogheelkundige behandelingen zelfstandig te verrichten. Door het bijhouden van een portfolio kun je aantonen dat je voldoende brede oogheelkundige ervaring in de praktijk hebt opgedaan.

Voor huisartsen die in het bezit zijn van het certificaat bijzondere bekwaamheid oogheelkunde bieden we 2 masterclasses aan voor een theoretische update en voor praktische beoefening.
 

 


In het kort

 • Huisartsen die zich verder willen bekwamen in oogheelkundige zorg en in het bezit zijn van een spleetlamp of deze willen aanschaffen.


 • Dit leer je

  De juiste urgentie voor diagnostiek voor doorverwijzing, aanvullend oogheelkundig onderzoek in de eerste lijn. Naast uitvoering en interpretatie leert men aanvullende oogheelkundige behandelingen zelfstandig te verrichten. Door middel van het bijhouden van een portfolio kan de huisarts aantonen dat hij/zij voldoende brede oogheelkundige ervaring in de praktijk heeft opgedaan. De praktijkvoering van een oogheelkundig bekwame huisarts is aantoonbaar aangepast aan de eisen voor het bijzonder aanbod.

  Meer specifiek: oefenen spleetlamp, refractioneren, fundoscopie blepharitis en chalazion, conjunctivitis, glaucoom.


 • Zoveel tijd kost het

  De cursus bestaat uit zeven avonden, die van 18.30 uur tot 22.30 uur duren. Naast verplichte aanwezigheid op deze avonden voer je huiswerkopdrachten in kleine groepjes met medecursisten uit. Deze huiswerkopdrachten zijn vaak opdrachten om het geleerde in de praktijk te oefenen.
  Hierdoor kun je jouw persoonlijke portfolio met voldoende patiënten vullen. Verder verwachten wij dat je eigen patiënten tijdens de cursusavonden kunt laten komen, om als ‘proefpatiënt’ te fungeren.
   

Meer weten? Neem contact op

Yvonne Savelkoul-Broekman
Projectmedewerker

(06) 15 31 02 41
contact