Onderwijs Scholingen Bijzondere Bekwaamheid Oogheelkunde voor huisartsen

Ons aanbod Oogheelkunde voor huisartsen

De vergrijzing en de diabetesexplosie wakkeren de vraag naar oogzorg aan. Maar de huisarts verwijst vooral, waardoor de tweede lijn wordt overspoeld. Anderhalvelijnszorg door een gespecialiseerde huisarts biedt een uitweg. Uit de praktijk blijkt dat huisartsen die deze cursus hebben gevolgd zeker 50% van de oogheelkundige patiënten niet meer hoeven door te sturen: een plus voor de patiënt, de huisarts en het zorgstelsel.

lees meer

Ons aanbod Oogheelkunde voor huisartsen

Radboudumc Health Academy biedt samen met afdeling Oogheelkunde van Radboudumc diverse scholingen aan voor huisartsen die zich (verder) willen bekwamen in oogheelkundige zorg.

De juiste urgentie voor diagnostiek voor doorverwijzing, aanvullend oogheelkundig onderzoek in de eerste lijn.

Uit de praktijk blijkt dat huisartsen die deze cursus hebben gevolgd zeker 50% van de oogheelkundige patiënten niet meer hoeven door te sturen: een plus voor de patiënt, de huisarts en het zorgstelsel.

Huisartsen met specifieke belangstelling voor oogheelkunde kunnen zich op meerdere manieren bekwamen. De basis is de reeks Bijzondere Bekwaamheid Oogheelkunde voor huisartsen. Als deze reeks met goed gevolg is doorlopen, kan de huisarts een opfrisavond volgen. Op deze pagina vind je in het blauwe blok meer informatie over deze opfrisavond.

Reeks Bijzondere Bekwaamheid Oogheelkunde voor huisartsen 

De kennis en kunde die je als huisarts in alle facetten van de oogheelkunde opdoet tijdens de cursus overstijgt de eindtermen van de huisartsopleiding en de NHG-standaarden ruimschoots. Hierdoor hoef je de patiënt minder vaak door te verwijzen naar de oogarts.

In de cursus worden veel ziektebeelden behandeld: Maculadegeneratie, staar, glaucoom, diabetische retinopathie, het rode oog, mouches volantes, plotselinge visusdaling.

Met de verkregen theoretische kennis en de toegenomen mogelijkheden van onderzoek (spleetlamp en indirect spiegelen) kun je een oogheelkundige patiënt goed nakijken. Je kunt hierbij een goed onderscheid maken tussen pathologie die je zelf kunt behandelen en pathologie die je wilt doorsturen (met kennis van de urgentie). De belangrijke preventieve rol die je als huisarts bij oogheelkundige ziektebeelden hebt wordt besproken. Al het beeldmateriaal dat tijdens de cursus wordt behandeld wordt ter beschikking gesteld aan de deelnemers.

Naast uitvoering en interpretatie leer je aanvullende oogheelkundige behandelingen zelfstandig te verrichten. Door het bijhouden van een portfolio kun je aantonen dat je voldoende brede oogheelkundige ervaring in de praktijk hebt opgedaan.

De hele cursus wordt op een interactieve wijze gebracht zodat docent en deelnemers samen het leereffect op een hoger plan brengen.

Uit de praktijk blijkt dat huisartsen die deze cursus hebben gevolgd zeker 50% van de oogheelkundige patiënten niet meer hoeven door te sturen: een plus voor de patiënt, de huisarts en het zorgstelsel.

Voor huisartsen die in het bezit zijn van het certificaat bijzondere bekwaamheid oogheelkunde bieden we jaarlijks een opfrisavond aan voor een theoretische update en voor praktische beoefening.

Het uitgangspunt van deze opfrisavond is dat de inhoud gebaseerd is op jullie eigen casuistiek en vragen.
 

 


In het kort

 • Huisartsen die zich verder willen bekwamen in oogheelkundige zorg en in het bezit zijn van een spleetlamp of deze willen aanschaffen.


 • Dit leer je

  Naast uitvoering en interpretatie leert men aanvullende oogheelkundige behandelingen zelfstandig te verrichten. Door middel van het bijhouden van een portfolio kan de huisarts aantonen dat hij/zij voldoende brede oogheelkundige ervaring in de praktijk heeft opgedaan. De praktijkvoering van een oogheelkundig bekwame huisarts is aantoonbaar aangepast aan de eisen voor het bijzonder aanbod.

  Meer specifiek: oefenen spleetlamp, diagnostisch refractioneren, fundoscopie blepharitis en chalazion, conjunctivitis, glaucoom.


 • Zoveel tijd kost het

  De cursus bestaat uit 7 avonden, die van 18.30 uur tot 22.00 uur duren. Naast verplichte aanwezigheid op deze avonden voer je huiswerkopdrachten in kleine groepjes met medecursisten uit. Deze huiswerkopdrachten zijn opdrachten om het geleerde in de praktijk te oefenen.
  Hierdoor kun je jouw persoonlijke portfolio met voldoende patiënten vullen. Verder verwachten wij dat je eigen patiënten tijdens de cursusavonden kunt laten komen, om als ‘proefpatiënt’ te fungeren.
   


Meer weten? Neem contact op

Yvonne Savelkoul-Broekman
Projectmedewerker

(06) 15 31 02 41
contact