Onderwijs Scholingen Lijden lot liefde lezen van teksten van mystici

Over de training

Lijden, lot en liefde zijn drie oermenselijke thema’s die in veel van onze gesprekken met patiënten aan de orde zijn. Soms vruchtbaar en tot bijna bovenmenselijke keuzes leidend. Soms ontwrichtend en tergend, zeker als het ene (liefde) gemist wordt en het andere (lijden) volop aanwezig is.

lees meer

Over de training

Lijden, lot en liefde zijn drie oermenselijke thema’s die in veel van onze gesprekken met patiënten en cliënten aan de orde komen. Soms vruchtbaar en tot bijna bovenmenselijke keuzes leidend. Soms ontwrichtend en tergend, zeker als het ene (liefde) gemist wordt en het andere (lijden) volop aanwezig is.

Gelukkig zijn zij en wij niet de eersten die ons tot deze grondbewegingen van het leven moeten verhouden. Schrijvers, mystici, dichters en denkers gingen ons voor en kunnen onze gidsen zijn. In drie bijeenkomsten gaan we te rade bij twee van hen: Etty Hillesum en Antoine de Saint-Exupéry, tijdgenoten van elkaar, beide omgekomen in de Tweede Wereldoorlog.

We gaan uit van teksten van deze schrijvers, via close reading verkennen we de dynamieken in de teksten en proberen tot een echt verstaan te komen van de ervaringen waar de schrijvers woorden aan geven. In een tweede stap leggen we deze teksten tegen ons eigen leven aan: wat is de weerklank ervan in wie wij zijn en wat wij meemaken. In de derde en vierde bijeenkomst staan we meer uitdrukkelijk stil bij de betekenis die deze teksten kunnen hebben in ons werk als geestelijk verzorger. Bij wijze van voorbereiding wordt van je gevraagd casus uit je werk te verzamelen die je blijven puzzelen.

Begeleiding: drs. Ans Bertens, geestelijk verzorger in het Radboudumc
 

Meer weten? Neem contact op

Sylvia Ebbeng

(024) 361 33 20
contact

In het kort

  • Geestelijk verzorgers, predikanten en pastores, minimaal 6, maximaal 12.


Locatie

Ingang: Ingang Oost
Route: 941

bekijk route

Locatie

Bezoekadres

Reinier Postlaan 4
6525 GC Nijmegen

Radboudumc KPV-Expertisecentrum Geestelijke Verzorging en Pastoraat
Reinier Postlaan 4
6525 GC  Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Reinier Postlaan 4
Ga naar binnen bij: Ingang Oost
Volg route 941

Aanmelden

Aanmelden kan door het aanmeldformulier uiterlijk 8 april 2020 te mailen naar sylvia.ebbeng@radboudumc.nl download het formulier

Onderzoek en onderwijs

In ons KPV-Expertisecentrum Geestelijke Verzorging en Pastoraat is al ons onderzoek en onderwijs ondergebracht en het aanbod aan nascholing voor geestelijk verzorgers.

lees meer