Onderwijs Scholingen Meditatiecursus voor geestelijk verzorgers

Over de training

In de cursus leer je mediteren en ervaar je wat stilte en meditatie voor jou kan betekenen in je dagelijkse leven en in je werk als geestelijke verzorger. Thema’s die in de bijeenkomsten aan bod komen zijn aandacht, adem, verstilling en compassie.

lees meer

Over de training

In de cursus leer je mediteren en ervaar je wat stilte en meditatie voor jou kan betekenen in je dagelijkse leven en in je werk als geestelijke verzorger. Thema’s die in de bijeenkomsten aan bod komen zijn aandacht, adem, verstilling en compassie.

Aan de hand van literatuur wordt dieper ingegaan op de achtergrond van meditatie. De cursus is bedoeld ter kennismaking, inspiratie en verdieping. Er zal voldoende ruimte zijn voor oefenen, ervaren, uitwisselen en de koppeling naar de werkpraktijk van de geestelijke verzorger.

Naast de meditatiepraktijk wordt er verdieping aangeboden aan de hand van literatuur waarbij onder andere wordt ingezoomd op de boeddhistische grondslagen en achtergrond van de meditatie beoefening. Maar de nadruk ligt niet zozeer op het boeddhisme. Eerder op de persoonlijke ervaring en de  inspiratie die kan worden meegenomen in de werkpraktijk van de Geestelijke Verzorger.

De meditatie cursus is een korte kennismaking die dient ter persoonlijke inspiratie. Het doel van de cursus is met nadruk niet dat deelnemers de meditaties in hun eigen werkpraktijk aan kunnen bieden, daar is echt een aparte opleiding voor nodig.

De begeleiding is in handen van Rozanne van der Veur (34). Zij is op haar 18e in aanraking gekomen met meditatie. Sinds 2011 mediteert zij intensief en heeft een opleiding gevolgd tot meditatiebegeleider in de zen-traditie en diverse meditatiegroepen begeleid. Ze heeft een Master behaald aan de Universiteit voor Humanistiek en volgt nu de Post-Master tot Boeddhistisch Geestelijk Verzorger aan de Vrije Universiteit. Daarvoor loopt zij stage als Boeddhistisch Geestelijk Verzorger i.o. in de PI in Vught. Daarnaast is ze op dit moment werkzaam als docent in het middelbaar onderwijs.
 

Meer weten? Neem contact op

Sylvia Ebbeng

(024) 361 33 20
contact

In het kort

 • Alle GV-ers van alle denominaties en predikanten en pastores die interesse hebben in het leren mediteren en de grondbeginselen daarbij. Minimaal 6, maximaal 15 deelnemers.


 • Dit leer je

  Na de cursus:
  • heb je kennisgemaakt met meditatie en achtergrond van meditatie
  • weet je hoe je moet mediteren en dat zelf kan toepassen in jouw dagelijkse leven.
  • weet je wat meditatie en stilte in jouw leven en werkpraktijk kunnen betekenen
  • heb je kennis opgedaan door middel van het lezen van teksten gerelateerd aan de meditatie praktijk
  • weet je welke rol de begrippen aandacht, adem en mindfulness innemen bij het beoefenen van meditatie
  • weet je welke ethische principes ten grondslag liggen aan meditatie en wat deze kunnen betekenen in de werkpraktijk van de geestelijke verzorger.

Locatie

Zen Centrum Nijmegen Petruslaan 1 Heilig Land Stichting

Aanmelden

Aanmelden kan door het aanmeldformulier uiterlijk 14 oktober 2019 te mailen naar sylvia.ebbeng@radboudumc.nl download het formulier

Onderzoek en onderwijs

In ons KPV-Expertisecentrum Geestelijke Verzorging en Pastoraat is al ons onderzoek en onderwijs ondergebracht en het aanbod aan nascholing voor geestelijk verzorgers.

lees meer