Onderwijs Alle scholingen PAOT Parodontale chirurgie

Over de cursus

Eendaagse theoretische en praktische basiscursus.In het theoretische gedeelte zal onder andere ingegaan worden op de indicaties en contra-indicaties van parodontale chirurgie, verschillende hechtmaterialen en -methodes. De praktische oefeningen worden uitgevoerd op varkenskaken.

lees meer

Over de cursus

Na het uitvoeren van een goede initiële parodontale behandeling kan het voorkomen dat er lokaal nog verdiepte pockets blijven bestaan met persisterende ontstekingsverschijnselen zoals bloeding na sonderen en/of pusafvloed.  De oorzaken hiervan zijn onder andere terug te voeren tot diepe initiële pockets of een ongunstige radixmorfologie zoals toe- of doorgankelijke furcatie defecten.

Parodontale chirurgie kan onder voorwaarden in dergelijke gevallen een uitkomst bieden waarbij men onder direct zicht het worteloppervlak kan behandelen en eventueel correcties kan uitvoeren aan de weke delen of het bot opdat men een morfologie creëert die zelfreiniging door de patiënt mogelijk maakt.

 


In het kort

 • Tandartsen met een maximum van 16 personen.


 • Sprekers

   Mark Timmerman (Amsterdam, 1961) studeerde in 1984 cum laude af in de tandheelkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Daar promoveerde hij in 2001 op zijn proefschrift, getiteld ‘Prevalence and progression of untreated periodontal disease in a young Indonesian population’. Hij werkte in een algemene praktijk en later als parodontoloog en implantoloog bij diverse centra, waaronder de ParoPraktijk Utrecht en sinds 2008 bij de Praktijk voor Parodontologie en Implantologie Nijmegen/Horst. Daarnaast werkt hij sinds 2017 als docent Implantologie en Parodontologie bij het Radboudumc Tandheelkunde en is hij sinds 2021 voorzitter van de examencommissie Tandheelkunde. Mark is erkend parodontoloog NVvP/implantoloog NVOI en per 1 december 2022 benoemd tot bijzonder hoogleraar Parodontologie aan het Radboudumc.

   

  Daniel Oortgiesen (1976)  is in 2002 afgestudeerd als tandarts aan de universiteit van Nijmegen. Na een jaar van werken in diverse algemene praktijken heeft hij zich aangemeld voor het Master of Science-programma Parodontologie in Nijmegen; deze opleiding werd in 2006 afgerond. Sinds het afronden van deze opleiding werkt hij in diverse (verwijs)praktijken voor parodontologie en implantologie. Naast de klinische werkzaamheden is hij, september 2006, gestart aan een promotieonderzoek (parodontale regeneratie) op de afdeling Parodontologie en Biomaterialen in Nijmegen.

  Dr. Daniël Oortgiesen is parodontoloog NVvP en implantoloog NVOI, was lid van het consilium implantologicum (2013-2023), werkzaam in de praktijk voor parodontologie Zwolle en daarnaast part-time staflid op de afdeling implantologie en parodontologie aan het UMC Radboud.Programma

09:15 - 09:30              ontvangst met koffie en thee

09:30 - 10:30              theorie: “medische interacties”

10:30 - 10:45              pauze met koffie/ thee

10:45 - 11:45              theorie: “essentie parodontale therapie” en "hechten voor gevorderden”

11:45 - 12:15              praktijk: oefenen hechttechnieken op hechtplankjes

12:15 - 13:15              lunchpauze

13:15 -14:00               intro parodontale chirurgie en demonstratie accessflap (video projectie)

14:00 -16:45               praktijk: cursisten oefenen in koppels op varkenskaken accessflap en demonstratie APF

15.00-15.15                pauze met koffie/thee

15.15-16.45                vervolg praktijk accessflap en APF

16:45 - 17:00              afsluiting & evaluatie


Locatie

Afdeling tandheelkunde, Radboudumc Nijmegen


Meer weten? Neem contact op

Merel Nas
Project Medewerler

contactformulier

Cursusaanbod PAOT alle cursussen

Bekijk hier het volledige cursusaanbod van PAOT (post-academisch onderwijs tandheelkunde). lees meer
 • Medewerkers
 • Intranet