Over de cursus

Er is momenteel veel te doen over vaccinaties. Deze scholing gaat in op diverse onderwerpen rondom vaccinaties, zoals een nieuw meningokokken vaccin, wanneer vaccinaties het beste toegediend kunnen worden en het verbeteren van de vaccinatiegraad.
 
Het stijgend aantal meningokokkeninfecties heeft geleid tot veel media-aandacht en onrust in de samenleving. Inmiddels worden peuters en 14-jarigen gevaccineerd met het meningokokken ACWY-vaccin. In 2019 zal de 14-18 jaar groep opgeroepen worden. Wat zijn de achtergronden van deze beslissing en waarom alleen deze groepen? Recent is ook een vaccin tegen meningokokken groep B beschikbaar gekomen. Wat zijn de indicaties voor dit nieuwe vaccin?
 
Op korte termijn zijn ook landelijke adviezen voor vaccinatie bij chronisch inflammatoire aandoeningen te verwachten. De groep patiënten die afweeronderdrukkende medicatie gebruikt stijgt snel. Welke vaccinaties zijn bij deze groep patiënten geïndiceerd? Is er bijvoorbeeld een indicatie voor een pneumokokkenvaccinatie? En hoe zit het met reisvaccinaties? Wanneer kunnen vaccinaties het beste worden toegediend? 

Ook het aantal mensen dat kritisch staat t.o.v. vaccineren neemt toe. In Nederland daalt de RVP vaccinatiegraad licht, met een sterke daling voor de HPV-vaccinatie. In verschillende Europese landen heeft dit inmiddels geleid tot mazelen-uitbraken. Welke factoren spelen een rol bij vaccinatie-acceptatie en hoe kunnen we de vaccinatiegraad verbeteren? 
Onderwijs Scholingen Refereeravond Hot topics in vaccinaties

Over de cursus

Deze scholing gaat in op diverse onderwerpen rondom vaccinaties, zoals een nieuw meningokokken vaccin, wanneer vaccinaties het beste toegediend kunnen worden en het verbeteren van de vaccinatiegraad.

lees meer

Aanmelden

Je meldt je aan door te mailen naar Jeanine van der Wijst-Schrauwen via onderstaande button. inschrijven

In het kort

  • Huisartsen, internisten, infectiologen en medisch microbiologen.


Locatie

De avond vindt plaats in de Hippocrateszaal, route 77, Radboudumc studiecentrum.

Docenten

drs. Ad van Esch
huisarts, docent

contact

Docenten

dr. Quirijn de Mast
internist

contact