Onderwijs Scholingen Stop de bloeding - Red een leven instructeurscursus

Over de instructeurscursus

De instructeurscursus betreft de basiscursus aangevuld met een deel didactiek en het geven van feedback.

lees meer

Over de instructeurscursus

Jaarlijks overlijden in Nederland 3500 mensen aan de gevolgen van verwonding. Bij 40% komt dit door verbloeding (NTVG 2017). Bij de recente terroristische incidenten in Europa overleden onnodig veel slachtoffers binnen vijf minuten door ernstig bloedverlies. Politie, brandweer of omstanders zijn sneller bij de slachtoffers dan de professionele medische hulpverlening. Snelle eerste hulp ter plaatse door omstanders en niet-medische hulpverleners kan de overlevingskansen van slachtoffers met ernstig bloedverlies aanzienlijk verhogen. Ook bij ongevallen in de privésfeer, bedrijven en bij geweldsdelicten treedt regelmatig onnodig veel bloedverlies op. Hoe meer omstanders en niet-medische hulpverleners weten hoe ze ernstig bloedverlies moeten behandelen, des te beter af zijn slachtoffers. 

De instructeurscursus betreft de basiscursus aangevuld met een deel didactiek en het geven van feedback. Voor deze cursus is enige medische kennis vereist. Idealiter ben je al (para)medisch instructeur, maar dit is niet noodzakelijk. Tijdens deze instructeurscursus leer je zelf de noodzakelijke vaardigheid of verbeteren onze deskundige opleiders jouw vaardigheid waar dat nodig is. Daarnaast krijg je didactische handvatten waarmee je anderen deze vaardigheid aanleert. Je bent instructeur na het positief afsluiten van deze cursus. Vanaf dit moment ben je bevoegd om zelfstandig de cursus volgens de keurmerk 'Stop de bloeding - red een leven' te geven. 

De cursus 'Stop de bloeding - red een leven' is opgezet door het VUmc. Dr. Leo Geeraedts, traumachirurg in VUmc, voormalig arts bij het Mobiel Medisch Team en expert op het gebied van bloedverlies en shock, werkt smaen met VUmc Academie en het Netwerk Acute Zorg Noordwest (Traumacentrum) om de kennis en vaardigheden over het stoppen van levensbedreigend bloedverlies te verspreiden. 

Lees meer op www.stopdebloedingredeenleven.nl

Aanmelden


Meer weten over Stop de bloeding - red een leven?

De basiscursus wordt bij voldoende aanvraag georganiseerd. lees meer

In het kort

 • Bij de instructeurscursus leer je didactische vaardigheden voor het geven van de basiscursus.

  lees meer


  Dit leer je

  Je leert hoe je levensbedreigend bloedverlies herkent en hoe je dit kunt stoppen d.m.v. drukken op de wond, het aanleggen van tourniquet en/of het opstoppen van de wond met hemostatische gazen, aangevuld met het leren van didactische vaardigheden voor het geven van de cursus.Bij de instructeurscursus wordt dit aangevuld met het leren van didactische vaardigheden voor het geven van de cursus.

Startdata

Inschrijven

Stop de bloeding - red een leven, instructeurscursus 30 juni 2020

Inschrijven


 • 30 juni 2020 09:00 - 30 juni 2020 12:30

  Skillslab
  Philips van Leydenlaan
  Nijmegen

Inschrijven

Stop de bloeding - red een leven, instructeurscursus 4 november 2020

Inschrijven


 • 4 november 2020 13:00 - 4 november 2020 16:30

  Skillslab
  Philips van Leydenlaan
  Nijmegen

Wachtlijst

Extra startdata

Wil je deze cursus op een ander moment volgen, of zijn er nog geen data gepland? Dan kun je jezelf inschrijven op de wachtlijst. Je ontvangt een bericht zodra er extra startdata vrijkomen.

Toevoegen

Liever een andere startdatum? Inschrijven op de wachtlijst

Wil je deze cursus op een ander moment volgen, of zijn er nog geen data gepland? Dan kun je jezelf inschrijven op de wachtlijst. Je ontvangt een bericht zodra er extra startdata vrijkomen.

Toevoegen