Onderwijs Scholingen VRA Chronische pijn in het houdings- en bewegingsapparaat

Over de cursus

In deze cursus leer je de basisprincipes van chronische pijn, leer je hoe je patronen kunt herkennen in klachten en beperkingen en op basis daarvan de meest geschikte behandeling kunt kiezen.

lees meer

Over de cursus

Vrijwel iedere revalidatiearts krijgt te maken met patiënten met chronische pijn aan het houdings- en bewegingsapparaat. Het doel van deze cursus is om je kennis te laten maken met de wetenschap en praktijk van de revalidatiegeneeskunde ten aanzien van chronische pijn aan het houdings- en bewegingsapparaat, zodanig dat je de praktijk als uitdaging ziet. Die uitdaging is de patiënt te erkennen in zijn klachten en gebruikmakend van wetenschappelijke inzichten hem of haar uit te dagen een waardevol leven terug te vinden.

In de klachten en beperkingen zijn vaak patronen te herkennen. Deze patronen vormen een goede basis voor diagnostiek. Uit neurowetenschappelijk onderzoek blijkt dat o.a. ontregeling in het zenuwstelsel een belangrijke rol speelt in het blijven bestaan van de klachten. Ook weten we dat sommige mensen meer kans hebben om een chronisch pijnsyndroom te ontwikkelen of meer pijn te houden dan anderen. We onderscheiden predisponerende, uitlokkende en onderhoudende factoren. Deze factoren kunnen zowel fysiek, psychisch als sociaal van aard zijn. Zo kunnen we verschillen in beloop tussen patiënten beter verklaren. Ook wordt op deze manier de individuele prognose beter inzichtelijk, zowel wat betreft de klachten als het functioneren. Kennis van de prognose is belangrijk voor een gerichte indicatie en behandeling.

Door toenemend inzicht is de revalidatiebehandeling voor chronische pijn de laatste jaren beter onderbouwd en meer succesvol. De behandeling is veelal gericht op het verbeteren van het niveau van functioneren en het leren omgaan met klachten.

Op de eerste dag worden de basisprincipes van chronische pijn besproken, hoe je als revalidatiearts de patient in kaart brengt om vervolgens de meest geschikte behandeling te kiezen.De tweede dag worden specifieke onderwerpen besproken, zoals arbeid, CRPS en behandelmogelijkheden binnen de revalidatie. Daarnaast komen er ook sprekers aan bod die de behandelmogelijkheden van de aangrenzende specialismen bij chronische pijn belichten.


Locatie

De cursus vindt plaats bij Van der Valk Hotel Nijmegen- Lent lees meer

In het kort

  • Deze cursus is bedoeld voor aios revalidatiegeneeskunde, revalidatieartsen en overige belangstellenden.


Algemene voorwaarden

Bekijk de algemene voorwaarden voor scholingen en maatwerk. lees meer

Meer weten? Neem contact op

Birgit Rissenbeek
Projectmedewerker

(06) 11 77 49 85
Contact
  • Snel naar