Minicolleges programma

Verschillende onderzoekers nemen je mee in hun werk en leggen je alles uit over hun vakgebied. Variërend van DNA tot een suikertaks. Dit alles onder leiding van tv-presentator Eva Eikhout!

Zorg: hoe meer hoe beter?

12.30 uur

Niet alle zorg heeft toegevoegde waarde. Soms werkt zorg niet en kan het zelfs schadelijk voor patiënten zijn. Over welke zorg hebben we het? Onderzoekers Tijn Kool en Joris Müskens leggen aan de hand van maagklachten uit wat mensen zelf kunnen doen.

Sprekers:

  • Joris Müskens, promovendus IQ healthcare, verbonden aan ‘Doen of laten?’
  • Tijn Kool, senior onderzoeker IQ healthcare, programmaleider ‘Doen of laten?’

Wat is DNA, en wat kunnen we ermee?

13.00 uur

DNA is de drager van ons erfelijk materiaal. In iedere menselijke cel, is de DNA aanwezig. Het DNA is twee meter lang maar heel nauwkeurig opgevouwen en verpakt in de zogenaamde chromosomen. Het is het molecuul dat bepaalt welke haar- of oogkleur je hebt, maar ook welke erfelijke ziekten je kan krijgen. Maar hoe ziet DNA er eigenlijk uit en hoe werkt het dan? Hoe kun je DNA van een mens lezen? Wat kun je er dan mee? En wat zou je er in de toekomst mee kunnen?

Spreker:

Hoe verschillen in ons DNA bijdragen aan de kans op ernstige corona-infecties

13.30 uur

Sommige mensen worden heel ziek door corona, en bij anderen blijft de infectie onopgemerkt. Hoe dat komt, ligt onder meer in ons DNA. Arts-onderzoeker Cas van der Made bestudeert de genetische verschillen tussen mensen en draagt zo bij aan vroege opsporing en juiste behandeling.

Spreker:

  • Cas van der Made, arts-onderzoeker van de afdeling Interne Geneeskunde Care en Genetica

Hoe sporen we in de toekomst de eerste uitzaaiingen van kanker op?

14.00 uur

Als tumoren uitzaaien, gebeurt dit vaak als eerste naar de lymfeklieren. Hoogleraar Tom Scheenen legt uit hoe hij met behulp van een MRI-scan en superkleine ijzerdeeltjes uitzoekt of de kanker is uitgezaaid of niet. Zo hoeft een patiënt niet meteen geopereerd te worden.

Spreker:

  • Tom Scheenen, hoogleraar Biomedische Magnetische Resonantie

Overwicht en obesitas: eigen schuld, dikke bult?

14.30 uur

We worden langzamerhand steeds zwaarder in Nederland. Veel ziektes hangen daarmee samen. Hoe moeten we daarnaar kijken? Wat is de eigen verantwoordelijkheid? Wat is de rol van maatregelen als suikertaks? Is het je eigen schuld, of moeten we er breder naar kijken? Wat is de toekomstige rol van arts en verpleegkundige? En werken die nieuwe speciale pillen tegen obesitas? In deze voordracht de verschillende gezichtspunten, en uitleg over hoe Radboudumc met partners samenwerkt voor een gezondere stad en regio.

Spreker:

Kunnen slimme computersystemen onze zorg verbeteren en betaalbaar houden?

15.00 uur

Als de vraag naar zorg blijft groeien, moet in 2060 een derde van alle Nederlanders in de zorg werken om de zorgvraag aan te kunnen. Kunnen slimme computersystemen op basis van kunstmatige intelligentie ons helpen om de zorg te ondersteunen? In dit mini-college geven Colin Jacobs en Jeroen van der Laak inzicht in het onderzoek naar slimme systemen in het Radboudumc en laten ze zien waar deze technologie nu staat.

Sprekers:

Wat kunnen we doen om dementie te voorkómen?

15.30 uur

Een ongezonde leefstijl verhoogt het risico op dementie. Maar betekent dat ook dat je met een gezondere leefstijl dat risico kan verlagen? En op welke leeftijd moet je daarmee beginnen?

Spreker:

Live meekijken op 2 oktober

Deze minicolleges vinden plaats in het kader van de Open Dag. Ze worden gegeven in het Experience Center. Online kun je ook meekijken! Daarvoor ga je naar Radboudumc Live.


Welkom bij Radboudumc online open dag

Ook online kun je ervaren wat in ons ziekenhuis gebeurt. Via de kaart hieronder ontdek je van alles! Daarvoor hoef je niet te wachten tot 2 oktober.

Op de Open Dag zijn er ook minicolleges, korte lezingen over de interessantste onderwerpen. Deze kun je online live meekijken via Radboudumc Live.

naar Radboudumc Live

Minicolleges programma

Kijk live mee op zondag 2 oktober!

bekijk programma

Ontdek het Radboudumc


Een rondvlucht door het nieuwe Radboudumc

Benieuwd naar het nieuwe hoofdgebouw? Bekijk het hier!

naar de video

Open dag op locatie

Online uitgekeken? Bekijk wat er op locatie te doen is.

  • Medewerkers
  • Intranet