Infomarkt

Allerlei afdelingen vertellen hier wat zij doen en laten je kennismaken met (delen van) hun werk. Je vindt de infomarkt op de begane grond van het Experience Center en de 1e verdieping van het Studiecentrum. Beide gebouwen zijn op de eerste verdieping met een brug aan elkaar verbonden.

Plasparcours*

De afdeling urologie heeft een heus plasparcours aangelegd. In 5 stappen leer je alles over de plasfabriek en wat voor behandelingen er zijn als je je eigen blaas niet de baas bent.

Isoleer je eigen DNA of maak een DNA armband*

In alle cellen van je lijf zit DNA (Desoxyribonucleïnezuur). Dat is de drager van onze genen, ons erfelijk materiaal. Om DNA te bestuderen in wetenschappelijk onderzoek verzamelen we bijvoorbeeld bloed of speeksel. Maar het DNA zit goed weggestopt in je lichaamscellen, je kunt er niet zomaar bij. We laten je zien hoe je eenvoudig zelf je DNA kunt isoleren, wat je als je wilt daarna mee naar huis kan nemen.

Verder kan je bij ons ook een DNA armband maken.  DNA bestaat uit vier verschillende bouwstenen, en voor deze armband gebruik je dan ook vier verschillende kleuren kralen. Zo kan je een stukje DNA code nabouwen tot een mooie armband om mee naar huis te nemen.

Collageen als bouwsteen voor herstel van zachte weefsels

Om de cellen in ons lichaam ligt een netwerk van moleculen dat structuur en functie geeft aan weefsels, de extracellulaire matrix. Collageen is het meest voorkomende eiwit in het menselijk lichaam en zorgt in dit netwerk voor stevigheid. Onderzoekers gebruiken collageen en andere natuurlijke componenten uit het netwerk als bouwsteen voor biomaterialen om weefsels zoals huid en skeletspier te herstellen.

Laat je bijpraten door de afdeling Biochemie over hoe collageen kan worden gebruikt als biomateriaal en bekijk materialen van heel dichtbij door een microscoop.

Technische innovaties binnen de plastische chirurgie

De afdeling Plastische Chirurgie laat zien wat voor technische snufjes er worden gebruikt. Zo wordt er met behulp van een augmented reality bril onderwijs gegeven aan artsen, met behulp van serious gaming wordt handrevalidatie weer leuk, en leggen we uit hoe 3D printing bijdraagt aan betere patiëntenzorg

De rubberen hand

Het gevoel of een lichaamsdeel wel of niet bij je hoort, wordt beïnvloed door het type aanraking hiervan. Dit is onderzocht met behulp van de rubberen hand illusie. Hierbij kun je mensen het idee geven dat een rubberen hand hun echte hand is. Deze illusie wek je op door tegelijk te wrijven over iemands echte en rubberen arm, terwijl de proefpersoon alleen de rubberen arm ziet. Wil je dit zelf eens ervaren?

CMyLife

CMyLife is een digitaal platform voor patiënten met chronische myeloide leukemie, chronische Lymfatische Leukemie en Myeloproliferatieve Neoplasmata. Het is ontwikkeld in samenwerking met patiënten, hematologen en patiëntenorganisaties.  Patiënten krijgen met CMyLife meer regie in handen. Ze kunnen bijvoorbeeld zelf hun bloedwaarden volgen en vergelijken met de richtlijn, ze zien de effecten van de medicatie en dat leidt tot betere therapietrouw. Ze kunnen chatten met lotgenoten, vragen stellen aan zorgverleners en hoeven minder vaak naar het ziekenhuis te komen. We laten graag zien welke E-health tools CMyLife ontwikkelt voor patiënten en zorgverleners.  

Hoe werkt MRI?*

Met onze proefopstelling maken we kinderen enthousiast voor natuurkunde en magneten in het bijzonder. De informatie uit de proefopstelling zal gekoppeld worden aan hoe met MRI beelden gemaakt worden.

Gekke vliegen?! Beter inzicht in hersenziekten

De fruitvlieg als model voor genetische ontwikkelingsstoornissen. Ons idee is om een mini Drosophila (fruitvlieg) lab op te zetten waarin we experimenten kunnen laten zien die wij gebruiken voor het testen van onder andere epilepsie, slaap, en leervermogen. Hierbij zullen bezoekers de mogelijkheid krijgen om via de microscoop te kunnen kijken naar verschillende mutanten, ontwikkelingsfases (larve, pop, vlieg etc.), mannen/vrouwen uit elkaar halen, dissecties. Daarbij kunnen we ook met levende vliegen een aantal proefjes opzetten die bezoekers eventueel zelf kunnen uitvoeren.


Welkom in het Experience Center en Studiecentrum

De hotspot van onze open dag! Hier moet je zijn voor leuke activiteiten of rondleidingen. Of schuif aan bij een van onze vele interessante lezingen. Het kan hier allemaal!

Activiteiten die extra leuk zijn voor kinderen worden aangegeven met een *.


Hoe kom ik daar?

Het Experience Center ligt aan het Geert Grooteplein Noord 15 en is met een brug verbonden aan het Studiecentrum. Het programma is verspreid over beide gebouwen.

Wat kun je hier zien en doen?


Rondleidingen

Vanuit deze gebouwen starten drie rondleidingen: museum voor Anatomie en Patholgie, Skills- en Simulatielab en naar het Health Innovation Lab.

lees meer

Rondleidingen

Vanuit deze gebouwen starten drie rondleidingen: museum voor Anatomie en Patholgie, Skills- en Simulatielab en naar het Health Innovation Lab.

Museum voor Anatomie en Pathologie

Het museum in het Radboudumc is een van de parels van de Radboudcampus vanwege de unieke collecties, de kunstzinnige en verfijnde prepareertechniek en de esthetisch en didactisch ingeklede opstellingen. De collectie bestaat bijna geheel uit menselijke preparaten die met de uiterste zorg zijn bewerkt en klaargemaakt voor permanente expositie.

Hoe kom ik daar?

Neem een kijkje en laat je informeren door een van de studenten die in het museum aanwezig is. Het museum is te vinden op de begane grond van het Studiecentrum, route 101. Vooraf aanmelden is niet nodig.

Skills- en Simulatielab

Voordat je in de praktijk een behandeling uit gaat voeren gaan er vele lesuren aan vooraf. Hiervoor hebben we in het Radboudumc een eigen skills- en simulatielab. In dit lab worden trainingen gegeven om nieuwe vaardigheden aan te leren of juist te toetsen hoe de vaardigheden er voor staan. Niet alleen voor de individuele arts, maar ook juist voor hele teams om de samenwerking en communicatie binnen een team te optimaliseren. Je staat immers vaak met een heel team van collega’s op de OK!

Hoe kom ik daar?

Het Experience Center ligt aan het Geert Grooteplein Noord 15 en is met een brug verbonden aan het Studiecentrum.

Health Innovation Lab

Het Radboudumc is ervan overtuigd dat innovaties de sleutel zijn naar de gezondheidszorg van de toekomst. Bij Radboudumc Health Innovation Labs geven en nemen we de ruimte en verantwoordelijkheid om innovaties te ontwikkelen. We experimenteren ermee en we brengen kansrijke innovaties in de praktijk. Let’s go to the innovation Park!

Hoe kom ik daar?

Het Experience Center ligt aan het Geert Grooteplein Noord 15 en is met een brug verbonden aan het Studiecentrum.


Infomarkt

Allerlei afdelingen vertellen hier wat zij doen en laten je kennismaken met (delen van) hun werk. Saai? Echt niet!

lees meer

Minicolleges Radboud Reflects

Korte lezingen over interessante onderwerpen. Denk bijvoorbeeld aan AI, voeding en het goede leven. Met sprekers van de Radboud Universiteit.

lees meer

Minicolleges Radboud Reflects

Locatie: Studiecentrum Medische Wetenschappen, Hippocrateszaal, route 77

AI, technologie en de verandering van de zorg | Lezing en gesprek met socioloog Lotte Krabbenborg

13:00 uur

Gezondheidszorg en technologie zijn inmiddels onafscheidelijk. Een robot aan het bed gaat naar verwachting steeds normaler worden, gezien het steeds grotere tekort aan verplegers. Dit past in een trend: artificial intelligence, nanotechnologie en het personaliseren van zorg door middel van data zijn wijdverspreid. 

Maar willen we eigenlijk wel zo veel technologie tegenkomen als we naar een arts gaan? Hoe verandert techniek de manier waarop we ons lichaam zien en nadenken over gezondheid? Is er nog plaats voor menselijke gezondheidszorg als we steeds meer gaan vertrouwen op digitale metingen en intelligente robots? Kom luisteren naar socioloog Lotte Krabbenborg, en denk mee over hoe technologie de zorg langzaam verandert.

Over de spreker

Lotte Krabbenborg is universitair hoofddocent bij het Institute for Science in Society aan de Radboud Universiteit. Zij onderzoekt of en hoe technisch-wetenschappelijke ontwikkelingen worden geaccepteerd door de samenleving en welke invloed ze op de samenleving hebben.

Het goede leven en het goede sterven | Lezing en gesprek met theoloog Annemarieke van der Woude

14:00 uur 

De zorg is er om zieke mensen beter te maken. Maar voor sommigen komt er een moment waarop beter worden niet langer het doel is. Er breekt dan een periode aan waar we het liefst zo min mogelijk over nadenken vóór het zover is: sterven.

Waarom staan we doorgaans niet zo stil bij het einde van ons leven, ook al is dit einde voor iedereen uiteindelijk onvermijdelijk? Kan goed sterven even waardevol zijn als goed leven? En hoe ga je om met lijden, aftakeling en het einde van het leven in een wereld waarin een zo lang en vitaal mogelijk leven het ideaal is? Kom luisteren naar theoloog Annemarieke van der Woude en ontdek hoe waardevol een goed einde van het leven kan zijn.

Over de spreker

Annemarieke van der Woude is theoloog aan de Radboud Universiteit. Ze doet onderzoek naar heiligheid in het alledaagse leven en in de bijbel. Daarnaast publiceert ze veelvuldig over euthanasie en het vrijwillig levenseinde.

Goede voeding met zachte dwang | Lezing en gesprek met gedragspsycholoog Harm Veling

15:00 uur

Onze eetgewoonten hebben veel invloed op onze gezondheid, en daarmee ook op de hoeveelheid zorg die we in de toekomst nodig hebben. Gezond eten is daarom een van de meest effectieve vormen van preventieve gezondheidszorg. In de meeste supermarkten, winkels en kantines liggen de verse, gezonde producten tegenwoordig vooraan. Hierdoor worden we aangezet tot gezonder eten.

Hoe kun je mensen aanzetten tot het maken van gezondere keuzes? Welke manieren van communiceren zijn effectief als het om het veranderen van eetpatronen gaat, en welke werken juist averechts? Bestaat er conflict tussen het actief ontmoedigen van ongezonde keuzes en het respecteren van iemands autonomie? Kortom, hoeveel zachte dwang is geoorloofd als het gaat om goede eetgewoonten? Kom luisteren naar gedragspsycholoog Harm Veling verdiep je in het veranderen van eetgedrag.

Over de spreker

Harm Veling is Universitair hoofddocent Sociale en Cultuurpsychologie aan de Radboud Universiteit en Hoogleraar gedragsverandering voor gezondheid en duurzaamheid aan de Wageningen University & Research. Zijn onderzoek is gericht op het testen van effectieve gedragsinterventies op het gebied van eetgedrag, gezondheid en milieugedrag.

 


Minicolleges Radboudumc

Onderzoekers van het Radboudumc nemen je mee in hun vakgebied. Je leert het verband tussen DNA en COVID en hoort meer over het opsporen van uitgezaaide kanker. Onder leiding van tv-presentator Eva Eikhout!

lees meer

Minicolleges Radboudumc

Verschillende onderzoekers nemen je mee in hun werk en leggen je alles uit over hun vakgebied. Variërend van DNA tot een suikertaks. Dit alles onder leiding van tv-presentator Eva Eikhout!

De Radboudumc minicolleges kun je ook online volgen! Kijk live mee op Radboudumc Live.

Zorg: hoe meer hoe beter?

12.30 uur

Niet alle zorg heeft toegevoegde waarde. Soms werkt zorg niet en kan het zelfs schadelijk voor patiënten zijn. Over welke zorg hebben we het? Onderzoekers Tijn Kool en Joris Müskens leggen aan de hand van maagklachten uit wat mensen zelf kunnen doen.

Sprekers:

  • Joris Müskens, promovendus IQ healthcare, verbonden aan ‘Doen of laten?’
  • Tijn Kool, senior onderzoeker IQ healthcare, programmaleider ‘Doen of laten?’

Wat is DNA, en wat kunnen we ermee?

13.00 uur

DNA is de drager van ons erfelijk materiaal. In iedere menselijke cel, is de DNA aanwezig. Het DNA is twee meter lang maar heel nauwkeurig opgevouwen en verpakt in de zogenaamde chromosomen. Het is het molecuul dat bepaalt welke haar- of oogkleur je hebt, maar ook welke erfelijke ziekten je kan krijgen. Maar hoe ziet DNA er eigenlijk uit en hoe werkt het dan? Hoe kun je DNA van een mens lezen? Wat kun je er dan mee? En wat zou je er in de toekomst mee kunnen?

Spreker:

Hoe verschillen in ons DNA bijdragen aan de kans op ernstige corona-infecties

13.30 uur

Sommige mensen worden heel ziek door corona, en bij anderen blijft de infectie onopgemerkt. Hoe dat komt, ligt onder meer in ons DNA. Arts-onderzoeker Cas van der Made bestudeert de genetische verschillen tussen mensen en draagt zo bij aan vroege opsporing en juiste behandeling.

Spreker:

  • Cas van der Made, arts-onderzoeker van de afdeling Interne Geneeskunde Care en Genetica

Hoe sporen we in de toekomst de eerste uitzaaiingen van kanker op?

14.00 uur

Als tumoren uitzaaien, gebeurt dit vaak als eerste naar de lymfeklieren. Hoogleraar Tom Scheenen legt uit hoe hij met behulp van een MRI-scan en superkleine ijzerdeeltjes uitzoekt of de kanker is uitgezaaid of niet. Zo hoeft een patiënt niet meteen geopereerd te worden.

Spreker:

  • Tom Scheenen, hoogleraar Biomedische Magnetische Resonantie

Overwicht en obesitas: eigen schuld, dikke bult?

14.30 uur

We worden langzamerhand steeds zwaarder in Nederland. Veel ziektes hangen daarmee samen. Hoe moeten we daarnaar kijken? Wat is de eigen verantwoordelijkheid? Wat is de rol van maatregelen als suikertaks? Is het je eigen schuld, of moeten we er breder naar kijken? Wat is de toekomstige rol van arts en verpleegkundige? En werken die nieuwe speciale pillen tegen obesitas? In deze voordracht de verschillende gezichtspunten, en uitleg over hoe Radboudumc met partners samenwerkt voor een gezondere stad en regio.

Spreker:

Kunnen slimme computersystemen onze zorg verbeteren en betaalbaar houden?

15.00 uur

Als de vraag naar zorg blijft groeien, moet in 2060 een derde van alle Nederlanders in de zorg werken om de zorgvraag aan te kunnen. Kunnen slimme computersystemen op basis van kunstmatige intelligentie ons helpen om de zorg te ondersteunen? In dit mini-college geven Colin Jacobs en Jeroen van der Laak inzicht in het onderzoek naar slimme systemen in het Radboudumc en laten ze zien waar deze technologie nu staat.

Sprekers:

Wat kunnen we doen om dementie te voorkómen?

15.30 uur

Een ongezonde leefstijl verhoogt het risico op dementie. Maar betekent dat ook dat je met een gezondere leefstijl dat risico kan verlagen? En op welke leeftijd moet je daarmee beginnen?

Spreker:


Workshops

Er zijn twee workshops die je kunt bijwonen. Deze worden gegeven door de afdeling Orthopedie en de afdeling  Virologie en Parasitologie.

lees meer

Workshops

Je vindt ons op de begane grond van het Experience Center en de 1e verdieping van het Studiecentrum. Beide gebouwen zijn op de eerste verdieping met een brug aan elkaar verbonden.

Orthopedie houdt je in beweging!

Orthopedie is een chirurgisch specialisme en de artsen binnen deze afdeling behandelen aandoeningen van het steun- en bewegingsapparaat. Zo behandelen we patiënten met bijvoorbeeld slijtage van het heup- of kniegewricht, artrose, botkanker of een knieschijf uit de kom. Benieuwd naar het werk binnen deze afdeling? We praten je graag bij en laten voorbeelden zien van de materialen die we gebruiken.

Muggen als verspreiders van ziektes

Jaarlijks sterven er meer dan 400.000 mensen aan Malaria. Daarom is het heel belangrijk dat we er meer over te weten komen. Vaak zien we de mug als grote boosdoener, maar klopt dat wel? Want eigenlijk is het een parasiet die zich nestelt in de mug, en via die mug bij de mens terechtkomt. En dat gebeurt op meer plekken in de natuur. Zo zijn er schimmels die mieren in zombies veranderen… Spannend! Meer weten? Kom naar de workshop over virologie en parasitologie: Muggen als verspreiders van ziektes. 


Gamen en quiz

Test je kennis van allerlei (medische) specialismen en doe mee met de quiz of game.

lees meer

Gamen en quiz

Test je kennis van allerlei (medische) specialismen en doe mee met de quiz of game. Je vind ons op de begane grond van het Experience Center en de 1e verdieping van het Studiecentrum. Beide gebouwen zijn op de eerste verdieping met een brug aan elkaar verbonden.

De niertransplantatie & dialyse quiz

Als je nieren heel slecht werken, kan dialyse of een niertransplantatie nodig zijn. Het Radboudumc is één van de acht universitair medische centra waar niertransplantaties uitgevoerd worden. Maar wat weet jij eigenlijk over de nieren? Doe mee met de quiz en ontdek of je bijvoorbeeld met één nier kunt leven.

Durf jij je zoete 'bloed' te doneren?*

Heb je net de quiz goed gemaakt vraagt de Radboud Biobank je om het zoete ‘bloed’ dat je hebt gewonnen te doneren in ruil voor een waterijsje. Wat doe jij?

De Radboud Biobank is een voorziening van het Radboudumc voor het verzamelen, opslaan en beheren van lichaamsmateriaal en gegevens van patiënten met als doel wetenschappelijk onderzoek mogelijk te maken en daarmee de gezondheidszorg voor toekomstige patiënten te verbeteren.

De toekomst van de zorg: Persoonsgericht met behulp van big-data (en Super Mario). *

Op een speelse manier laten wij zien hoe computers leren spelletjes te verslaan en koppelen wij dit aan hoe dezelfde onderliggende algoritmen ook gebruikt worden in onderzoek. Bezoekers krijgen de kans om zelfstandig spelletjes te spelen (Super Mario), de computer zelf-getekende cijfers te laten herkennen en zelfs de structuur van eiwitten (inclusief het eiwit van de covid-vaccinatie) te bestuderen. Ook zijn onderzoekers aanwezig die graag hun werk toelichten met betrekking tot diverse onderzoeksprojecten, o.a. om patiënten subgroepen te identificeren en ziektebeloop te voorspellen. 

Feiten en fabels

Wat is echt en wat niet. Ontdek het met de afdeling Eerstelijns Geneeskunde.

Virtual reality

VR kun je op verschillende manieren in de zorg inzetten. Bijvoorbeeld voor pijnafleiding, revalidatie, training en educatie. Maar je kunt het ook gebruiken om te gamen, wie wil dit nu niet eens proberen.


En verder

Hier vind je een overzicht van overige activiteiten.

lees meer

En verder

Je vindt ons op de begane grond van het Experience Center en de 1e verdieping van het Studiecentrum. Beide gebouwen zijn op de eerste verdieping met een brug aan elkaar verbonden.

Medewerker van de toekomst*

Wat wil je (late)r worden? Arts, verpleegkundige of zie je een toekomst op de operatiekamer voor je?  Je kunt tijdens de Open Dag op de foto in de dienstkleding van het Radboudumc, inclusief leuke gadgets. Zo voel je je écht de medewerker van de toekomst! De passende achtergrond monteren wij er voor je in. De foto krijg je meteen van ons mee en kun je delen op je socials. Zo heb je een blijvend aandenken aan deze dag en voel je alvast hoe bijzonder het is om te werken in ons mooie ziekenhuis. #wijzijnradboudumc.

Reanimatietraining

Het leren reanimeren is van levensbelang, omdat veel mensen overlijden aan een hartstilstand. Daarbij stijgt de kans op overleving als je snel en goed reanimeert. Maar hoe zorg je er voor dat mensen dit snel en goed leren? Kan het bijvoorbeeld ook met een virtual-reality bril en smartphone. We praten je graag bij want na onderzoek is gebleken dat Technology does save lives.

  • Medewerkers
  • Intranet