Patientenzorg Aandoeningen Acute hartklachten

Wat zijn acute hartklachten?

Bij acute hartklachten kan er sprake zijn van hartkramp of een hartinfarct.

lees meer

Wat zijn acute hartklachten?

Wat is hartkramp?

Hartkramp (Angina Pectoris) is een krampende pijn in uw borst. De pijn kan uitstralen naar uw linkerarm of kaak en soms ook naar uw rug. Meestal begint de pijn wanneer u emotioneel bent, u zich inspant, nadat u veel hebt gegeten of als u van een warme naar een koude ruimte gaat. De pijn verdwijnt na een paar minuten rust. Hartkramp komt meestal door aderverkalking rondom uw hart.

Lees meer over hartkramp
 

Wat is een hartinfarct?

Een hartinfarct is een plotselinge afsluiting van één van de bloedvaten die uw hartspier van bloed voorziet (de kransslagaders). Een deel van uw spierweefsel krijgt geen zuurstof meer. Het verliest z’n pompkracht en sterft langzaam af.
 

Wat zijn de risicofactoren voor het krijgen van hart- en vaatziekten?

Een aantal factoren verhogen de kans op vernauwing van uw kransslagaders. De risicofactoren voor het krijgen van hart- en vaatziekten zijn onder te verdelen in risicofactoren waarop u wel en geen invloed heeft. Als u eerder een hartinfarct heeft gehad, dan vergroot dat de kans op een nieuw infarct.
 
Lees meer over een hartinfarct
 

Hoe worden acute hartklachten behandeld?

De behandeling van acute hartklachten bestaat uit het aanpassen van uw leefpatroon en medicijnen. Soms is een dotterbehandeling of een openhartoperatie noodzakelijk.

 • Met een hartkatheterisatie worden uw kransslagaders in beeld gebracht om te kijken of er vernauwingen of afsluitingen zijn.

  lees meer


Opname in het Radboudumc

Als u met U bent met hartklachten wordt opgenomen in het Radboudumc dan wordt u meestal . Meestal wordt u opgenomen via de Eerste Hart Hulp (EHH) en verblijft u hier daar enkele uren.

lees meer

Opname in het Radboudumc

Als u met hartklachten wordt opgenomen in het Radboudumc dan wordt u meestal opgenomen via de Eerste Hart Hulp (EHH) en verblijft u daar enkele uren. Afhankelijk van de uitslagen van de onderzoeken wordt u verder behandeld op de Eerste Hart Hulp of wordt u overgeplaatst naar de Hartbewaking (CCU) of verpleegafdeling Cardiologie.

De verpleegafdeling

Op de verpleegafdeling kunt u aangesloten worden aan een telemetrie kastje. Daarmee wordt uw hartritme bewaakt door een zender, zodat we permanent op afstand uw hartritme in de gaten kunnen houden.                  
 
Op de afdeling Cardiologie wordt pijn geregistreerd. Hiervoor hanteren wij een methode waarbij u een cijfer geeft aan uw pijn tussen de 0 en de 10.

Lees meer over pijnklachten
 

Fysiotherapie

In de acute fase, is het belangrijk dat u zoveel mogelijk rust. Dit betekent dat de verpleegkundige u ondersteunt bij de dagelijkse activiteiten zoals uit bed komen, lopen op de kamer en wassen.

lees meer

Fysiotherapie

In de acute fase, is het belangrijk dat u zoveel mogelijk rust. Dit betekent dat de verpleegkundige u ondersteunt bij de dagelijkse activiteiten zoals uit bed komen, lopen op de kamer en wassen. Zodra het mogelijk is, vaak de tweede dag van uw opname, komt de fysiotherapeut bij u voor een eerste gesprek. In dit gesprek bespreekt de fysiotherapeut uw conditie, leefstijl en activiteiten met u.

Conditie

Het is de bedoeling dat u bij ontslag uw basisconditie niet verloren bent. Daarom is het belangrijk om zo spoedig mogelijk weer te starten met lichte activiteiten als lopen op de gang en de afdeling. 

Leefstijl

Als hartpatiënt is het extra belangrijk dat u een actieve leefstijl heeft. Hierdoor verkleint u veel risicofactoren voor hart- en vaatziekten

Activiteiten

Het is belangrijk om activiteiten die u voor de opname deed na het ontslag weer op te pakken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan werk, huishoudelijk werk, sport en hobby’s. De fysiotherapeut begeleidt u bij het uitbreiden van het bewegen. In de dag(en) daarna wordt uw beweegprogramma verder uitgebreid.

Andere hulpverleners

Tijdens de opname kunt u te maken krijgen met verschillende disciplines. Mocht het nodig zijn dan, schakelen we andere disciplines in, zoals onze diëtiste, maatschappelijk werker psycholoog.

 

Behandeling Hartrevalidatie Dekkerswald

Na een hartaandoening of een ingreep aan het hart heeft u waarschijnlijk veel vragen. Tijdens de revalidatie krijgt u veel informatie en u gaat oefeningen doen. Samen bepalen we uw doelen en stellen we een persoonlijk programma op. Zo helpen we u om weer lichamelijk en geestelijk fit te worden.

lees meer

Naar huis

Over het algemeen mag u na ongeveer 5 vijf dagen naar huis. Tijdens de opname proberen we u actief te betrekken in het proces richting de ontslagdatum. U bent dan nog niet helemaal de oude: u herstelt thuis verder.

 • Het CBR heeft wettelijke richtlijnen opgesteld voor het autorijden.

  lees meer


  Autorijden na ontslag uit het ziekenhuis

  Het CBR heeft wettelijke richtlijnen opgesteld voor het autorijden. In principe mag u 4 weken na uw hartinfarct of ingreep weer gaan autorijden, als u zich goed kunt concentreren op het verkeer en geen klachten heeft. De uiteindelijke beslissing over deze tijdelijke ontzegging ligt bij uw behandelend cardioloog.
  Vraag voor de zekerheid iemand om met u mee te gaan, de eerste keren dat u gaat rijden. Vermijd het spitsuur en beperk u tot bekende routes.
   

 • Emoties

  Na de opluchting dat het allemaal voorbij is, komt mogelijk de ontlading van de angst die u heeft gevoeld. Het infarct of andere hartproblemen hebben duidelijk gemaakt dat ook uw leven kwetsbaar is. Op uw programma staat: weer vertrouwen in het leven en uw eigen lichaam krijgen. Het kost tijd om alles te verwerken; u bent niet de eerste die erover gaat piekeren en er slecht van kan slapen.

  Zorg vooral dat u over uw gevoelens en gedachten met anderen kunt praten, zoals uw partner, familieleden, vrienden, collega’s. Nodig ze uit om u te bezoeken of zoek ze zelf op als u deur uit kunt. Menselijk contact is uw beste medicijn. Ook staan we er tijdens de hartrevalidatie stil bij de emoties die de acute hartklachten bij u teweeg hebben gebracht.
   

Contact

Polikliniek Cardiologie

(024) 361 93 50

Telefoon­nummers

Een aantal belangrijke telefoonnummers op een rij. Bel bij nood altijd 112.

lees meer

Telefoon­nummers

Een aantal belangrijke telefoonnummers op een rij. Bel bij nood altijd 112.
 • Radboudumc algemeen (024) 361 11 11
 • Afdeling Eerste Hart Hulp (024) 361 45 37
 • Afdeling Hartbewaking (024) 361 89 61
 • Verpleegafdeling Cardiologie (024) 361 89 65
 • Hartrevalidatie (024) 685 95 61
 • Free Call Card (024) 366 61 69

Free Call Card

Als u opgenomen bent geweest voor ritmestoornissen, ICD, CAG of PCI behandeling krijgt u bij ontslag een Free Call Card. Deze gebruikt u in situaties waarin geen sprake is van acute nood, maar u wel snel advies nodig heeft over cardiale klachten die betrekking hebben op uw opnameindicatie en/of bovenstaande klachten.
U krijgt direct een zorgprofessional aan de lijn. Als u contact opneemt, is belangrijk dat u uw gegevens direct bij de hand heeft: geboortedatum, radboudnummer en medicatie