Carpaletunnelsyndroom


Wat is een carpaaltunnelsyndroom?

Een carpaaltunnelsyndroom is een beknelling van één van de zenuwen naar de hand (de nervus medianus) in de carpale tunnel. Bij een carpaal tunnel syndroom is de tunnel vernauwd, waardoor de zenuw in de knel komt.


Ontstaan en Symptomen

Waarom de beknelling ontstaat is (nog) niet duidelijk. Het carpaal tunnel syndroom komt vaak voor, een derde van de bevolking krijgt er ooit last van.

lees meer

Ontstaan en Symptomen

Waarom de beknelling ontstaat is (nog) niet duidelijk. Het carpaal tunnel syndroom komt vaak voor, een derde van de bevolking krijgt er ooit last van. De aandoening komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen, en vaker bij patiënten die suikerziekte, reuma of een schildklieraandoening hebben.

Symptomen

Bij een carpaal tunnel syndroom is de tunnel vernauwd, waardoor de zenuw in de knel komt. Dit veroorzaakt tintelingen aan de binnenzijde van de hand, de duim, de wijsvinger, de middelvinger en soms een deel van de ringvinger. Vooral ’s nachts kunnen deze klachten erg hinderlijk zijn en u uit de slaap houden. Soms straalt de pijn ook uit naar de bovenarm of schouder. Als de beknelling al langer bestaat kan krachtsverlies van de hand optreden. De klacht kan zowel aan één hand als aan beide handen voorkomen.

Waarom naar het Radboudumc?

In het Radboudumc is er een speciaal spreekuur voor deze klacht, de CTS-straat. Hierbij worden het bezoek aan de arts, de aanvullende onderzoeken en de uitslag hiervan gecombineerd in één bezoek.


Contact

Afdeling Neurochirurgie
(024) 361 66 04

stel een vraag
inloggen