Wat is CHD?

Congenitale Hernia Diafragmatica (CHD) is een zeldzame aangeboren aandoening waarbij het kind een opening (hernia) heeft in het middenrif (diafragma). Daardoor komen de maag, lever en darmen in de borstkas terecht en ontwikkelen de longen zich niet goed.

Vanaf de vijfde week van de zwangerschap ontstaat het middenrif. Dit is een platte spier die de buikholte en de borstkas van elkaar scheidt. In de negende week van de zwangerschap moet het middenrif gesloten zijn. Wanneer dit niet gesloten is, is er sprake van CHD.

Het is niet precies duidelijk hoe CHD ontstaat. Buiten de normale gezondheidsadviezen, kunt je niets speciaals doen tijdens de zwangerschap om CHD te voorkomen.
Patientenzorg Aandoeningen Congenitale hernia diafragmatica

Wat is CHD?

Congenitale hernia diafragmatica (CHD) is een zeldzame aangeboren aandoening waarbij het kind een opening (hernia) heeft in het middenrif (diafragma). Daardoor komen de maag, lever en darmen in de borstkas terecht en ontwikkelen de longen zich niet goed.

lees meer

Diagnose

CHD kan al tijdens de zwangerschap worden ontdekt tijdens een echo. Meestal gebeurt dit tijdens de 20 weken-echo.

lees meer

Diagnose

CHD kan al tijdens de zwangerschap worden ontdekt tijdens een echo. Meestal gebeurt dit tijdens de 20 weken-echo. Wanneer CHD wordt vastgesteld, word je verwezen voor een geavanceerd echo onderzoek waarbij er nog beter naar het kind en de middenrifbreuk wordt gekeken. Daarbij wordt ook een berekening gedaan van het longvolume van het kind ten opzichte het longvolume van gezonde kinderen.
 
Als er daadwerkelijk een Congenitale Hernia Diafragmatica (CHD) wordt vastgesteld krijg je een poliklinische afspraak met de gynaecoloog, kinderarts en kinderchirurg. Tijdens die afspraak krijg je voorlichting over de afwijking, eventuele bijkomende bevindingen, de prognose en de behandelingsmogelijkheden, waaronder de FETO.
 
Aanvullend kan er genetisch onderzoek worden verricht via een vruchtwaterpunctie en een MRI onderzoek plaats vinden. Aan de hand van de resultaten van deze onderzoeken, word met je besproken wat de mogelijkheden voor dit kind zijn.
 
Verdere controles gebeuren vaak afwisselend bij de eigen gynaecoloog en in ons centrum.

Behandeling

Voor CHD zijn er zowel tijdens de zwangerschap als na de geboorte van het kind behandelingsmogelijkheden.

lees meer

Behandeling

Voor CHD zijn er zowel tijdens de zwangerschap als na de geboorte van het kind behandelingsmogelijkheden.
 
Foetoscopische Endoluminele Tracheale Occlusie (FETO) is een behandeling van CHD tijdens de zwangerschap. Deze behandeling zorgt ervoor dat de longen van het ongeboren kind met CHD beter kunnen ontwikkelen. Deze behandeling vindt in Nederland op dit moment alleen plaats in het Raboudumc.
 
Na de geboorte bestaat de behandeling van CHD uit het stabiliseren van het kind op de neonatologie, indien nodig met behulp van ECMO. Vervolgens zal een chirurgische behandeling plaats vinden om de breuk in het middenrif te kunnen sluiten.
 

Behandeling Foetoscopische Endoluminele Tracheale Occlusie (FETO)

Foetoscopische endoluminele tracheale occlusie (FETO) is een behandeling voor Congenitale Hernia Diafragmatica (CHD). De FETO behandeling vindt plaats in de baarmoeder op het nog ongeboren kind met CHD.

lees meer

De bevalling

Als bij jouw ongeboren kind CHD is vastgesteld, adviseren wij je te bevallen in het Radboudumc of Erasmus MC. Zodat we de baby, als het nodig is, op de Intensive Care met een hart-longmachine (ECMO) kunnen behandelen.

lees meer

De bevalling

Als bij jouw ongeboren kind CHD is vastgesteld, adviseren wij je te bevallen in het Radboudumc of Erasmus MC. Zodat we de baby, als het nodig is, op de Intensive Care met een hart-longmachine (ECMO) kunnen behandelen. De bevalling zal dan ingeleid worden bij ongeveer 38 weken. Hierbij wordt een vaginale baring nagestreefd indien mogelijk. Na de geboorte wordt de baby gestabiliseerd op de neonatale intensive care en vindt een operatie plaats om de middenrifbreuk te sluiten.

Behandeling Invasieve foetale therapie

Door invasieve foetale therapie behandelen we ongeboren kinderen waarbij de kans groot is dat ze zonder opereren komen te overlijden.

lees meer

Waarom naar het Radboudumc?

Het Radboudumc Expertisecentrum Congenitale Hernia Diafragmatica (CHD) en Neonatale Pulmonale Hypertensie (NPH) biedt zorg aan kinderen met deze aangeboren afwijking CHD en pasgeborenen met ernstige pulmonale hypertensie door meconiumaspiratiesyndroom, sepsis/pneumonie of zonder bekende oorzaak.

lees meer

Waarom naar het Radboudumc?

Het Radboudumc Expertisecentrum Congenitale Hernia Diafragmatica (CHD) en Neonatale Pulmonale Hypertensie (NPH) biedt zorg aan kinderen met deze aangeboren afwijking CHD en pasgeborenen met ernstige pulmonale hypertensie door meconiumaspiratiesyndroom, sepsis/pneumonie of zonder bekende oorzaak.
 
Als onderdeel van de behandeling voor pasgeborenen kan ECMO (ExtraCorporele Membaan Oxygenatie, een soort ‘kunstlong’ behandeling) nodig zijn. Voor pasgeborenen en kinderen vindt deze plaats in het Radboudumc Amalia kinderziekenhuis of in het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam.
 
Daarnaast is het Radboudumc het enige centrum in Nederland dat de FETO ter behandeling van CHD tijdens de zwangerschap uitvoert.
 
Verder zijn wij drie keer onderscheiden met de Award voor ‘Excellence in extracorporeal life support’ door de Extracorporeal Life Support Organization (ELSO).
 
Het Radboudumc Expertisecentrum Congenitale Hernia Diafragmatica en Neonatale Pulmonale Hypertensie is toegekend door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Radboudumc Expertise­centrum Aangeboren hernia diafragmatica en neonatale pulmonale hypertensie

Het Radboudumc Expertisecentrum Congenitale Hernia Diafragmatica (CHD) en Neonatale Pulmonale Hypertensie (NPH) biedt zorg aan kinderen met CHD en NPH.

lees meer