Patientenzorg Aandoeningen Coronaire Microvasculaire Dysfunctie CMD

Wat is CMD?

Coronaire Microvasculaire Dysfunctie (CMD) is een stoornis in de functie van de kleine vaatjes van de hartspier. Hierdoor kunt u klachten hebben van pijn op de borst en/of luchttekort. De pijn op de borst noemen we microvasculaire angina pectoris.

lees meer

Wat is CMD?

Coronaire Microvasculaire Dysfunctie (CMD) is een stoornis in de functie van de kleine vaatjes van de hartspier. Hierdoor kunt u klachten hebben zoals pijn op de borst en luchttekort. De pijn op de borst noemen we microvasculaire angina pectoris.

Oorzaak van de klachten zijn veranderingen in de vaatwand van deze kleine kransslagaderen. Hierdoor kunnen deze vaatjes minder goed verwijden wanneer dat nodig is waardoor er stoornissen in de doorbloeding van de hartspier ontstaan.

Klachten

Onder invloed van de bekende risicofactoren zoals erfelijkheid, roken, stress, overgewicht, suikerziekte, en verhoogde bloeddruk verwijden deze kleine kransslagaderen zich minder goed. Hierdoor ontstaan er stoornissen in de doorbloeding van de hartspier. Microvasculaire angina pectoris is vaak chronisch van aard, waarbij uw klachten in de ene periode minder zijn dan in de andere periode.

Klachten die bij CMD kunnen optreden zijn:
 • pijn op de borst met of zonder uitstraling naar de armen of kaken,
 • kortademigheid, meestal bij inspanning,
 • vermoeidheid en energieverlies,
 • slaapproblemen,
 • concentratieproblemen.

Risicofactoren bij vrouwen

De klassieke risicofactoren voor hart- en vaatziekten spelen bij de meeste patiënten met CMD een rol. Daarnaast is er ook een aantal 'vrouwspecifieke' risicofactoren die vaak aanwezig zijn bij vrouwen met CMD:
 • migraine in de jeugd (vaak in relatie menstruatiecyclus)
 • (meerdere) miskramen
 • problemen tijdens zwangerschap: hoge bloeddruk en/of suikerziekte tijdens de zwangerschap wangerschapsvergiftiging (preeclampsie/HELLP)
 • vroege overgang (< 40 jaar)
 • schildklierproblemen
 • reumatische ziekten
 • fibromyalgie

Onderzoek Coronaire Microvasculaire Dysfunctie (CMD)

Coronaire Microvasculaire Dysfunctie (CMD) is een stoornis in de functie van de kleine vaatjes van de hartspier.

lees meer

Behandeling Coronaire Microvasculaire Dysfunctie (CMD)

Het doel van de behandeling van Coronaire Microvasculaire Dysfunctie (CMD) is het verminderen van klachten met medicijnen en het verbeteren van de leefstijl.

lees meer

Drie vragen aan Netty Kraaij

Stel je voor dat je je voortdurend futloos voelt, kortademig en dat je pijn op de borst hebt. Maar de oorzaak blijft een mysterie. En dat je dan denkt: ik zal mij wel aanstellen… Het overkwam Netty Kraaij (56) uit Ermelo.

lees meer

Drie vragen aan Netty Kraaij

Stel je voor dat je je voortdurend futloos voelt, kortademig en dat je pijn op de borst hebt. Maar de oorzaak blijft een mysterie. En dat je dan denkt: ik zal mij wel aanstellen… Het overkwam Netty Kraaij (56) uit Ermelo. Na jaren kwam aan het licht dat ze coronaire microvasculaire dysfunctie (CMD) heeft, een hartziekte die vaak niet herkend wordt.

1 Met welke problemen kampte u voor de diagnose?

‘Het heeft drie jaar geduurd voor ik de diagnose CMD kreeg. Dat was een zware tijd. Je voelt duidelijk klachten, maar de artsen kunnen niks vinden. Ik was kortademig, vermoeid, kreeg moeite om informatie op te nemen, ik moest mijn baan als bejaardenverzorgster opzeggen. Mijn grote vaten bij het hart bleken “schoon”, dus aan mijn hart zou het niet liggen. Wat dan? Zat het tussen de oren?' 

2 Hoe bent u uiteindelijk in het Radboudumc terecht gekomen?

'In 2011 ging ik naar de overgangsconsulent, misschien had die antwoorden? Pas een jaar later kreeg ik van cardioloog Angela Maas die destijds in Zwolle werkte (nu hoogleraar cardiologie voor Vrouwen in Radboudumc) de diagnose. Inmiddels ben ik onder behandeling op de CMD-poli in het Radboudumc. Ik werk nu aan het aangeven van mijn grenzen, aan het accepteren van de aandoening en cardioloog Suzette Elias zoekt voor mij naar de juiste medicatie.'

3 Hoe zet u zich in voor patiënten met CMD?

'Ik heb een ernstige vorm van de ziekte en zet mij nu als een soort ambassadeur in om CMD onder de aandacht te brengen, dát is mijn streven. Ik ben inmiddels uitgenodigd bij het TV-consumentenprogramma Radar om erover te spreken en ik heb een interview gegeven in Plus Magazine. Ik vind het van groot belang dat er meer bekendheid komt over CMD zodat deze aandoening eerder herkend wordt. Hier hoop ik mee te bereiken dat CMD-patiënten de lange, onzekere tijd waarin ze veel klachten hebben, maar geen diagnose krijgen, zoals ik heb moeten doormaken, bespaard wordt.’


Contact

Polikliniek Cardiologie

(024) 361 93 50

Afdeling Cardiologie

De afdeling Cardiologie houdt zich bezig met hart- en vaatziekten bij volwassenen.

lees meer

Team CMD