Galstenen


Wat zijn galstenen?

De galblaas is een klein peervormig hol orgaan onderaan de lever, rechts boven in de buik.

lees meer

Wat zijn galstenen?

De galblaas is een klein peervormig hol orgaan onderaan de lever, rechts boven in de buik. In de galblaas wordt gal (geproduceerd door de lever) geconcentreerd en opgeslagen. Gal is een belangrijke vloeistof voor de spijsvertering in de darm, met name voor de vertering van vetten. De gal vloeit van de lever door de hoofdgalgang naar de twaalfvingerige darm. Via een zijgang is de galblaas verbonden met deze hoofdgalgang. Wanneer de darm geen gal nodig heeft, vloeit het overschot aan gal door de zijgang naar de galblaas en wordt daar geconcentreerd en opgeslagen. Zodra er voedsel -en vooral vet voedsel - in de darm komt, perst de galblaas zijn inhoud via de hoofdgalgang naar de darm. Wanneer de galblaas verwijderd is, wordt deze functie overgenomen door de lever en de hoofdgalgang.

Galstenen

In de galblaas kunnen zich stenen vormen, wanneer de gal teveel indikt. Deze galstenen kunnen klem komen te zitten in de verbindign tussen galblaas en hoofdgalgang of in de hoofdgalgang zelf. Dit veroorzaakt meestal de klachten van galstenen. Galstenen komen meer voor bij meisjes dan bij jongens. Veel galstenen worden toevallig ontdekt bij echo- of röntgenonderzoek. Dit zijn de zogenaamde “stille stenen”. Ze geven geen klachten en een be-handeling is dan niet nodig. Alleen galstenen die klachten geven moeten worden behandeld.
 

Klachten bij galstenen

De volgende klachten kunnen passen bij galstenen.

lees meer

Klachten bij galstenen

De volgende klachten kunnen passen bij galstenen
  • Hevige, in aanvallen optredende pijn rechtsboven in de buik. Dit duidt op galsteenkolieken. Er is dan een galsteen vastgeklemd in de uitgang van de galblaas en sluit deze helemaal af.,Vaak straalt de pijn naar de rug en gaat dangepaard met misselijkheid en /of braken. U heeft meestal drang om te bewegen. De pijn kan vanzelf ophouden als het steentje weer losraakt en in een wijder gedeelte of in de darm terechtkomt of wanneer de galblaas te uitgeput is om nog verder te persen.
  • Er is een kans op een galblaasontsteking met veel pijn en hoge koorts tot gevolg. Een ontsteking kan ook zonder afsluiting of andere duidelijke aanleiding ontstaan. De behandeling bestaat in eerste instantie uit het bestrijden van de koliekaanvallen met medicijnen. In deze situatie is een acute operatie meestal de beste behandeling.
  • Ook minder heftige vormen met vagere klachten komen voor. Aanvallen van vage pijn, misselijkheid en een naar gevoel in de (rechter)bovenbuik, vooral na het eten van vet, ei, chocola of bepaalde groenten, zoals koolsoorten. Heftige buikpijnaanvallen die gepaard kunnen gaan met een gelige verkleuring van het oogwit en de huid, ook wel geelzucht genoemd. Dit duidt op een ‘afsluitende steen’. Dan heeft een galsteen de galgang naar de darm verstopt waardoor de gal niet meer bij het te verteren voedsel kan komen. Het gevolg is een ontkleurde (witte) ontlasting en stuwing van gal, wat een gelige verkleuring van de huid en donkerbruine urine geeft. Hierbij kan een infectie van de galwegen voorkomen waarbij mogelijk hoge koorts optreedt. In deze situatie is vaak nodig om acuut de verstopping van de hoofdgalgang op te heffen. Er moet dan een endoscopie of soms een operatie gebeuren. 

Contact

Polikliniek Galsteenlijden
(024) 361 38 08

stel een vraag

Polikliniek Galsteenlijden

De polikliniek galsteenlijden is onderdeel van de afdeling Heelkunde van het Radboudumc.

lees meer
inloggen