Herseninfarct


Wat is een herseninfarct?

Bij een herseninfarct sluit een bloedstolsel een slagader naar de hersenen af. Daardoor krijgt een deel van de hersenen geen bloed, en dus geen zuurstof en voedingsstoffen, meer.

lees meer

Wat is een herseninfarct?

Bij een herseninfarct sluit een bloedstolsel een slagader naar de hersenen af. Daardoor krijgt een deel van de hersenen geen bloed, en dus geen zuurstof en voedingsstoffen, meer. Dit deel van de hersenen kan dan geen informatie meer ontvangen en kan geen informatie meer sturen. U merkt dit doordat u uitvalsverschijnselen krijgt. Voorbeelden hiervan zijn:
  • Niet meer goed kunnen spreken.
  • Een verlamming of gevoelsverlies aan één zijde van het lichaam.
  • Gezichtsvelduitval.
Als een herseninfarct lang duurt, kan er hersenweefsel afsterven waardoor de uitvalsverschijnselen blijvend kunnen zijn.

Oorzaken

De (binnen)wand van bloedvaten is normaal gesproken glad zodat bloed door de vaten kan stromen. Onder invloed van bijvoorbeeld een hoge bloeddruk, hoog cholesterol, suikerziekte en roken kan de wand van een slagader beschadigen. Dit noemen we atherosclerose of slagaderverkalking. De slagader kan hierdoor geleidelijk dichtslippen. Als dit in de halsslagaders gebeurt, kan er een bloedstolsel ontstaan dat met de bloedstroom wordt meegevoerd en de bloedvaten in de hersenen helemaal afsluit (arteriële embolie).  
 
Een TIA of herseninfarct kan ook ontstaan door een onregelmatig hartritme. Dit noemen we atriumfibrilleren of boezemfibrilleren. Door een onregelmatig hartritme kan er een bloedstolsel ontstaan in de boezem van het hart. Dit bloedstolsel kan met de bloedstroom worden meegevoerd naar het hoofd en kan de slagader in de hersenen helemaal afsluiten (cardiale embolie). 

Belangrijkste risicofactoren voor het ontstaan van een TIA of infarct zijn:
  • Hoge bloeddruk
  • Verhoogd cholesterol
  • Roken
  • Weinig bewegen (minder dan 30 minuten per dag)
  • Overmatig alcoholgebruik (meer dan twee eenheden per dag)
  • Familieleden met hart- en vaatziekten (vooral ouders en broers/zussen)

Beroerte

Een herseninfarct is een vorm van beroerte. Beroerte is de verzamelnaam voor herseninfarcten en hersenbloedingen. Een beroerte wordt ook wel CVA genoemd.

lees meer

TIA Transient Ischemic Attack

Een TIA (Transient Ischemic Attack) is een tijdelijke en kortdurende verstopping van een slagader.

lees meer

TIA Transient Ischemic Attack

Een TIA (Transient Ischemic Attack) is een tijdelijke en kortdurende verstopping van een slagader. Een TIA veroorzaakt dezelfde klachten als een beroerte. Het verschil is dat de klachten binnen enkele minuten verdwijnen. Bel 112 als de klachten na 5-10 minuten nog niet verdwenen zijn.

Als u een TIA heeft gehad, dan heeft u een grotere kans om een herseninfarct te krijgen. Daarom is het erg belangrijk om bij een TIA direct  contact met uw huisarts op te nemen. De huisarts kan u doorverwijzen voor onderzoek en behandeling.
 

Contact

Polikliniek Neurologie
(024) 361 66 00

neem contact op

Afdeling Neurologie

De afdeling neurologie houdt zich bezig met diagnose en behandeling van aandoeningen in de hersenen.

lees meer
inloggen