Patientenzorg Aandoeningen Osteoporose (botontkalking)

Wat is osteoporose?

Osteoporose betekent letterlijk poreus bot. De botten zijn dunner en minder stevig. Door osteoporose kunnen uw botten minder goed tegen grote belasting en loopt u een hoger risico op botbreuk.

lees meer

Wat is osteoporose?

Osteoporose betekent letterlijk poreus bot. De botten zijn dunner en minder stevig. Door osteoporose kunnen uw botten minder goed tegen grote belasting. De kans is groter dat u een bot breekt (vooral uw pols en heup) en dat uw botten inzakken (vooral rugwervels). Ongeveer 450.000 Nederlanders hebben botontkalking. Uit onderzoek blijkt dat bij vrouwen ouder dan 50 jaar en mannen ouder dan 65 jaar die een botbreuk hebben opgelopen, het risico groter is op het hebben van botontkalking (osteoporose). Osteoporose ontdekken we in de meeste gevallen pas als men iets gebroken heeft. Vrouwen hebben vaker botontkalking dan mannen.

Hoe ontstaat botontkalking?

Uw hele leven maakt uw lichaam nieuw botweefsel aan en breekt oud botweefsel af. Bot is dus een levend weefsel en wordt steeds vernieuwd. Osteoporose ontstaat als er meer bot wordt afgebroken dan wordt aangemaakt. Door deze afbraak verandert de structuur van het bot en neemt de stevigheid af. Het is normaal dat bij het ouder worden de botten brozer worden. Alleen bij bovenmatig botafbraak is sprake van osteoporose.  

Oorzaken

Botontkalking komt vaker bij vrouwen voor, vooral na de overgang. Dit komt doordat vrouwen dan minder vrouwelijk hormoon (oestrogenen) hebben. Oestrogeen is een hormoon dat de botafbraak remt. Daarnaast komt botontkalking bij allerlei ziektes voor, zoals bij een schildklier die te snel werkt, nierziektes, darmziektes of reuma. Ook door medicijnen, zoals prednison, kunt u botontkalking krijgen.

Risicofactoren

Het is niet eenvoudig om aan te geven wie wel en wie geen osteoporose krijgt. Wel zijn er bepaalde factoren die een belangrijke rol kunnen spelen bij het krijgen van osteoporose. Deze factoren verhogen het risico op osteoporose. De belangrijkste risicofactoren zijn:
 • botbreuk na 50e levensjaar
 • bestaande wervelfractuur
 • osteoporose in de familie, voornamelijk heupfractuur bij moeder
 • laag lichaamsgewicht
 • ernstige immobiliteit, minder spierkracht, evenwicht- en loopstoornis
 • gebruik van corticosteroïden, dosering ≥ 7,5 mg prednisonachtige medicijnen per dag
Als er sprake is van één of meerdere van bovengenoemde factoren dan raden wij u aan om een afspraak te maken bij uw huisarts. Bespreek of verder onderzoek naar osteoporose voor u gewenst is.

Risico verkleinen

Gezond eten, beweging en genoeg vitamine D houden het lichaam gezond en de botten stevig en sterk. Het is belangrijk om via voeding genoeg calcium (kalk) binnen te krijgen. Calcium is namelijk één van de belangrijkste bouwstoffen van de botten. Vooral zuivelproducten, groene bladgroenten, noten en volkorenbrood bevatten veel calcium. Te veel alcohol, zout, koffie en roken hebben een negatief effect op de voordelen van calciumrijke voeding. Naast calcium heeft u ook vitamine D nodig. Dit zorgt ervoor dat het lichaam calcium opneemt. Door de zon maakt de huid vitamine D aan. Daarnaast zit vitamine D in vette vissoorten, bijvoorbeeld haring, zalm en makreel en wordt het toegevoegd aan margarine of halvarine. Regelmatig wandelen of hardlopen draagt bij aan sterke en stevige botten.

Contact

Afdeling Heelkunde
Op werkdagen van 08:00-17:00 uur

(024) 361 38 08

Onderzoek naar botontkalking

Om de dichtheid van uw bot te kunnen meten, ligt u op uw rug op een scantafel. Met zwakke röntgenstralen meten we hoeveel uw botten deze straling verzwakken.

lees meer

Onderzoek naar botontkalking

Om te onderzoeken of u osteoporose heeft, wordt een botdichtheidsmeting gedaan. Het wordt ook wel dxa-scan genoemd. Om de dichtheid van uw bot te kunnen meten, ligt u op uw rug op een scantafel. De scan maakt gebruik van röntgenstralen. Met deze metingen bepalen we de dichtheid van uw bot. Meestal meet de arts de botdichtheid van de wervels in de onderrug, de lumbale wervels en de heup. Het onderzoek doet geen pijn en duurt ongeveer 15 minuten. Als resultaat komt uit het onderzoek een bepaald cijfer. Dit cijfer geeft aan of er wel of geen sprake is van osteoporose.

Over de behandelingen

Met de behandeling van osteoporose proberen we te voorkomen dat u botten breekt.

lees meer

Over de behandelingen

Het doel van het behandelen van osteoporose is dat we botbreuken voorkomen. Uw arts adviseert u om:

 • niet (meer) te roken
 • weinig alcohol te drinken
 • veel te bewegen
 • vallen te voorkomen
 • gezond en gevarieerd te eten

Daarnaast schrijven we u vaak medicijnen voor: calcium, vitamine D, en bisfosfonaten.

Calcium en vitamine D

Om botten op te kunnen bouwen, heeft u calcium en vitamine D nodig. De meeste mensen gebruiken te weinig zuivelproducten en krijgen niet genoeg calcium binnen. Daarom krijgt u tabletten calcium.
Vitamine D haalt u ook uit voeding en het ontstaat onder invloed van zonlicht in uw huid. Veel mensen in Nederland hebben vitamine D tekort. Daarom krijgt u bij verlaagde botdichtheid ook vitamine D voorgeschreven.

Bisfosfonaten

Bisfosfonaten remmen het afbreken van botten. Daarom krijgt u ze als we osteoporose behandelen. Meestal moet u de bisfosfonaten een keer per week gebruiken. U kunt last krijgen van bijwerkingen:

 • maag/darm klachten
 • kaaknecrose (acuut botverlies in de kaak)

Als u bij de tandarts of kaakchirurg een behandeling moet ondergaan, is het belangrijk dat u meldt dat u bisfosfonaten gebruikt.


Behandelingen

 • Alendroninezuur remt de botafbrekende cellen. Hierdoor verbetert de botdichtheid, het bot wordt sterker, en op deze manier neemt de kans op een botbreuk af.

  naar de behandeling


Naar uw afspraak

Ingang: Hoofdingang
Route: 725

bekijk route

Naar uw afspraak

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Huispostnummer: 618

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Volg route 725