Ziekte van Lyme


Wat is de ziekte van Lyme?

De ziekte van Lyme wordt veroorzaakt door de bacterie Borrelia burgdorferi. Een teek brengt deze bacterie over. Bij deze ziekte zie je vaak een rode plek die steeds groter wordt (het erythema migrans). Maar niet bij iedere vorm van Lyme begint het met een rode plek.

lees meer

Wat is de ziekte van Lyme?

De ziekte van Lyme wordt veroorzaakt door de bacterie Borrelia burgdorferi. Een teek brengt deze bacterie over. Bij deze ziekte zie je vaak een rode plek die steeds groter wordt (het erythema migrans). Maar niet bij iedere vorm van Lyme begint het met een rode plek.

Klachten

Bij accute, vroege Lymeziekte ziet u meestal een rode huidafwijking. Ontdekken we de infectie pas laat of is er geen antibiotica geslikt? Dan kunt u klachten krijgen.

Rode huid
Bij accute, vroege lymeziekte ziet u meestal een rode huidafwijking. Ook kan een rode zwelling optreden op de oorlel of op de tepelhof. Dit is het Borrelia lymfocytoom. Een antibioticakuur in tabletvorm geneest de ziekte vaak. Ontdekken we de infectie pas laat of is er geen antibiotica geslikt? Dan kunt u klachten krijgen. Soms ontstaan die ook als u wel antibiotica heeft geslikt. De klachten kunnen heel verschillend zijn. Soms ontstaat een milde ontsteking van de hersenvliezen of ruggenmergzenuwen. Andere kenmerken zijn:
  • dubbel zien
  • aangezichtsverlamming
  • pijn in armen of benen
  • krachtsverlies
  • doof
  • tintelend gevoel
  • gezwollen en pijnlijk gewricht
  • acrodermatitis chronica atrophicans: een huidaandoening die u jaren kunt hebben (de huid is plaatselijk rood tot paars en uiteindelijk heel erg dun)

Persisterende Lymeziekte
We weten niet zeker of chronische klachten (zoals vermoeidheid, concentratieproblemen, pijn in de gewrichten, spieren en pezen) komen door een niet herkende of onvoldoende behandelde Lymeziekte. Alle genoemde klachten kunnen ook voorkomen bij andere ziekten. Vaak is het slikken van antibiotica bij Lymeziekte voldoende. Als u pillen slikt, is de infectie weg. Het kan iets langer duren voordat uw klachten daarna weg zijn. Soms is een standaardbehandeling onvoldoende en heeft u een aanvullende behandeling met antibiotica nodig. Dat noemen we persisterende Lymeziekte.


Onderzoek

Bij een erythema migrans (de rode huidafwijking van Lymeziekte) hoeven we uw bloed niet te onderzoeken. Als u geen erythema migrans heeft dan is het aantonen van antistoffen in het bloed niet altijd genoeg.

lees meer

Onderzoek

Bij een erythema migrans (de rode huidafwijking van Lymeziekte) hoeven we uw bloed niet te onderzoeken. Als u geen erythema migrans heeft dan is het aantonen van antistoffen in het bloed niet altijd genoeg.

Erythema migrans

Bij een erythema migrans (de rode huidafwijking van Lymeziekte) hoeven we uw bloed niet te onderzoeken op antistoffen tegen de bacterie Borrelia burgdorferi. Heeft u geen erythema migrans? Dan is het aantonen van antistoffen in het bloed niet altijd genoeg. Soms hebben patiënten nog antistoffen in hun bloed van een infectie die jaren geleden al genezen is. Soms zitten er geen antistoffen in het bloed terwijl mensen wel de ziekte van Lyme hebben. Zijn er uitslagen van serologie en andere testen uit andere laboratoria? Die vragen we altijd op en bekijken we.

Verwijzing naar het Radboudumc
Wij bekijken de medische informatie in uw verwijsbrief en beordelen of we u doorsturen naar ons expertisecentrum. Regelmatig ondersteunen wij uw eigen huisarts of specialist telefonisch bij uw verdere behandeling. Soms nodigen wij u uit in het Radboudumc. Het gaat vaak om een eenmalige afspraak. Daarna doet uw eigen arts de behandeling. Heeft behandeling in ons centrum voor u geen meerwaarde en kan uw huisarts of specialist de behandeling goed uitvoeren? Dan krijgen u en uw huisarts hierover schriftelijk bericht. Als u vragen heeft over uw ziekte, behandeling of verwijzing kunt u deze aan uw huisarts stellen. Uw huisarts of specialist kan overleggen met de Lymespecialist.

Spoedverwijzing bij acute Lymeziekte
Heeft u een acute (onbehandelde) erythema migrans, Lyme-artritis, neuroborreliose of ACA? Dan kunt u op werkdagen met spoed terecht op de Lyme-polikliniek. U heeft hiervoor een verwijzing nodig. Heeft u acute onbehandelde Lymeziekte en bent u verwezen vanwege het LymeProspect onderzoek? Ook dan kunt u met spoed terecht in de lyme-polikliniek.


Behandeling wat kunnen we doen?

De behandeling van de Lymeziekte is afhankelijk van de diagnose. Vaak is het slikken van antibiotica-tabletten voldoende. Soms is behandeling via een infuus nodig. Vaak kunt u die behandeling grotendeels thuis krijgen via gespecialiseerde thuiszorg.


Waarom naar het Radboudumc?

Het Radboudumc heeft veel kennis over Lymeziekte. In ons centrum werken internist-infectiologen, kinderinfectiologen en arts-microbiologen.


Meedoen aan onderzoek? LymeProspect

Het Radboudumc doet veel onderzoek naar acute en chronische Lymeziekte. Wij onderzoeken onder andere de reactie van het immuumsysteem op Lymeziekte, de gevolgen van Lymeziekte en de optimale behandeling daarvan.

lees meer

Meedoen aan onderzoek? LymeProspect

Het Radboudumc doet veel onderzoek naar acute en chronische Lymeziekte. Wij onderzoeken onder andere de reactie van het immuumsysteem op Lymeziekte, de gevolgen van Lymeziekte en de optimale behandeling daarvan.

LymeProspect

In april 2015 startte de LymeProspect studie in het Radboudumc. We werken hierbij samen met het RIVM, AMC en Gelre ziekenhuizen Apeldoorn. We volgen patiënten met acute Lymeziekte vanaf de eerste behandeling. We onderzoeken waarom bij sommige mensen late of chronische klachten ontstaan. Heeft u een erythema migrans (rode kring of vlek na een tekenbeet) of andere (nog onbehandelde) vorm van acute Lymeziekte? Dan kan uw huisarts u in onderzoeksverband verwijzen naar onze Lyme-polikliniek. U kunt dan op werkdagen meestal binnen 24 uur komen. Kunt of wilt u niet voor die studie naar het Radboudumc komen. Dan kunt u, als u wilt, online meedoen aan het onderzoek via de website www.tekenradar.nl.

Contact met Infectieziekten


Infectieziekten
(024) 361 65 04


Infectieziekten

Infectieziekten worden veroorzaakt door micro-organismen. Ze kunnen ontstaan als uw afweersysteem tekortschiet of als het micro-organisme erg sterk is.

lees meer
inloggen