Uitslag

Ongeveer tien werkdagen na de operatie is de uitslag bekend van het weefselonderzoek. De patholoog bekijkt in het weggenomen weefsel of de tumor in zijn geheel is verwijderd (radicaal). Als het gezwel (mogelijk) niet ruim genoeg is weggenomen, volgt in sommige gevallen bestraling.

Ook kijkt de patholoog naar eigenschappen van de tumor, zoals grootte, groeiwijze en hormoongevoeligheid. Op grond van de uitslag wordt bepaald of aanvullende behandeling nodig is. Bijvoorbeeld chemotherapie, hormoontherapie of immunotherapie.


Wat is ablatio?

Als u niet in aanmerking komt voor borstsparende operatie, dan wordt uw hele borst verwijderd. Sommige vrouwen kiezen hier zelf voor. Verwijdering van de hele borst, inclusief de tepel, heet ablatio.

lees meer

Wat is ablatio?

Als u niet in aanmerking komt voor borstsparende operatie, dan wordt uw hele borst verwijderd. Sommige vrouwen kiezen hier zelf voor. Verwijdering van de hele borst, inclusief de tepel, heet ablatio. De ribben blijven bedekt door de borstspier. Door de operatie ontstaat een vrij groot litteken.

De borstwand is niet altijd glad, maar kan iets verdikt zijn. Dit herstelt zich meestal na een paar maanden. De borsthuid is veel minder gevoelig of helemaal gevoelloos. Rond het litteken is er in het begin soms helemaal geen gevoel meer. Dat kan later nog iets bijtrekken. Soms wordt een deel van de borsthuid juist extra gevoelig.

Contact

Polikliniek Mamma

(024) 361 38 08

Behandeling Anesthesie

Als u naar het Radboudumc komt voor een operatie dan krijgt u te maken met anesthesie (verdoving of narcose). Ook voor andere ingrepen, zoals een behandeling of onderzoek, is anesthesie soms nodig. Anesthesie zorgt ervoor dat u tijdens de behandeling geen pijn heeft.

lees meer

Na de operatie

Kort na de operatie kan zich een hoeveelheid wondvocht ophopen onder het litteken. Meestal is bestraling niet nodig.

lees meer

Na de operatie

Vocht

Kort na de operatie kan zich een hoeveelheid wondvocht ophopen onder het litteken. Dit vocht noemen we seroom. Veelal herstelt dit na enige tijd, soms is het nodig om het seroom te verwijderen middels een punctie. Dit gebeurt poliklinisch.

Bestraling

Meestal is bestraling niet nodig. Als echter blijkt dat het gezwel mogelijk niet ruim genoeg is weggenomen, wordt in sommige gevallen ook bestraling geadviseerd. Een andere reden voor bestraling kan zijn wanneer er kankercellen in de lymfeklier(en) van de oksel worden geconstateerd.

Borstreconstructie

Als u een ablatio ondergaat, kunt u ervoor kiezen de borst te laten reconstrueren. Dit kan afhankelijk van het behandelplan direct of zal op een later tijdstip na afronding van de behandeling plaatsvinden. Er zijn verschillende manieren waarop de plastische chirurg de reconstructie kan uitvoeren. U kunt dit met uw behandelend arts bespreken. 

Uitslag

Ongeveer tien werkdagen na de operatie is de uitslag bekend van het weefselonderzoek.

lees meer

Uitwendige borstprothese

Na een amputatie van de borst kunnen vrouwen gebruik maken van een uitwendige borstprothese.

lees meer

Uitwendige borstprothese

Na een amputatie van de borst kunnen vrouwen gebruik maken van een uitwendige borstprothese. Dit is een siliconen borstprothese die u in uw BH draagt. De prothese wordt in gespecialiseerde lingeriezaken aangemeten. De borstprotheses zijn er in vele merken en maten. In de gespecialiseerde lingeriezaken wordt u hier uitgebreid over geïnformeerd. De borstprothese wordt 1x per 2 jaar vergoed door uw zorgverzekering.

BreiBoezem

Een alternatief voor deze silliconen bortstprothese is de BreiBoezem. Zoals de naam al doet vermoeden zijn BreiBoezems gebreide borstprotheses. De BreiBoezems zijn comfortabel (lichtgewicht én ademend), wasbaar (100 % katoen) en ze voelen als ‘echt’ aan. 

Behandeling Borst­reconstructie

Bij een borstreconstructie probeert de plastisch chirurg uw borst zoveel mogelijk in de oude vorm te krijgen. Wanneer en hoe een borstreconstructie wordt uitgevoerd, verschilt per situatie.

lees meer

Borstkanker mamma­carcinoom

Borstkanker is een kwaadaardig gezwel in de borst.

lees meer