Wat is adalimumab?

Bij patiënten met een reumatische auto-immuunziekte is er een fout in het afweersysteem ontstaan waardoor er sprake is van afweerreactie tegen het eigen lichaam. Adalimumab is een medicijn dat deze afweerreactie onderdrukt. Het remt het eiwit TNF (Tumor Necrosis Factor). Dit leidt tot een afname van pijn, zwelling en stijfheid van de gewrichten waardoor op de langere termijn de kans op gewrichtsschade afneemt. De werking van adalimumab treedt op na 6 tot 12 weken. Soms duurt het langer en bij sommige mensen werkt het medicijn onvoldoende of helemaal niet.

Het gebruik

Adalimumab wordt onder andere gebruikt bij reumatoïde artritis, artritis psoriatica en de ziekte van Bechterew. Ook wordt het gebruikt bij patiënten met psoriasis of ontstekingsziekten van de darm.

Adalimumab wordt bij reumatoïde artritis bij voorkeur gecombineerd met methotrexaat of een ander anti-reumatisch middel. Deze combinatie is doorgaans effectiever. Adalimumab kan, voor zover bekend, veilig worden gebruikt naast andere geneesmiddelen. Overleg met uw behandelaar bij verandering van uw medicatiegebruik.

Adalimumab wordt toegediend als onderhuidse (subcutane) injecties. De injecties kunt u zelf toedienen, of door uw partner of zorgverleners  laten doen. In het ziekenhuis of bij de apotheek krijgt u instructies hoe u deze injecties moet toedienen. De gebruikelijke dosering van adalimumab via een onderhuidse injectie is 1x per 2 weken op een vaste dag 40 mg. Uw behandelaar spreekt met u af hoe u het gaat gebruiken. 

Als uw ziekte rustig is, kan in overleg met uw behandelaar worden besloten om de dosering te verlagen en de adalimumab eventueel zelfs te stoppen.

Bewaaradvies

Adalimumab moet in de koelkast bewaard worden bij een temperatuur tussen de 2 en 8°C. Haal de injectiespuit 30 minuten voor toediening uit de koelkast om op kamertemperatuur te laten komen.
Patiëntenzorg Behandelingen Adalimumab (Hyrimoz of Humira) bij reumatische aandoeningen

Wat is adalimumab?

Adalimumab wordt onder andere gebruikt bij reumatoïde artritis, artritis psoriatica en de ziekte van Bechterew. Ook wordt het gebruikt bij patiënten met psoriasis of ontstekingsziekten van de darm. De werking van adalimumab treedt op na 6 tot 12 weken. lees meer

Contact

Afdeling Reumatologie

(024) 361 45 80

Tijdens de behandeling Waar moet u rekening mee houden?

Wij adviseren u om u jaarlijks tegen de griep (influenza) te laten vaccineren door uw huisarts. Als u medicijnen krijgt tegen een allergische reactie, dan kunnen deze uw rijvaardigheid beïnvloeden. lees meer

Tijdens de behandeling Waar moet u rekening mee houden?

Alcohol

Er is geen bezwaar tegen (matig) alcohol gebruik tijdens behandeling.

Autorijden

Het medicijn veroorzaakt geen sufheid of slaperigheid. U mag daarom gewoon autorijden. Als u bijvoorbeeld ook medicijnen krijgt tegen een allergische reactie, dan kunnen deze uw rijvaardigheid wel beïnvloeden. Overleg dan met uw behandelend arts of u veilig kunt rijden.

Operaties en andere (tandheelkundige) ingrepen

Er bestaat bij het gebruik van dit medicijn mogelijk een verhoogd risico op infecties na een operatie. Overleg met uw behandelend arts of het nodig is de behandeling tijdelijk te onderbreken. Wij adviseren om uw (tand)arts op de hoogte te brengen van het feit dat u dit medicijn gebruikt. Uw tandarts kan dan als het nodig is maatregelen nemen.

Reizen

Als u op reis gaat raden wij u aan om de medicatie gekoeld in een koeltasje mee te nemen in uw handbagage. Bewaar de medicatie op uw verblijfadres in de koelkast bij een temperatuur van 2-8°C. Als u naar het buitenland reist, dan raden wij u aan een brief mee nemen waarin staat dat u dit medicijn en bijbehorende injectiespuiten gebruikt. Deze brief en een medicatie paspoort is verkrijgbaar bij uw apotheek of eventueel bij uw behandelend arts.

Vaccinaties

Wij adviseren u om u jaarlijks tegen de griep (influenza) te laten vaccineren door uw huisarts. Heeft u een andere vaccinatie nodig, overleg dan altijd van tevoren met uw behandelend arts, apotheek of huisarts. Wij raden de vaccinatie met een verzwakt levend vaccin zoals, bof-mazelen-rode hond (BMR), gele koorts, oraal poliovaccin of BCG) af tijdens het gebruik van dit medicijn.

Als u plannen heeft om in de toekomst een verre reis te maken, dan raden wij u aan dit met uw behandelaar te bespreken vóór het starten van de behandeling met dit medicijn. Het medicijn vermindert namelijk de effectiviteit van bepaalde vaccinaties.

Vruchtbaarheid, zwangerschap en borstvoeding

Van dit medicijn is niet bekend of het de vruchtbaarheid beïnvloedt. Als u in de nabije toekomst zwanger wilt worden of onverwacht zwanger bent adviseren wij u dit te bespreken met uw behandelend arts. Overleg met uw behandelend arts of u tijdens het gebruik van dit medicijn veilig borstvoeding kunt geven.

Zonlicht

Beperk tijdens het gebruik van dit medicijn de blootstelling aan zonlicht en Uv-straling door het dragen van beschermende kleding en/of het gebruik van zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor (factor 30 of hoger). Wij raden u af om onder de zonnebank te gaan.

Mogelijke bijwerkingen

Omdat adalimumab de afweer onderdrukt bestaat er een verhoogde kans op het ontstaan van infecties. Als u klachten of symptomen heeft die kunnen passen bij een ernstige infectie, zoals koorts, of algemeen ziek zijn mag u adalimumab niet gebruiken. lees meer

Mogelijke bijwerkingen

In de bijsluiter van het medicijn vindt u een uitgebreid overzicht van alle bijwerkingen die kunnen voorkomen. Hieronder vindt u belangrijke bijwerkingen om van op de hoogte te zijn.
  • U kunt last hebben van huiduitslag of jeuk op de plaats van de injectie. Dit is vrijwel altijd mild en verdwijnen bij de meeste patiënten.
  • U heeft een licht verhoogde kans op bepaalde vormen van huidkanker die in het algemeen goed te behandelen zijn.
  • Zeer zelden zijn tijdens behandeling met dit soort medicijnen andere auto-immuunziekten ontstaan. Dit betrof onder andere multipele sclerose (MS) of systemische lupus erythematosus (SLE).
  • Omdat adalimumab de afweer onderdrukt bestaat er een verhoogde kans op het ontstaan van infecties. Wanneer u een gewone verkoudheid heeft zonder koorts, dan kunt u adalimumab gewoon door blijven gebruiken. Als u klachten of symptomen heeft die kunnen passen bij een ernstige infectie, zoals koorts, of algemeen ziek zijn mag u adalimumab niet gebruiken. Neem in dat geval ook altijd contact op met uw reumatoloog, reumaverpleegkundige of huisarts.
  • Allergieën en overgevoeligheidsreacties kunnen voorkomen. Bij nieuwe huidafwijkingen, koorts of benauwdheidklachten adviseren we u zo spoedig mogelijk contact op te nemen met uw huisarts en/of behandelaar.

Aandoeningen

  • Psoriasis is een auto-immuunziekte van de huid. Als u ook chronische gewrichtsontstekingen heeft (artritis), spreken we van artritis psoriatica.

    naar aandoening


Afdeling Reumatologie

De afdeling Reumatologie onderzoekt en behandelt patiënten met reumatische ziekten die klachten hebben op het gebied van bewegen. lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet